انتخاب «آناستازیا لین»، دختر شایستهی کانادا، تبدیل به واقعیتی تلخ برای بسیاری از کاناداییها شده است. این رویداد با تهدید نیروهای امنیتی چینی مقیم کانادا بر علیه دوستان و خانوادهی وی در چین روبرو شد.
وزارت امور خارجه و بازرگانی بینالمللی کانادا(DFAIT) به علت تهدید خانوادهی لین توسط نیروهای امنیتی چینی سکوت عادی کشور را شکست و طی بیانیهای از این اقدامات اظهار نگرانی کرده است.
آناستازیا، متولد چین و بیش از یک دهه شهروند کانادا است و با وجود تهدید پدرش در چین، دختر شایسته کانادا در سال ۲۰۱۵ شد. وی کمپینی برای حقوق بشر تشکیل داده و در کانادا برای آزادی عقیده فعالیت میکند. احتمالاً نیروهای امنیتی چین با وجود فشار و تهدید خانوادهی آناستازیا پیش از انتخاب وی، گمان نمیکردند که او دختر شایسته کانادا شود.
آناستازیا ۲۵ ساله، بازیگر، مدل و فعال حقوق بشر است. وی در کمپین انتخاب دختر شایسته کانادا دربارهی داستان زندگیاش به عموم گفت: «من فکر میکنم این داستان فقط نوک کوه یخ را نشان میدهد و تنها بخش بسیار کوچکی از تصویری بزرگتر قابل دیدن است. بسیاری از داستان مثل این که هرگز شنیده نشده است، در چین وجود دارد.»
آنچه که برای دختر شایستهی کانادا اتفاق افتاده رایج است؛ چراکه این سیاست کلی چین است.
کایون ماسیموف، مسلمان اویغور مقیم کانادا
اپک تایمز تاکنون با افراد بسیاری که اعضای خانوادشان در چین مورد تهدید قرار گرفتند مصاحبه و صحبت کرده است. این افراد خارج از چین، توانستهاند حزب کمونیست چین را به دلیل زندانی کردن، شکنجه و یا کشتار مردم مورد انتقاد قرار دهد.
الگوی این اتفاقات به این صورت است که کاناداییهای چینی اظهارات عمومی خود را در مورد ضرب و شتم، قتل فراقضایی و یا دیگر موارد نقض حقوق بشر در چین مطرح میکنند و سپس اعضای خانوادهشان در چین توسط پرسنل امنیتی، پلیس و گاهی اوقات مأمورین اداره ۶۱۰ یا وزارت امنیت چین مورد تهدید قرار میگیرند.
در بازجوییهای بعدی، این نیروهای امنیتی کنترل و نظارت بیشتری بر اعضای خانواده آنها اعمال میکنند و آنها را تهدید میکنند که یا ارتباطشان را با اعضای خانوادهی خود در کانادا قطع کنند یا فعالیتهای آنها را در کانادا به مقامات در چین گزارش دهند.
در همین راستا ماسیموف همدردی خود را با لین نشان داد و گفت: «آنچه که برای دختر شایستهی کانادا اتفاق افتاده رایج است؛ چراکه این سیاست کلی چین است.»
به گفتهی وی حتی اگر شما چین را ترک کنید باز هم آزاد نیستید. آزار و اذیت فراتر از مرزهای چین نیز میرود. این فقط تعداد محدودی از افراد را در بر نمیگیرد و بسیار معمول است.
ماسیموف گفت مسلمانان اویغور مقیم سین کیانگ نیز پس از بازگشت از کانادا تحت فشار و بازجویی قرار گرفتند. درواقع آزار و اذیت در چین همه نوع افرادی؛ از اعضای گروههای قومی و مذهبی گرفته تا فعالان حقوق بشر و طرفداران دموکراسی را در بر میگیرد. در این راستا داستانهای زیادی وجود دارد که افراد در خارج از چین اقدام به افشا کردن آن برای مردم نمودند.
پدرم مورد ضرب و شتم قرار گرفت
«باب فو»، رئیس فعال بین المللی حقوق بشر مسیحیان نیز خشونت را در چین امری معمول میداند.
او گفت: «پدر من پس از انتشار اسناد و مدارک حاوی اسرار دولتی و داستان آزار و اذیت افراد از سوی دولت در سال ۲۰۰۲ مورد ضرب و شتم قرار گرفت.»
وی در ادامه افزود: «همهی بستگان من، از جمله کسانی که هرگز ملاقات نکرده بودم، مصاحبه و تهدید شدند.»
