تحقیقات جدید نشان میدهد که ماهی میتواند چهره انسان را تشخیص دهد. نظریه قبلی گفته بود که تنها حیوانات با مغز بزرگ، مانند پستانداران، میتوانند یک چنین کار پیچیدهای انجام دهند.
این پژوهش که در مجله Scientific Reports منتشر شده، توسط دانشمندان کانادایی و به رهبری دکتر «کیت نیوپورت»، در بخش جانورشناسی دانشگاه آکسفورد انگلستان انجام گرفت.
در انسانها بخشی از مغز به نام نئوکورتکس به طور کامل به شناخت چهرهها اختصاص داده شده است. نیوپورت درباره تحقیقات جدیدش میگوید که میخواستم بدانم که آیا حیوانات بدون نئوکورتکس نیز میتوانند چهره فرد را تشخیص دهند.
به گفته وی این چیزی است که انسان به طور تمام وقت انجام میدهد، اما پیچیدهتر از چیزی است که به نظر میرسد.
به گزارش سیبیسی نیوز، شما برای تشخیص چهره باید به تفاوتهای ظریف ظاهری و یا ابعاد (فاصلهها) توجه کنید که کاملا کار دشواری است.
ماهی که او مورد مطالعه قرار داده، قادر به تشخیص چهره با ۸۶ در صد دقت بوده است. او گفت که بر خلاف تفکر قبلی، این نشان میدهد که حیوانات نیازمند سازههای خاص مغزی برای تشخیص چهره نیستند.
وی در ادامه گفت که چیزی که ما فکر میکنیم این است که شاید انسان در واقع فقط یک سیستم بصری اضافی دارد که قادر به تشخیص الگوی پیچیده است. واقعیت این است که ماهی نیز میتواند الگوهای پیچیدهای را که سیستم بصری قادر به انجامش است، تشخیص دهد. درواقع ماهی حتی بدون داشتنن قدرت فوق العاده مغز انسان قادر به انجام این کار است و احتمالا این توانایی در ماهی تکامل یافته است.
نیوپورت برای این نوع از تحقیقات از ماهی « archerfish»، یک گونه از ماهی استوایی استرالیا استفاده کرد.
این نوع ماهیها در سطح بالای آب شنا میکنند و هنگامی که یک حشره بالای آب پرواز میکند، قادرند آب دهانشان را برای پایین کشیدن پشه تف کنند و سپس آن را بخورند.
حین تحقیقات نیوپورت و تیمش به ماهی آموزش داده شد که بتواند بر روی وسایل اتاق در اطراف محفظهاش مثل مانیتور کامپیوتر تف کند. هر زمان که آنها بر روی مانیتور کامپیوتر تف میکردند، غذا داده شد.
تیم کار خود را با تغییر حرکت مکان نما بر روی صفحه نمایش و تغییر آن به اشکال و در نهایت به چهره افراد شروع کرد. چهره افراد از یک پایگاه داده انتخاب شدند.
نیوپورت در این خصوص گفت: «ماهیها چهرههایی را که نسبتا مشابه هم بودند را انتخاب کردند – که همه آنها زنان آلمانی با ساختار استخوان و رنگ پوست مشابه بودند.»
محققان بر روی مانیتور عکس دو چهره را برای ماهی قرار دادند، اما ماهی غذا را با انتخاب یک چهره خاص میگرفت.
نیوپورت گفت: «هنگامی که ماهی برای اولین بار آزمایش را شروع کرد، کاملا به طور تصادفی چهرهها را انتخاب کرد. بنابراین به احتمال ۵۰ درصد انتخاب درست داشتند.»
او همچنین گفت: «سپس، آنها به آن عادت کردند وبه آنها آموزش داده شد و متوجه شدند که تنها انتخاب یک چهره همراه با غذا است.»
آزمون بعدی برای دیدن اینکه آیا ماهی میتواند چهره حتی بسیار شبیه به هم را به یاد داشته باشد، انجام گرفت. در این تست نیوپورت چهرههای جدیدی را برای دیدن ماهی روی مانیتور قرار داد و امتحان کرد که آیا آنها هنوز قادر به انتخاب چهره خاص و گرفتن غذا بودند.
در این آزمون هم ماهی موفق شد. به گفته نیوپورت ماهی تا ۸۶ درصد قادر به انتخاب درست بوده است.