تحلیل | نویسنده: دکتر آنتونیو گراسفو تحلیلگر اقتصادی چین
مجموعه تلویزیونی جدید تایوانی بر عدم آمادگی این کشور برای جنگ تأکید دارد.
مجموعه تلویزیونی جدید تایوان، که «روز صفر» نام دارد، قرار است سال آینده روی آنتن برود. این نمایش داستانی حمله احتمالی چین را به تصویر میکشد و بر عدم آمادگی جزیره تایوان تأکید دارد و در عینحال شجاعت و دلاوری مدافعان تایوانی را به نمایش میگذارد.
با تشدید تنشها بین رژیم کمونیستی چین و تایوان، «روز صفر» محاصره و اشغالگری هولناک چین را به تصویر میکشد. این مجموعه تلویزیونی ۱۰ قسمتی که بخشی از بودجه آن را دولت تایوان تأمین کرده، قرار است سال آینده روی آنتن برود. آگهی تقریباً ۱۸ دقیقهای این مجموعه از ۸ اوت تاکنون ۱.۵ میلیونبار در یوتیوب بازدید داشته و دهها هزار بازخورد احساسی دریافت کرده است.
این مجموعه تلویزیونی ارتش آزادیبخش خلق چین را به تصویر میکشد که بعد از انتخابات ریاستجمهوری تایوان به این کشور یورش میبرد، درحالیکه رئیسجمهور جدید تایوان به تازگی در ماه مه شروع به کار کرده است.
انتشار آگهی این مجموعه تلویزیونی همزمان با رزمایش نظامی سالانه هان کوانگ تایوان صورت گرفت که بزرگترین تمرین برای شبیهسازی جنگ و کسب آمادگی جهت مواجهه با سناریوهایی مثل تهاجم چین است. رزمایش امسال شامل فرود نیروهای دشمن، حفاظت از زیرساختها، حفاظت از زنجیرههای تأمین و همکاری نظامیان و غیرنظامیان بود؛ مضامینی که در این مجموعه تلویزیونی نیز مورد توجه قرار گرفتهاند.
در آگهی این مجموعه تلویزیونی یک مجری زن را میبینیم که با آرامش میگوید ارتش آزادیبخش خلق به جزیره کینمن هجوم آورده و جمهوری خلق چین اعلام جنگ کرده است. پکن تایوان را محاصره و منزوی میکند، پروازها را لغو کرده و بنادر را میبندد. وقتی دوربین خاموش میشود، مجری زن با آشفتگی و ناراحتی میپرسد: «یعنی قرار است یک جنگ واقعی رخ بدهد؟» او سپس از مدیر خود میپرسد که آیا لازم به انتشار گزارشات خبری ادامه دهند یا خیر و او پاسخ میدهد که «کجا را داریم که برویم؟»
این مجموعه تلویزیونی به جنگ سایبری و استفاده رژیم چین از دروغپراکنی میپردازد. در آگهی این مجموعه، یک اینفلوئسنر شبکههای اجتماعی از تایوانیها میخواهد که در برابر تهاجم چین مقاومت نکنند و میگوید که «تایوانیها نباید با مردم خود بجنگند» که از روایت حزب کمونیست چین حکایت دارد که تایوان را جزئی از خاک چین میداند. در صحنهای دیگر، پخش اخبار ریاستجمهوری قطع میشود و پیامی از پکن جای آن را میگیرد که به مردم تایوان اطمینان میدهد که اگر مقاومت نکنند، ارتش آزادیبخش خلق تحت لوای اینکه «همه ما به یک خانواده تعلق داریم» از آنها محافظت خواهد کرد.
در این مجموعه تلویزیونی، جوانان بدون توجه به تهاجم چین مشغول بازیهای ویدئویی هستند تا اینکه هکرهای چینی برق و اینترنت را قطع میکنند. این بیتفاوتی منعکسکننده واقعیت است.
پس از رزمایش نظامی هان کوانگ، واشینگتن و تایپه متوجه شدند که تایوان در جذب جوانان بهعنوان داوطلب ارتش و ایجاد یک نیروی ذخیره برای آموزش غیرنظامیان و کهنهسربازان ضعیف عمل کرده است. کاهش نرخ زاد و ولد، افزایش ثروت و بازار کار رقابتی باعث شده که نسل جوان کمتر به ارتش ملحق شود. امسال تنها ۶ درصد از مشمولان وارد ارتش شدند که اکثر آنها نیز بابت تحصیلات تکمیلی معافیت گرفتند. از اینرو، مردان متولد ۲۰۰۵ تا سال ۲۰۲۷ آموزشِ کامل نخواهند دید.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، چندی پیش به بلومبرگ بیزینسویک گفت که تایوان باید بابت ضمانتهای دفاعی آمریکا هزینه بدهد؛ موضعی که درباره اروپا و ناتو نیز مطرح شده است. این رویکرد نباید بهعنوان تنها گذاشتن تایوان تلقی شود، بلکه آمریکا از تایپه میخواهد که اقدامات دفاعی خود را افزایش دهد تا واشینگتن در میانه راه به آن ملحق شود. اینکه آمریکا سربازان و تسلیحات پیشرفته خود را به جبران بیتوجهی جوانان تایوانی به خدمت سربازی فراهم کند، منصفانه نیست.
«روز صفر» میتواند به یک ابزار مهم ژئوپلیتیک تبدیل شود. اول آنکه تولید چنین مجموعهای دال بر شجاعت است، چرا که بهطور حتم خشم حزب کمونیست چین را برمیانگیزد. دوم آنکه این مجموعه تلویزیونی به مردم تایوان نشان میدهد که چه اتفاقی در شرف وقوع است. «روز صفر» میتواند به یک ابزار آموزشی عالی تبدیل شود و مردم تایوان را با واقعیتِ ناخوشایند تهاجم ارتش آزادیبخش خلق روبهرو کند.
در آگهی این مجموعه تلویزیونی، رئیسجمهور تایوان یک سخنرانی هیجانانگیز درخصوص اتحاد مردم تایوان ایراد میکند. «با اینکه انتخابهای متفاوتی داریم، تایوان را انتخاب کردهایم. ماندن در این سرزمین، بهعنوان مردم تایوان، و چیزی که با آن روبهرو هستیم، انتخاب بین جنگ و شرمساری نیست، بلکه به منزله اطمینان از این است که هیچکس نمیتواند این سبک زندگی را از ما بگیرد.»
این مجموعه تلویزیونی میتواند به جذب داوطلبان کمک کند، حس میهنپرستی را برانگیزد و باعث شود که نسل جوان به اهمیت خدمت سربازی پی ببرد. این مجموعه همچنین میتواند در رزمایش بعدی هان کوانگ به غیرنظامیان انگیزه بدهد تا تمرینات و نقش خود در دفاع از کشور را جدیتر بگیرند.
دیدگاه ارائهشده در این مقاله نقطه نظر نویسنده بوده و لزوماً منعکسکننده دیدگاه اپک تایمز نیست.
دکتر آنتونیو گراسفو تحلیلگر اقتصادی چین است که بیش از ۲۰ سال را در آسیا سپری کرده است. آقای گراسفو فارغ التحصیل دانشگاه ورزش شانگهای است، دارای مدرک امبیای چین از دانشگاه شانگهای جیائوتنگ است و در حال حاضر در دانشگاه نظامی آمریکا در رشته دفاع ملی تحصیل میکند. او نویسنده کتاب «فراتر از کمربند و جاده: گسترش اقتصادی جهانی چین» (۲۰۱۹) است.