مدیرکل سازمان جهانی بهداشت آخر هفته گذشته تأیید کرد که یک جلسه اضطراری درخصوص امپاکس تشکیل خواهد شد تا بررسی شود که آیا شیوع این ویروس میتواند یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی با نگرانی بینالمللی باشد یا خیر.
تدروس آدهانوم قبریسوس، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «جلسه اضطراری روز چهارشنبه ۱۴ آگوست برگزار میشود تا ببینیم آیا شیوع امپاکس- ویروسی که به نام آبله میمون هم شناخته میشود و در حدود ۱۰ کشور آفریقایی گسترش یافته- یک وضعیت اضطراری بینالمللی است یا خیر.»
او گفت: «اگر چنین باشد، این جلسه به ارائه توصیههای موقت درباره پیشگیری بهتر و کاهش شیوع بیماری و مدیریت واکنش بهداشت عمومی جهانی کمک خواهد کرد.»
وضعیت اضطراری بهداشت عمومی با نگرانی بینالمللی، بالاترین سطح هشدار سازمان جهانی بهداشت است و به سازمان اجازه میدهد که تحت مقررات بهداشتی بینالمللی دست به اقدامات اورژانسی بزند. از سال ۲۰۰۵ هفت مرتبه اعلام وضعیت اضطراری شده که از جمله میتوان به اعلام وضعیت اضطراری برای کووید-۱۹ در سال ۲۰۲۰، ویروس زیکا در سال ۲۰۱۵ و شیوع قبلی امپاکس در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ اشاره کرد.

امپاکس به واسطه ویروسی ایجاد میشود که از حیوانات آلوده به انسان منتقل شده و میتواند از طریق تماس فیزیکی نزدیک از فردی به فرد دیگر انتقال یابد. علائم امپاکس شامل ضایعات و بثورات پوستی مانند جوش، تب و دردهای عضلانی هستند.
مقامات میگویند سویه متفاوت این ویروس که به کلاد-۱ معروف است، در حال حاضر چندین کشور آفریقایی را تحت تاثیر قرار داده و ممکن است باعث شیوع بیماری شدیدتری نسبت به سویه کلاد-۲ شود که در سال ۲۰۲۲ شیوع جهانی پیدا کرد.
کنیا و جمهوری آفریقای مرکزی هفته گذشته از شیوع سویه جدید امپاکس خبر دادند.
متعاقب شناسایی ویروس در مسافری از اوگاندا در گذرگاه مرزی جنوب کنیا که در حال سفر به رواندا بود، نایروبی از شیوع این بیماری در ۷ اوت خبر داد. جمهوری آفریقای مرکزی اولین کشوری بود که شیوع سویه جدید را در ۵ آگوست اعلام کرد و گفت که پای این بیماری به بانگی، پایتخت جمهوری آفریقای مرکزی، نیز کشیده شده است.
پیر سومسه، وزیر بهداشت جمهوری آفریقای مرکزی، هفته گذشته گفت: «ما از موارد آبله میمون که منطقه ۷ کشور را تحت تأثیر قرار داده، بشدت نگران هستیم.»
بیشترین آسیب در این قاره به کنگو اختصاص دارد که در گستردهترین شیوع امسال بیش از ۱۲ هزار مورد ابتلا و دستکم ۴۷۰ مورد مرگومیر ثبت کرده است. آفریقای جنوبی که آخرین مورد ابتلا به امپاکس را در سال ۲۰۲۲ ثبت کرده بود، امسال نیز از شیوع بیماری خبر داده است.
در جمهوری آفریقای مرکزی، که عفونت در مناطق دورافتاده آن شیوع بیشتری دارد، مقامات خواستار حمایت عمومی برای کمک به دولت جهت کاهش سرعت شیوع بیماری شدند.
این هشدارها درحالی صادر شده که امپاکس در جمهوری دموکراتیک کنگو به واسطه سویه حاد آبله میمونی شیوع شدیدتری پیدا کرده و در ماههای اخیر در کشورهای همسایه نیز گزارش شده است. براساس آخرین گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آفریقا، این ویروس در سال ۲۰۲۴ در ۱۰ کشور آفریقایی شناسایی شده است.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا اواخر هفته گذشته یک هشدار بهداشتی برای پزشکان و دیگر مقامات حوزه سلامت صادر کرد تا با توجه به شیوع بیماری در آفریقا نسبت به امپاکس هوشیار باشند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا گفت که تا اینجا هیچ موردی از امپاکس در خارج از مرکز و شرق آفریقا گزارش نشده است، اما درخصوص سویه کلاد-۱ ابراز نگرانی کرد.
در این هشدار آمده است: «از آنجا که خطر شیوع بیشتر وجود دارد، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا به پزشکان و مراجع قضایی کشور توصیه میکند که در مواجهه با بیمارانی که اخیراً در جمهوری دموکراتیک کنگو یا کشورهای هممرز بودهاند و علائم و نشانههای امپاکس دارند، مراقب باشند.»
پزشکان نیز باید مراقب بیماریهایی با علائم بثورات پوستی که ممکن است روی دستها، پاها، قفسه سینه، صورت، دهان یا اطراف اندام تناسلی رؤیت شوند، و همچنین تب، لرز، تورم غدد لنفاوی، خستگی، سرفه، احتقان و گلودرد باشند.