logo_eet

دوری و دوستی در ارتباطات روزانه

(Image credit: Fotolia)
(Image credit: Fotolia)
(Image credit: Fotolia)
(Image credit: Fotolia)

در شماره پیشین در مورد جاذبه‌‏ها صحبت کردیم و در پایان دیدگاه آقای «زاجونک» را یاد آور شدیم که وی معتقد است که آشنایی خود موجب دوستی می‌‏شود.

وی می گوید که سیاست مداران که به هنگام برگزاری انتخابات تصاویر بزرگ و رنگی و آراسته‌‏ای از خود تکثیر کرده و در بین مردم و یا مشتاقان خود توزیع می‌‏کنند، بر اساس نظریه وی است و دیدن تصاویر این افراد به صورت مکرر، موجب آشنایی بیشتر گردیده و به تدریج علاقه‌‏مندی ایجاد می‌‏شود.

در مورد نزدیکی (Poximidity) نیز که در مقالات گذشته به نظریه آن اشاره‌‏ای داشتیم، باید گفته شود که دارای جهات منفی و مثبت است و «آشنایی» هرچند ممکن است عاملی برای جذب در ارتباطات روزانه باشد، در موقعیت‌‏های دیگر، ممکن است عاملی برای جدایی و حتی دشمنی‌‏ها گردد.

چنانچه در محل کار ممکن است افراد با بر قراری روابط دولتی صمیمانه، انتظاری بیشتر از شما داشته باشند و یا اینکه در صورتی خلاف ضوابط و چارچوب های موجود در خواست‌‏های غیر منطقی از همکاران بکنند و یا حتی ممکن است وجه دستی طلب نموده، به لحاظ نزدیکی و صمیمیت، چکی، یا رسیدی یا برگ تعهدی مبنی بر اعاده آن ارائه نکنند. این دوستی‌‏ها ممکن است فراتر از این رفته و بر اثر نزدیکی بسیار، اتومبیل شما را قرض بگیرند و یا سایر انتظاراتی که برآورده ساختن آن با دشواری‌‏هایی همراه خواهد شد. قطعا چنانچه دشواری ها ادامه یابد، این دوستی، به جدایی خواهد کشید ونا خوشایندی دو سویه موجب گسست ارتباط خواهد گشت.

چگونه باید بر این نا خوشایندی‌‏ها چیره شویم؟

در ابتدا باید بسیار محترمانه تلاش کنیم تا موضوع و خواست قلبی خودمان را به گونه‌‏ای بیان کنیم که موجب مقاومت و ایستادگی بیشتر نگردیده و روابطما ن سبب قهر و خشونت نگردد.

ضرب المثل قدیمی «دوری و دوستی» ناشی از چنین روابطی است و زمانی که رابطه‌‏ها دچار مشکل می‌‏شوند، و به ناخوشایندی کشیده شده و به تدریج گسسته می‌‏شوند، چاره‌‏ای به جز دوری و دوستی برای طرفین باقی نمی‌‏ماند. شاید به همین دلیل است که به هنگام بروز برخی نارسایی‌‏ها و ناسازگاری‌‏ها در زندگی مشترک برخی از جوانان، بزرگترها توصیه می‌‏کنند که برای مدت کوتاهی آنان، جدا از هم دیگر سر کنند تا امکان سازش در وجودشان پدیدار شود. چرا که د رصورت بروز تعارض و تداوم آن، شدت اینگونه رفتارهای ناسازگارانه بیشتر شده و گاهی ممکن است موجب بروز خشونت گردیده و قابلیت برگشت نیابد.

حتما آگاهی دارید که رفتارهای اجتماعی مردم ارتباط مستقیمی با فرهنگ جامعه داشته و از نگرش‌‏ها، باورها و اعتقادات آنان سرچشمه می‌‏گیرد. برخی از اقشار توانایی این را دارند که مشکلات درونی خود را به راحتی حل و فصل نمایند و در درون طبقه و قشر خود راحت‌‏تر می‌‏توانند به توافق دست یابند، لکن برخی از گروه‌‏ها که در طبقه بالاتر و یا پایین‌‏تری هستند، شاید نتوانند براحتی تعارض ما بین خود را حل و فصل کنند. چرا که آنها تابع فرهنگ حاکم بر طبقه خود هستند و این اختلاف طبقاتی بر شدت تعارضات فی ما بین می‌‏افزاید و مانع این تفاهم می‌‏گردد.

آقای کرامر «Kramer» مطالعاتی را بر روی افراد مختلف از نژاد‌‏ها و فرهنگ‌‏های متفاوت در یک مجتمع مسکونی به عمل آورده است. وی می گوید:

در ابتدا افراد در ارتباط بین همدیگر دچار مشکلاتی بوده اند و آثار سوئی از نظر رفتاری از خود نشان داده‌‏اند اما کم کم نگرش آنان نسبت به همدیگر عوض شده و همدیگر را به راحتی پذیرفته‌‏اند. وی معتقد است که تفاوت‌‏های فرهنگی، خود را به گونه‌‏ای متفاوت نشان می‌‏دهند اما گذر زمان دشواری‌‏های آنان را حل نموده و به تدریج آنان را به سوی «توافق» سوق می‌‏دهد.

ادامه دارد…

دکتر مجید مجد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏نیا دارای مدرک دکترای تخصصی ارتباطات، کارشناس علوم اجتماعی دانشگاه علامه طبابایی، مدرس، مترجم و پژوهشگر علوم ارتباطات هستند. وی ۲۰ سال تجربه مدیریت در حوزه آموزش و پژوهش در سیستم بانکی و ۱۵ سال تجربه تدریس در دانشگاه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏های ایران را داراست.

در مقالات دیگر از دکتر مجید مجد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏نیا به بحث ارتباطات بیشتر خواهیم پرداخت. 

وب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏سایت ایشان: www.majdnia.ir

اپک‌‌‌‌‌‌‌‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‌‌‌‌‌‌‏شود.

اخبار مرتبط

1 دیدگاه دربارهٔ «دوری و دوستی در ارتباطات روزانه»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *