باامید بهپایان دادن به حملات سایبری رژیم چین علیه اقتصاد ایالات متحده، «باراک اوباما»، رئیس جمهور امریکا، تفاهمنامهای را با رهبر حزب کمونیست چین، «شی جینپینگ» در ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۵ امضا کرد تا به حملات سایبری با اهداف اقتصادی پایان دهد.
روز بعد از آن، حملات سایبری چین به اقتصاد امریکا همچنان ادامه داشت.
بهدنبال این حملات و تحتتأثیر آن، تلویزیون CBS، در برنامهای بهنام «۶۰ دقیقه» محیطی را که مردم امریکا تحت جاسوسی یک دولت خارجی قرار میگیرند، نشان داد. در این برنامه گفته شد، بااینکه مدیران شرکتهای امریکایی با چین تجارت میکنند، اما میدانند که تنها ۵ یا ۶ سال تا سرقت محصولاتشان وقت دارند.
«ریچارد بنین»، تهیهکننده این برنامه اظهار داشت: «این افراد میدانند که با تجارت با چین در طولانیمدت مرتکب خودکشی خواهند شد.»
جالب اینجاست که باوجود سروصدایی که سرقت اقتصادی چین بهراه انداخته اما فضای تجارت آرام است.
اگر این توافق میان ایالات متحده و چین درعمل هیچ تأثیری بههمراه نداشته، مشخص است که حزب کمونیست چین نمیخواهد سرقت اقتصادی خود را متوقف کند. برای آنها، پیامدهای این حملات ناچیز است زیرا سود زیادی بههمراه دارد و اقتصاد چین بهشدت به این سرقتها وابسته است.
یکیاز مشکلات مهم این است که ایالات متحده هنوز یک استراتژی واقعی برای مواجه با این حملات درپیش نگرفته است. این مسئله توسط ژنرال «مایکل هایدن»، رئیس سابق CIA و NSA در سخنرانی اخیر خود در کنفرانس امنیت سایبری در میامی مطرح شده است.
بهگزارش وبسایت Dark Reading، وبسایتی درباره امنیت فضای مجازی، و بهنقلاز هایدن: «ما فاقد یک چارچوب سیاست حقوقی هستیم. مردم میپرسند چرا دولت راهحلی برای این موضوع نمیاندیشد…دولت امریکا همیشه درخصوص نیازبه ارائه امنیت سایبری دیر عمل کرده است.»
یکیاز مشکلات در این زمینه این است که ایالات متحده هنوز ثابت نکرده است که استفادهاز حملات سایبری برای منافع اقتصادی، تلاشی خطرناک است.
حملات سایبری اغلب ازسوی کشورهایی است که هیچ قرارداد استرداد مجرمین با ایالات متحده ندارند. همچنین شرکتها تجاری امریکایی اجازه حمله متقابل ندارند و فضای تجاری بهگونهای است که اغلب مدیران شرکتها، از عمومی کردن این حملات بهخاطر پروندههای حقوقی و سرمایهگذاران عصبانی واهمه دارند.
این جنایتی پرسود با خطری اندک است و بهگفته برنامهی ۶۰ دقیقه شبکه CBS، حتی این شرکتها با محصولات بهسرقت رفتهشان هنوز قادرند آنها را در ایالات متحده بهفروش برسانند.
«دانیل مکگان»، رئیس شرکت ابررسانای آمریکا، در این برنامه از تجربهاش از سرقت نرمافزارهای این شرکت در چین گفت. وی گفت که در آن زمان او مجبور شده است ۶۰۰ نفر از حدود ۹۰۰ کارمند خود را اخراج کند و شرکت او «بیشاز یک میلیارد دلار» ازدست داده است.
شرکت «سنوول»، شرکتی که تاحدودی متعلق به رژیم چین است و او ادعا میکند که محصولات وی را دزیده، اکنون درحال صادر کردن توربینهای بادیای است که با فنآوری دزدیده شده از شرکت وی ساخته شدهاند. آنها حتی موفق شدهاند تا یکیاز همین توریبنها را به ایالت ماساچوست امریکا بفروشند.
اما آنچه که در این توافقنامه هنوز وجود ندارد، تحریمهایی است که میتواند سرقت سایبری را متوقف کند.
اوباما، یک فرمان اجرایی را امضا کرده که به موجب آن وی اجازه تحریم شرکتهایی را دارد که مرتکب سرقت اقتصادی میشوند و اعتقاد بر این است که این تهدید یکیاز ابزارهای مهمی است که میتواند این توافقنامه سایبری را قطعی و نهایی کند. با این وجود، این تحریمها مستقیماً در شرایط این توافقنامه ذکر نشدهاند.
به بیان دیگر، رژیم چین در این توافقنامه دلیل کافی برای توقف حملات سایبریاش نیافته است.
مشکل دیگری که وجود دارد این است که حملات سایبری تنها راه سرقت اقتصادی نیست و بهویژه رژیم چین هنوز از تعدادی زیادی جاسوس برای انجام این کار استفاده میکند.
مکگان در ۶۰ دقیقه اشاره میکند که زمانیکه وی شروعبه تجارت با چین کرد، مطمئن بود که سیستمش کاملاً قفل است. آنها برای امنیت سایبری از یک رمزگذاری قوی استفاده میکردند و سیستمی جامد داشتند.
آنگاه در سال ۲۰۱۱، آنها نرمافزارشان را برروی توربینهای شرکت سینوول آزمایش کردند. این سیستم طوری برنامهریزی شده بود که پساز آزمایش قفل شود، اما باوجود پایان یافتن آزمایش، پرهها هنوز میچرخیدند. این شرکت چینی موفق به شکستن این رمزگذاری شده بود.
مشخص شد که این کار ازطریق یکیاز کارمندان اتریشی این شرکت انجام شده بود؛ کسی که بهخاطر این جرم به یکسال زندان محکوم شد. مکگان میگوید: «رژیم چین به او پیشنهاد یک آپارتمان، پول و یک زندگی جدید داده بود.»
بهنظر میسد مشکل سرقت اقتصادی درظاهر بسیار پیچیده باشد، اما درواقع ساده است: رژیم چین و شرکتهای دولتی آن، از هر وسیلهای برای سرقت مالکیت معنوی شرکتهای امریکایی استفاده میکند تا این شرکتها را از بازار جهانی خارج کنند. برای حل این مشکل، ایالات متحده باید دیدگاه خود را نسبت به سرقت اقتصادی تغییر دهد و ورای امنیت سایبری ببرد.