باربارا وودوارد، نماینده بریتانیا در سازمان ملل متحد با اشاره به کمکهای تسلیحاتی جمهوری اسلامی به روسیه در جنگ اوکراین اعلام کرد در جلسه ۱۵ تیر شورای امنیت قرار است نقض یکی از قطعنامههای این شورا از سوی جمهوری اسلامی بررسی شود.
باربارا وودوارد روز گذشته در جمع خبرنگاران گفت: «ایران به دلیل ارسال پهپاد به روسیه جهت استفاده در جنگ علیه اوکراین، این قطعنامه را نقض کرده است؛ بنابراین مسائل و نگرانیهای زیادی است که ما به آنها در ۶ ژوئیه (۱۵ تیر) رسیدگی خواهیم کرد.»
او همچنین در پاسخ به پرسشی در مورد فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی اضافه کرد: «ما نگران این اقدامات ایران هستیم. این کشور سه برابر بیشتر از حداقل مقدار مورد نیاز اورانیوم غنی شده برای ساخت یک سلاح هستهای، اورانیوم ذخیره کرده است.»
نماینده بریتانیا در سازمان ملل متحد که ریاست دورهای شورای امنیت را بر عهده گرفته است در ادامه افزود: «ذخایر اورانیوم و همچنین توانایی ایران برای غنیسازی اورانیوم بسیار بالا است. این وضعیت برای ما بسیار نگران کننده است. به همین دلیل برای اقدامات بعدی با سه متحد اروپایی از نزدیک همکاری میکنیم.»
سه عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل همراه با اوکراین و آلبانی در سوم تیرماه از سازمان ملل خواستند که فوراً درباره استفاده روسیه از صدها پهپاد ارائه شده توسط جمهوری اسلامی در جنگ اوکراین که تحریمهای سازمان ملل را نقض میکند، تحقیق کند.
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد، با اشاره به قطعنامه شورای امنیت که انتقال چنین تسلیحاتی از ایران را به روسیه ممنوع میکند، شواهدی مبنی صدور صدها پهپاد به همراه تجهیزات تولید شده توسط جمهوری اسلامی به روسیه را ارائه کرد. همچنین اوکراین و بریتانیا مستندات دیگری مبنی بر کشف پهپادهای ایرانی توسط ارتش اوکراین ارائه دادند.
پس از امضای برجام بین ایران و شش قدرت جهانی یعنی آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، شورای امنیت سازمان ملل متحد در ۲۹ تیر ۱۳۹۴، قطعنامه ۲۲۳۱ را برای تأیید این توافق تصویب کرد. بر اساس این قطعنامه جمهوری اسلامی تا یک تاریخ معین مجاز به فروش یا انتقال مستقیم و غیرمستقیم هر گونه سلاح یا کالا مرتبط با آن و آموزش مرتبط به کشورهای دیگر بدون اطلاع شورای امنیت نیست.
این محدودیت در ۲۶ مهرماه سال جاری به پایان میرسد اما به تازگی خبرگزاری رویترز به نقل از چهار منبع مطلع گزارش داد که اتحادیه اروپا به جمهوری اسلامی اطلاع داده است که تحریمهای این اتحادیه علیه ساخت موشکهای بالستیک ایران که قرار بود اواخر مهرماه سال جاری منقضی شود، تمدید خواهد شد.
دیپلماتهای اروپایی سه دلیل برای حفظ این تحریمها ذکر کردند که شامل استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی علیه اوکراین، احتمال انتقال موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی به روسیه؛ و محرومکردن جمهوری اسلامی از مزایای توافق هستهای برجام با توجه به اینکه تهران این توافق را نقض کرده است.
هرچند ایالات متحده پنج سال پیش از برجام خارج شد، اما سه کشور اروپایی آلمان، بریتانیا و فرانسه که عضو گروه ۵+۱ در مذاکره هستهای با جمهوری اسلامی بودند همچنان در برجام باقی ماندهاند.