Search
Asset 2

آیا چین قصد تغییر سیاست تک‌فرزندی را دارد؟

گروهی از کودکان چینی در‎حال شنا کردن، ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۲. «لی که چیانگ»، نخست‎وزیر چین، پنجم مارس اعلام کرد که چین ممکن است سیاست بحث‎بر‎انگیز تک‌فرزندی خود را تغییر دهد. (STR/AFP/Getty Images)
گروهی از کودکان چینی در‎حال شنا کردن، ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۲. «لی که چیانگ»، نخست‎وزیر چین، پنجم مارس اعلام کرد که چین ممکن است سیاست بحث‎بر‎انگیز تک‌فرزندی خود را تغییر دهد. (STR/AFP/Getty Images)


«لی که چیانگ»، نخست‎وزیر چین، به‎تازگی لحن ملایم‎تری در‌خصوص سیاست ننگین تک‌فرزندی در آن کشور را به‎کار برده است. سیاست تک‎فرزندی به بسیاری از چینی‌ها اجازه‎ی داشتن تنها یک فرزند را می‌دهد.

اظهارات وی که در گزارش کار سالانه‌ی دولت آمده است، از‎نظر چینی‎ها به‎معنای بررسی مجدد سیاست کلی تک‎فرزندی است.

همچنین، وی، پنجم مارس در بیانیه‎ای آرام اعلام کرد که چین «به اصلاح مدیریت خدمات تنظیم خانواده می‎پردازد.» اما روز بعد مجله‎ی بانفوذ و نسبتاً لیبرال Caixin، مقاله‎ای با‎عنوان «عقب‎نشینی نخست‎وزیر از سیاست تک‌فرزندی» منتشر کرد. این مقاله توسط «لیانگ جیان‎‎ژنگ»، اقتصاددان و استاد دانشگاه «پکینگ» و دارای دکترای اقتصاد از داشنگاه «استنفورد» نوشته شده است.

تحلیل لیانگ براساس تغییر قابل‎توجه لحن رژیم در این خصوص بوده است. لحن معمول رژیم «پایبندی راسخ به سیاست اصلی رژیم بر برنامه‎ریزی خانواده» بود که با سقط جنین اجباری، ارعاب و بی‎عدالتی‎های دیگر همراه بود. در‎مقایسه با آن،  صحبت درباره‌ی ترویج اصلاحات در سیستم چیزی است که اکثر چینی‎ها را شادمان می‎کند.

به‎گفته‎ی لیانگ، اشاره به ایجاد اصلاحات، یک نقطه‎ی عطف و نشان‎دهنده‎ی این موضوع است که اقدامات مداوم کنترل جمعیت، دیگر به مصلحت رژیم نیست و این سیاست «باید به‎تدریج به تاریخ بپیوندد.»

سیاست تک‌فرزندی، به‎منظور کنترل جمعیت چین و اولین بار در دهه‎ی ۱۹۸۰ اعمال شد. اما در آینده‎ای نزدیک با افزایش جمعیت سالمند و کاهش نیروی کار، باعث تشدید رکود اقتصادی چین می‎شود. در طول سه سال اخیر نیروی کار جوان به‎طور پیوسته در‎حال کاهش است که احتمال می‎رود این روند تا دهه‎ها ادامه پیدا کند.

اگرچه مقامات چین در سال گذشته نسبت به اجرای سیاست تک‌فرزندی نرم‎تر عمل کرده‎اند؛ با این وجود تعداد خانواده‎هایی که متقاضی فرزند دوم هستند کم‎تر از چیزی است که مقامات پیش‎بینی کرده بودند.

اگر‎چه در سال گذشته این سیاست تا حد زیادی تلطیف شد و به خانواده‌هایی که یکی از والدین، خودش تک‌فرزند است، اجازه‎ی داشتن فرزند دوم داده شد؛ با این‎وجود تعداد خانواده‎هایی که متقاضی فرزند دوم هستند، بسیار کم‎تر از چیزی است که مقامات پیش‎بینی کرده بودند. در این گزارش آمده است که تنها یک میلیون نفر از دو میلیون نفر پیش‎بینی شده، متقاضی فرزند دوم هستند. بسیاری نیز در بزرگ کردن فرزند دوم تردید دارند.

۱۵.۵ درصد از جمعیت حال‎حاضر چین بالای ۶۰ سال سن دارند و افزایش آن در سال‌های آتی بر فشار اقتصادی چین می‎افزاید. پرداخت حقوق بازنشستگی باوجود کاهش منابع مالی به‎دلیل عدم وجود کارگر با مشکل مواجه خواهد شد. یک راه برای حل این مسئله، افزایش سن بازنشستگی است. اما به‎نظر می‎رسد جایگزینی جمعیت با سرعتی معقول، راه حل بهتری محسوب شود.

اظهارات لی که چیانگ باعث شده است که نمایندگان مجلس و اعضای کنفرانس مشورتی سیاسی حزب کمونیست چین، طرح «سیاست دو فرزندی» برای همه‎ی خانواده‎ها را ارائه دهند.

علاوه‎بر این حرکت، در اوایل ماه مارس، نزدیک‎به ۴۰ دانشمند از دانشگاه‎ها و موسسات تحقیقاتی سراسر چین یک طرح پیشنهادی مبنی‎بر لغو تمامی محدودیت‎های تولد را امضا کردند.

اپک‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‎شود.

اخبار بیشتر

1 دیدگاه دربارهٔ «آیا چین قصد تغییر سیاست تک‌فرزندی را دارد؟»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی