Search
Asset 2

دستگاهی که می‌‏تواند زلزله‌‏زدگان زیر آوار را شناسایی کند

دستگاهی که می‌‌‏تواند زلزله‌‌‏زدگان زیر آوار را شناسایی کند
دستگاهی که می‌‌‏تواند زلزله‌‌‏زدگان زیر آوار را شناسایی کند (Screenshot via Youtube)
دستگاهی که می‌‌‏تواند زلزله‌‌‏زدگان زیر آوار را شناسایی کند
دستگاهی که می‌‌‏تواند زلزله‌‌‏زدگان زیر آوار را شناسایی کند (Screenshot via Youtube)

دانشمندان در حال آزمایش دستگاهی هستند که با کمک علم شیمی می‌‌‏تواند قربانیانی را که در زلزله یا حوادث دیگر زیر آوار مانده‌‌‏اند، شناسایی و شانس زنده ماندن آنان را بیشتر کند.

در این دستگاه حسگرهای حرارتی و شیمیایی تعبیه شده که با تشخیص حرارت بدن، جریان خون، ضربان قلب و ترکیبات شیمیایی موجود در بازدم تنفس فرد زنده‌‌‏ی زیر آوار، کار امدادگران را برای کشف مکان قربانی آسان‌‌‏تر می‌‌‏سازد.

«جِزوس بوئیسون»، مهندس مخابرات و پژوهشگر می‌‌‏گوید: «قربانی‌‌‏ای که زیر خرابه‌‌‏ها به دام افتاده، تحت شرایط بسیار بدی است. بازدم نفس او پر از ترکیبات شیمیایی خاص مانند استون و دی اکسید کربن است. این دستگاه می‌‌‏تواند هوای زیر آوار را اندازه‌‌‏گیری و این مواد شیمایی را شناسایی کند و نتیجه‌‌‏گیری کند که احتمالا در زیر آوار، شخصی زنده است.»

«پل توماس»، استاد بیولوژی فرآیند تغییرات شیمیایی بدن را بدین‌‌‏ ترتیب تشریح می‌‌‏کند: «وقتی همه‌‌‏ی قند، نشاسته و کربوهیدرات هایی را که در غذای هضم شده داشتید، مصرف کردید، آنگاه شروع به سوزاندن چربی‌‌‏های بدن می‌‌‏کنید. به این ترتیب، ترکیبات بازدم نفس شما هم تغییر می‌‌‏کند و برای مثال میزان استون آن بالا خواهد رفت. در نفس افرادی که زیر آوار گیر کرده‌‌‏اند، میزان استون، دی اکسید کربن و همچنین ایزوپرن بالایی پیدا خواهیم کرد. ایزوپرن، یک ترکیب شیمیایی است که توسط کلسترول بدن تولید می‌‌‏شود. درباره‌‌‏ی آمونیاکی که از پوست خارج می‌‌‏شود هم همینطور. این اندازه‌‌‏گیری‌‌‏ها به متخصصان حسگرها اجازه می‌‌‏دهد، الگوریتم‌‌‏هایی را طراحی کنند تا بتوانیم از نظر شیمیایی، سطح هشدار را مشخص کنیم.»

به عقیده‌‌‏ی پژوهشگران، قدرت بویائی این فن‌‌‏آوری، بهتر از سگ‌‌‏های نجات است و در مقایسه با شیوه‌‌‏های جستجوی امدادگران هم دید بهتری دارد؛ چراکه دوربین‌‌‏های حرارتی آن بسیار حساس هستند.

«نیکولا آسِد»، امدادگر مرکز خدمات اضطراری فرانسه می‌‌‏گوید: «گاهی اوقات، هنگامی که فقط یک انگشت از زیر آوار خارج شده است، به سختی آن را شناسایی می‌‌‏کنیم. آیا یک انگشت است؟ یک سنگ است یا از بقایای ساختمان است؟ این دوربین‌‌‏ها که عملکردهای مختلف دارند، مانند دوربین‌‌‏های حرارتی، به ما اجازه می‌‌‏دهند تا در این مواقع بهتر تصمیم گیری کنیم.»

علاوه‌‌‏بر این، دوربین‌‌‏ها بی‌‌‏سیم هستند و با قابلیت اتصال به اینترنت، به امدادگران امکان کنترل رویدادها از راه دور را می‌‌‏دهند.

یکی از متخصصان این طرح می‌‌‏گوید: «با کمک اتصال این دستگاه به اینترنت، حتی یک کارشناس بین‌‌‏المللی می‌‌‏تواند از خانه‌‌‏ی خود عملیات امداد را دنبال کند و دقیقا ببیند چه مسائلی اتفاق می‌‌‏افتد. این کارشناس همان مقدار اطلاعاتی را خواهد داشت که امدادگران در محل حادثه دارند و می‌‌‏تواند عملیات را هدایت کند.»

این پروژه حاصل تلاش یک تیم تحقیقاتی متشکل از دانشمندان کشورهای عضو اتحادیه‌‌‏ی اروپا است و پیش‌‌‏بینی می‌‌‏شود پس‌‌‏از طی مراحل تکمیلی تحول بزرگی در نجات جان قربانیان زمین لرزه، فروریختن ساختمان و یا سایر حوادث مشابه، ایجاد کند.

اپک‌‌‌‌‌‌‌‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‌‌‌‌‌‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی