Search
Asset 2

چرایی و چگونگی دفن مُرده در فرهنگ‌‏های مختلف

تابوت‎های معلق در دره‎ی اِکو، ساگادا، فیلیپین. (Wikimedia Commons)
تابوت‎های معلق در دره‎ی اِکو، ساگادا، فیلیپین. (Wikimedia Commons)


آئین‎های خاک‎سپاری مردگان، دارای فریبندگیِ آمیخته‌‏ با راز و ترس است. این آئین‌‏ها، بسته‎به چگونگی دیدگاه ما به زندگی پس‎از مرگ و رابطه‎ی ما با یک‎دیگر، متأثر از چیزی بنیادی در طبیعت انسان هستند. در این‌‏جا به برخی‌‏از این آئین‌‏های خاک‎سپاری می‌‏پردازیم.

اولین قبرهای گُل‌‏اندود

تصویری از یک گل در دستان یک مرد (Thinkstock)

باستان‌‏شناسان در گورهای کشف شده در غارهای «نئاندرتال»، با قدمت ۳۵ تا ۶۵هزار سال، آثار گُل‌‏ و گیاه یافته‌‏اند. «رالف سالوکی»، استاد مردم‎شناسی در دانشگاه کلمبیا، در دهه‌‏ی ۱۹۵۰ میلادی، فسیل‎هایی را کشف کرد که باعث حیرت او از میزان عطوفت و حساسیت مردم آن دوره شد- نه‌‏تنها به‌‏خاطر آثار باقی‌‏مانده از گُل و گیاه در قبرها بلکه به‌‏دلیل وجود آثار صدمات و بیماری‎ها و التیام آن‌‏ها که بر بقایای اجساد باقی‌‏مانده بود. محل کشف این آثار، در غار «شانیدار» واقع در شمال عراق بود. «سالوکی» با الهام از این آثار، کتاب «شانیدار: اولین انسان‌‏های آغشته به گُل» را نوشته است.

تابوت‌‏های معلق

تابوت‎های معلق در دره‎ی اِکو، ساگادا، فیلیپین. (Wikimedia Commons)

اولین افرادی که تابوت‌‏های مردگان خود را آویزان می‌‏کردند، گروه‌‏های قومی «بو» در چین بودند. قدیمی‌‏ترین تابوت‌‏های معلق، به ۲۵۰۰ سال پیش در منطقه‌‏ی «سه دره» بر‌‏می‌‏گردد. این تابوت‌‏ها را می‌‏توان در دیواره‌‏ی صخره‌‏هایی در فیلیپین، اندونزی و مناطق دیگر نیز مشاهده کرد.

سایت China.org، به‌‏نقل از «لی جینگ»، نویسنده‌‏ی سلسله‌‏ی «یوآن» (۱۳۶۸-۱۲۷۹ میلادی) در کتاب «خلاصه‌‏ای از تاریخ یوآن» می‌‏گوید: «تابوت‌‏هایی که در بلندی قرار می‌‏گیرند، خوش‌‏یمن هستند. هر‌‏چه بیش‌‏تر این تابوت‌‏ها در ارتفاع قرار گیرند، برای مرده‌‏ها خوش‌‏یمن‌‏تر خواهد بود.»

برخی می‌‏گویند این عمل ممکن است به این خاطر باشد تا مرده‌‏ها به بهشت نزدیک‌‏تر شوند و از دسترس حیوانات روی زمین دور بمانند. برخی نیز می‌‏گویند چون در آن زمان، زمین‌‏های‌‏ مناسب کشاورزی کم‌‏یاب بود، با این کار زمین‌‏های بیشتری را ذخیره می‌‏کردند.

هنوز هم در برخی مناطق این عمل ادامه دارد. برای مثال در دره‌‏ی «اِکو» در «ساگادا»ی فیلیپین، تابوت‌‏هایی وجود دارند که از ‌‏حدود یک قرن پیش معلق مانده‌‏اند.

گاهی اوقات، تابوت‌‏ها سقوط می‌‏کنند که با مرمت، برخی از آن‌‏ها حفظ می‌‏شوند.

تدفین در دریا

مراسم تدفین افسران و مردان ناو دریایی USS در دریا که جان خود را در ۲۶ نوامبر ۱۹۴۴ درجریان حمله‌‏ی هوایی نیروهای ژاپنی در فیلیپین از‌‏دست دادند. (Barrett Gallagher)

در‌‏طول تاریخ، بسیاری از مسافران در سراسر جهان، در دریا دفن شده‌‏اند. وب‌‏سایت نیروی دریایی امریکا بیان می‌‏کند: «در گذشته، جسد در پارچه‌‏ای سنگین از جنس کرباس یا پارچه‌‏ی بادبانی دوخته می‌‏شد». در کتاب «مراسم و آداب و رسوم دریایی» آمده است که این پارچه توسط یکی‌‏از ملوانان یا یکی‌‏از دوستان فرد متوفی دوخته می‌‏شود. زمانی‌‏که ملوان این پارچه‌‏ی کرباسی را می‌‏دوزد، آخرین کوک را از بینی متوفی رد می‌‏کند.

به جسد وزنه‌‏هایی متصل می‌‏شود تا به کف  دریا فرو رود؛ آن‌‏گاه متوفی در «قفسه‌‏ی دِیوی جونز» می‌‏آرامد که اصطلاح عامیانه‌‏ای از قعر دریاست.

گورستان‌‏هایی در غارهای هاوایی

در همه‌‏ی غارهای جزایر هاوایی، گورستان‌‏هایی وجود دارد. در برخی از این غارها، اجساد در وضعیت جنینی قرار دارند. اعتقاد بر این بود که استخوان‌‏های مردگان را «مانای بزرگ» یا قدرتی آسمانی حفظ می‌‏کند. چون در گذشته برای پیدا کردن گنج، گورهای این غارها را زیر و رو می‌‏کردند، در‌‏نتیجه تنها تعداد کمی از آن‎‌‏ها برای محققان دست‌‏نخورده باقی مانده است.

چرا مرده‌‏ها را دفن می‌‏کنیم؟

در یونان باستان اعتقاد بر این بود که اجسادی که دفن نشوند، زجر بسیاری خواهند کشید. در «ادیسه‌‏ی هومر» آمده است که روح النور نتوانست با آرامش وارد قلمرو مردگان شود؛ چون بدن او دفن نشده بود. در تراژدی «آنتیگونه»ی یونان نوشته‌‏ی «سوفوکل» در حدود ۴۴۰ سال پیش‌‏از میلاد، آمده است که امپراطور دستور می‌‏دهد تا جسد خائنی را دفن نکنند؛ درنتیجه روح آن فرد خائن بر‌‏روی زمین در رنج و عذاب باقی ‌‏می‌‏ماند.

مسیحیان قرون وسطی، مردگان خود را نمی‌‏سوزاندند؛ زیرا معتقد بودند که در روز رستاخیز مردگان با بدن خود به آسمان می‌‏روند.

در بسیاری از فرهنگ‌‏ها، اعتقاد بر این است که  اگر مرده دفن نشود، روح وی در عذاب باقی خواهد ماند. «توماس لاکوئر»، استاد تاریخ در دانشگاه برکلی کالیفرنیا، در ماه گذشته، در موسسه‌‏ی مطالعات پیشرفته‌‏ی «رادکلیف» دراین‌‏باره سخنرانی کرده است.

وی به نقل از «هوگو گروتِس»، پدر قوانین مدرن در اوایل قرن ۱۷، اظهار داشت: «حق تدفین مرده در همه‌‏ی اقوام متمدن، متداول بود که دلیل وجود شفقت، مذهب و انسانیت در طبعیت مشترک انسان بوده است». گروتس اعلام کرد که تنها در هنگام جنگ، دفن نشدن اجساد موجه می‌‏باشد.

از نظر لیکوئر، دلیل دفن مرده‌‏ها این است که بتوانیم  با آرامش به زندگی خود ادامه دهیم و راحت‌‏تر غم ازدست دادن شخص را تحمل کنیم.

اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‏شود.

 

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی