«لی که چیانگ»، نخستوزیر چین، بهتازگی لحن ملایمتری درخصوص سیاست ننگین تکفرزندی در آن کشور را بهکار برده است. سیاست تکفرزندی به بسیاری از چینیها اجازهی داشتن تنها یک فرزند را میدهد.
اظهارات وی که در گزارش کار سالانهی دولت آمده است، ازنظر چینیها بهمعنای بررسی مجدد سیاست کلی تکفرزندی است.
همچنین، وی، پنجم مارس در بیانیهای آرام اعلام کرد که چین «به اصلاح مدیریت خدمات تنظیم خانواده میپردازد.» اما روز بعد مجلهی بانفوذ و نسبتاً لیبرال Caixin، مقالهای باعنوان «عقبنشینی نخستوزیر از سیاست تکفرزندی» منتشر کرد. این مقاله توسط «لیانگ جیانژنگ»، اقتصاددان و استاد دانشگاه «پکینگ» و دارای دکترای اقتصاد از داشنگاه «استنفورد» نوشته شده است.
تحلیل لیانگ براساس تغییر قابلتوجه لحن رژیم در این خصوص بوده است. لحن معمول رژیم «پایبندی راسخ به سیاست اصلی رژیم بر برنامهریزی خانواده» بود که با سقط جنین اجباری، ارعاب و بیعدالتیهای دیگر همراه بود. درمقایسه با آن، صحبت دربارهی ترویج اصلاحات در سیستم چیزی است که اکثر چینیها را شادمان میکند.
بهگفتهی لیانگ، اشاره به ایجاد اصلاحات، یک نقطهی عطف و نشاندهندهی این موضوع است که اقدامات مداوم کنترل جمعیت، دیگر به مصلحت رژیم نیست و این سیاست «باید بهتدریج به تاریخ بپیوندد.»
سیاست تکفرزندی، بهمنظور کنترل جمعیت چین و اولین بار در دههی ۱۹۸۰ اعمال شد. اما در آیندهای نزدیک با افزایش جمعیت سالمند و کاهش نیروی کار، باعث تشدید رکود اقتصادی چین میشود. در طول سه سال اخیر نیروی کار جوان بهطور پیوسته درحال کاهش است که احتمال میرود این روند تا دههها ادامه پیدا کند.
اگرچه مقامات چین در سال گذشته نسبت به اجرای سیاست تکفرزندی نرمتر عمل کردهاند؛ با این وجود تعداد خانوادههایی که متقاضی فرزند دوم هستند کمتر از چیزی است که مقامات پیشبینی کرده بودند.
اگرچه در سال گذشته این سیاست تا حد زیادی تلطیف شد و به خانوادههایی که یکی از والدین، خودش تکفرزند است، اجازهی داشتن فرزند دوم داده شد؛ با اینوجود تعداد خانوادههایی که متقاضی فرزند دوم هستند، بسیار کمتر از چیزی است که مقامات پیشبینی کرده بودند. در این گزارش آمده است که تنها یک میلیون نفر از دو میلیون نفر پیشبینی شده، متقاضی فرزند دوم هستند. بسیاری نیز در بزرگ کردن فرزند دوم تردید دارند.
۱۵.۵ درصد از جمعیت حالحاضر چین بالای ۶۰ سال سن دارند و افزایش آن در سالهای آتی بر فشار اقتصادی چین میافزاید. پرداخت حقوق بازنشستگی باوجود کاهش منابع مالی بهدلیل عدم وجود کارگر با مشکل مواجه خواهد شد. یک راه برای حل این مسئله، افزایش سن بازنشستگی است. اما بهنظر میرسد جایگزینی جمعیت با سرعتی معقول، راه حل بهتری محسوب شود.
اظهارات لی که چیانگ باعث شده است که نمایندگان مجلس و اعضای کنفرانس مشورتی سیاسی حزب کمونیست چین، طرح «سیاست دو فرزندی» برای همهی خانوادهها را ارائه دهند.
علاوهبر این حرکت، در اوایل ماه مارس، نزدیکبه ۴۰ دانشمند از دانشگاهها و موسسات تحقیقاتی سراسر چین یک طرح پیشنهادی مبنیبر لغو تمامی محدودیتهای تولد را امضا کردند.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.
1 دیدگاه دربارهٔ «آیا چین قصد تغییر سیاست تکفرزندی را دارد؟»
با سلام بسیار جالب بود ممنونم ازتون