وعدههای اخیر مقامات چین مبنیبر توقف استفادهاز زندانیان اعدامی بهعنوان منبع اندامهای پیوندی مورد بررسی دقیق یک سازمان پزشکی مستقر در واشنگتن قرار گرفته است.
گروه مدافع اخلاق پزشکی که شامل پزشکانِ مخالف برداشت غیرقانونی اعضای بدن انسان (DAFOH) هستند، ادعاهای اخیر رژیم چین مبنیبر توقف استفادهاز اعضای بدن زندانیان را زیر سئوال برده و خواستار اثبات این ادعا ازسوی مقامات چین شدهاست.
برای بیشاز یک دهه در چین اکثریت وسیعی از اعضای پیوندی از زندانیان اعدام شده تأمین میشود؛ وضعیتی که بهطور گستردهای استانداردهای اخلاقی منابع پیوند را نقض کرده است. افزایش انتقادات بینالمللی در سالهای اخیر، مقامات چین بهخصوص «هوانگ جیفو»، مسئول مطرح در پیوند عضو را وادار به دادن وعدههای جدید مبنیبر توقف این عمل بحثبرانگیز تا ژانویه ۲۰۱۵ کرده است.
هوانگ، معاون سابق وزیر بهداشت، در ماه مارس تصمیمات حزب را طی مصاحبههایی اعلام کرد و اظهار داشت که رژیم تغییر رویه داده است. او با اشاره به خبرنگاران، آنها را از کندوکاو در بارهی سالهای اخیر منع کرد.
با این وجود، DAFOH، خواستار احتیاط شدید درمورد محتوای وعدههای اخیر رژیم و شفافیت درخصوص برداشتهای غیرقانونیای که تاکنون صورت گرفته، شد.
در بیانیهی مطبوعاتی که ۷ آوریل منتشر شد، آمده است که جامعهی بینالملل باوجود این وعدههای جدید و «باتوجه به سابقهی طولانی رژیم چین در پنهانکاری، دستکاری اعداد و اظهارات ضد و نقیض نباید احساس آرامش و فراغت کند.»
طبیعت گیجکنندهی سیاستهای رژیم در برخی از اظهارات هوانگ، خود را نشان داده است. بهعنوان مثال، وی در ۱۳ مارس در نزدیکترین اقدام، وجود قانون استفاده از اعضای بدن زندانیان در چین را انکار کرد: قانونی مخفی مصوب سال ۱۹۸۴، تحت حمایت دادگاه عالی خلق، دادستانی، ادارهی امنیت و سه سازمان دیگر.
این قوانین بیان میکنند که بیمارستانها تا زمانی که اعضای خانوادهی زندانیان موافق باشند، از اعضای بدن آنها استفاده کنند؛ اما «استفادهاز اجساد یا اعضای بدن جنایتکاران محکوم باید بهشدت محرمانه باشد.»
انکار هوانگ در وجود این قوانین به این معناست که «دهها هزار عضو تهیه شده» که از زمان تصویب این قانون بهدست آمده، از راه غیرقانونی و غیراخلاقی فراهم شده و کارکنان پزشکی مسئول این پیوندها باید تحت تعقیب قرار گیرند.
بهنظر میرسد هوانگ از مشکلاتی که با برقراری موضع رسمی ایجاد میشود، آگاه است. وی در ۱۶ مارس، پیشاز اشاره به پاکسازی «ژو یانگکانگ»، رئیس امنیت چین، بهخاطر دست داشتن در برداشت اعضای بدن زندانیان، آن را کاری «کثیف و خودسرانه» خواند. در این مورد وی، از اظهارات قبلی خود عقبنشینی کرده است؛ پیشتروی در مصاحبهای با خبرگزاری دولتی China Dailyاستفادهاز اعضای بدن جنایتکاران اعدامی را با معیارهای چین، اخلاقی و آن را حتی اقدامی صحیح دانست.
سیاست جدید «شفافیت» در اظهارات هوانگ نیز بسیار سئوال برانگیز است. DAFOH، به بیمارستانهای چین اشاره میکند که بهتازگی شروع به پاکسازی وبسایتهای خود در تعداد پیوندهای اتهام آمیز و در برخی موارد کم کردن آمار -تا ۵۰ درصد- پیوندهای انجام شده در دو سال گذشته کردهاند.
به گفتهی DAFOH، «مشخص است که چین بهعنوان شریکی قابل اعتماد، آمادهی پیوستن به جامعهی پیوند مبتنیبر ارزشهای اخلاقی نیست. این پزشکان اظهار داشتهاند که گروههای دیگر دیدهبان پزشکی و بینالمللی نیز باید خواستار شفافیت بیشتر رژیم چین در مورد پیوند عضو شوند.
درعوض، DAFOH گفته است که چین باید «به افشای کامل استفادهاز زندانیان عقیدتی بهعنوان منبع اعضای پیوندی» بپردازد و شفافیت و دسترسی کاملی را به سیستم تهیه عضو کشور فراهم کند. اجرای اولین دستور باتوجه به اظهارات هوانگ جیفو در ماه مارس، بعید بهنظر میرسد.
وی اظهار داشت: «ما نباید همیشه در گذشته زندگی کنیم و نگران صفحات مرگ زندانیان باشیم. از این صفحات بگذرید و به آینده بنگرید… هیچ چیز جالبی در گذشته نیست. ما باید به آینده توجه کنیم و نه به گذشته.»
در عین حال، محققان تخمین میزنند که دهها هزار نفر از زنذانیان عقیدتی و بیشتر تمرینکنندگان «فالون گونگ» (یا فالون دافا، روشی معنوی که از سال ۱۹۹۹ مورد آزار و شکنجه قرار گرفته است)، بهخاطر اعضای بدن خود اعدام شدهاند. در بسیاری از این موارد بهنظر میرسد اعضای بدن آنها در حالی که هنوز زنده بودند، برداشته شده و در حین عمل برداشت و بهدلیل آن کشته شدهاند. «اتان گاتمن»، روزنامهنگار و دو محقق کانادایی به نامهای «دیوید ماتاس» و «دیوید کیلگور»، بهترتیب وکیل حقوق بشر و عضو سابق پارلمان کانادا، از دو روش متفاوت برای رسیدن به آماری مشابه در تعداد بیشاز ۶۰هزار نفر کشته شدگان پیروان فالون دافاکه بهخاطر برداشتهای غیرقانونی تنها بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ کشته شدهاند، استفاده کردهاند.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.