در فلسفه طب چینی پنج عنصر وجود دارد: چوب، آتش، خاک، فلز و آب. این پنج عنصر فقط در پنج نوع ماده با اسامی مشخص خلاصه نمیشوند، درواقع استعارههایی هستند که چگونگی تعامل و ارتباط بین چیزها را توصیف میکنند. هر کدام از آنها، نماینده یک جنبه از فرآیندی پویا و مراحل مختلف تغییرند.
آب عنصر زمستان است. پس در آستانه این فصل، فرصت مناسبی است تا از این عنصر بیشتر صحبت کرد. آب یکی از قدرتمندترین عناصراست. در طبیعت بارها شاهد خشم و طغیانهای شدید آب بودهایم. مانند آنچه در طوفان سونامی در جنوب شرقی آسیا اتفاق افتاد.
اما از طرفی دیگر، آب آرام و بردبار است؛ این ویژگی زمانی قابل مشاهده است که سطح صیقلی تختهسنگی را میبینیم که طی سالها به آرامی، با حرکت مداوم و پیوسته آب ساییده شده است. از این مثالها میتوان فهمید که آب نماد روان بودن یا قابلیت «رفتن و جاری شدن» است و کاملاً قابل درک است که در عین حال که آرام، ساکن و صبور است، یاغی، مستحکم و توقف ناپذیراست. آب انطباق پذیر است، زمانی که لازم است جاری میشود؛ و وقتی که نیاز است با عزم راسخ عمل میکند و منبع رشد و پرورش است.
شاید نماد چینی «تائو» را دیده باشید. تائو تِه چینگ، معروف به تائو یا دائو، کتابی از فیلسوف کهن چینی به نام «لائوتِسه» (لائوذی) است. تائو در لغت به معنی «راه» است. این کتاب منبع خرد عظیم و بسیاری از نقلقولهای معروف چینی است، مثل: «حتی یک سفر هزار مایلی نیز با برداشتن یکقدم شروع میشود.»
نماد تائو معمولا با آب مقایسه میشود: پاک و بیرنگ، که میتواند خودش را هم بهشکل موج و هم قطرهای کوچک درآورد. زندگی تمام کائنات به آب وابسته است. حتی سختترین سنگها نیز روزی از مسیرش کنار میروند. به عقیده نویسنده نماد آب در طب سنتی چینی بسیار دوستداشتنی و دلنشین است زیرا آن را مظهر قدرت و انعطافپذیری معرفی میکند.
«نویسنده مقاله، خانم جنیفر دابوفسکی متخصص طب سوزنی است و از سال ۲۰۰۲ در شیکاگو فعالیت میکند. خانم دابوفسکی از دانشگاه ایلی نویز شیکاگو لیسانس «حرکتشناسی» دارد. رشتهای که به بررسی مکانیزمهای فیزیولوژیکی، بیومکانیکی و روانشناسی حرکات بدن میپردازد. و از یک کالج معروف طب سوزنی در کُلُرادو، فوقلیسانس «طب شرقی» گرفته است. او یک دوره کارآموزی نیز در یکی از بیمارستانهای فعال پکن، درزمینه طب سنتی گذرانده است. دابوفسکی در زمینه طب چینی تحقیقاتی انجام داده، چندین مقاله نوشته و سخنرانی کرده است. او راجع بهسلامت و طب چینی یک وبلاگ مشهور دارد. «ماجراجویی در طب چینی»، نام اولین کتاب اوست.»