به وی گفته شده بود که نیروهای امنیتی زمانی اذیت و آزار اعضای خانواده وی را متوقف میکنند که فو هیچ نوع فعالیتی انجام ندهد.
«شن زو»، روزنامه نگار برجسته و فعال برجستهی حقوق بشر مقیم تورنتو نیز روایتی مانند لین و فو دارد. خانوادهی زو نیز در چین به دلیل فعالیتهای وی در کانادا تهدید شدند.
رژیم کمونیست چین از احساسات افراد به خانواده و عشق آنها به یکدیگر و عشق افراد به زادگاه و کشور و دوستان و به طور کلی هر چیزی برای فشار و تهدید استفاده میکنند. زو در این باره گفت: «رژیم کمونیست از هر ابزاری برای ایجاد فشار بر افراد استفاده میکنند.»
زو پس از قتل عام میدان تیانآنمن از چین فرار کرده است. خانوادهی وی در حال حاضر در خارج از چین زندگی میکنند؛ اما نیروهای امنیتی در چین هنوز خانوادهی شوهرش را تهدید میکنند.
فردی مجرم شناخته میشود، فرد دیگری در چین مجازات میشود
مجازات یک نفر به خاطر جرم دیگری در چین شایع است. از زمانی که حزب کمونیست چین در سال ۱۹۴۹ به قدرت رسیده است، این نوع مجازات برای افراد بیگناه صورت میگیرد.
حزب کمونیست با استفاده از برانگیختن احساس گناه، افراد را مجبور به شکستن وفاداری میکند و آنها را مجبور میکنند که حزب را بر خانوادهی خود ترجیح دهند.
این اتفاق برای کسانی که در کانادا هنوز آزادی بیان خود را حفظ میکنند نیز مصداق دارد. اعضای خانواده این افراد در چین گروگان رژیم محسوب میشوند.
تهدید و ارعاب مردم چینی مقیم در کانادا در مدرسه یا محل کار نیز ادامه دارد.
آزار و اذیت مردم در جامعهی متمدن مدرن امروزی غیر قابل درک است؛ اما در چین بسیار معمول است.
ماسیموف
اپکتایمز در سال ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱، از اجبار دانشآموزان چینی توسط سفارت امریکا و کانادا برای پیوستن به تظاهرات خوش آمد گویی به رهبران چین پرده برداشت.
این تلاشها به معنای بیاثر کردن تظاهرات حقوق بشر که توسط گروههایی مانند اویغورها، تبتیها، و تمرینکنندگان فالون دافا (فالون گونگ) هنگام ورود رهبران چین به این کشورها صورت گرفت، انجام شده است.
اقدام کوچک و معنادار
وزارت امور خارجه و تجارت بین المللی کانادا(DFAIT) به خاطر تهدید خانوادهی لین سکوت کشور را شکست.
سخنگوی «DFAIT » طی بیانیهای به اپک تایمز فارسی نوشت:«کانادا خانم آناستازیا لین را به خاطر تلاشهایش برای بالا بردن آگاهی مردم در مورد آزادی مذهب و آزادی بیان ستایش میکند.»
در این بیانیه آمده است که کانادا دربارهی آزار و اذیت خانوادهی لین در چین نگران است.
در حالی که عکس العمل دولت کانادا کوچک به نظر میرسد، اما این اقدام برای لین بزرگ و معنیدار است. وی در نامهای سرگشاده به DFAIT، به دلیل پشتیبانی دولت کانادا از وی و خانوادهاش تشکر کرد.
«زون لی»، رئیس انجمن فالوندافا در کانادا گفت: «در حالی که ما از دولت کانادا به خاطر حمایت از لین قدردانی میکنیم؛ دولت را برای ادامه صحبت و فشار بر مقامات چین برای جلوگیری از آزار و اذیت تشویق میکنیم.»
وی همچنین گفت: «معتقد است هر تلاشی از سوی رژیم چین برای ساکت کردن منتقدین در کانادا به طور خودکار فرصتی برای افشای هویت واقعی رژیم کمونیست چین است و امیدوار است از این پس افراد بیشتری در این عرصه قدم به پیش بگذارند.»
لین که درمراسم انتخاب دختر شایستهی کانادا درسال ۲۰۱۳ نیز مقام دوم را کسب کرده بود در حال حاضر خود را برای رفتن به چین برای بخش نهایی دختر شایسته جهان که ۱۹ دسامبر در سانیا برگزار می شود، آماده میکند.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.