Search
Asset 2

هجوم طالبان به فعالان مدنی و رسانه‌‏ها در ولایت قندوز

کندوز افغانستان طالبان
شهر کندوز، افعانستان NASIR WAQIF/AFP/Getty Images
قندوز افغانستان طالبان
شهر قندوز، افعانستان NASIR WAQIF/AFP/Getty Images

 

اندک زمانی پس‌‏از تصرف قندوز در شمال افغانستان در ماه گذشته، شبه نظامیان طالبان برای شکار فعالان جنبش زنان و روزنامه نگاران به جستجوی خانه به خانه پرداختند.
اگرچه نیروهای دولتی بخش زیادی از شهر را سه روز بعد پس گرفته و روز دوشنبه طالبان عقب نشینی آخرین گروه نظامیان خود را اعلام کردند، اما این تاخت و تاز کوتاه طالبان، حاکمیت خشونت آمیز این افراط گرایان را که در اواخر سال ۱۹۹۰ آغاز شد، به یاد مردم افغانستان آورد.
به گزارش نیویورک تایمز، بسیاری از ساکنان ولایت قندوز از جمله روزنامه نگاران و فعالان حقوق زنان از این شهر خارج شده‌‏اند.
طبق اعلام سازمان ملل، نیمی از ۳۰۰ هزار سکنه این ولایت به مناطق دیگر گریخته‌‏اند و مشخص نیست چه زمانی به شهر خود باز خواهند گشت.
خانم فوزیه، رئیس یک نهاد محلی مربوط به بهداشت، آموزش و حقوق زنان، می‌‏گوید که او در زیرزمین خانه‌‏اش مخفی شده بود تا اینکه مردان مسلح طالبان سوار بر یک موتورسیکلت به درب منزل او آمدند.
او می‌‏گوید: «کشته شدن و مرگ بزرگ‌‏ترین واهمه من نبود، بلکه آنچه بیشتر از همه از آن می‌‏ترسیدم تجاوز بود.»
شوهرش او را به‌‏خاطر اینکه پیش‌‏از این اتفاق اقدام به ترک شهر نکرده بود، سرزنش می‌‏کرد. هنگامی که افراد مسلح شروع در تلاش برای وارد شدن به خانه درب را می‌‏کوبیدند، فوزیه از نرده‌‏های خانه بالا رفت و فرارکرد و سرانجام خود را به کابل رساند.
ملالی رستمی، از حامیان حقوق زنان نیز می‌‏گوید: «طالبان هیچ اعتقادی به ارزش‌‏های انسانی ندارد. آنها هیچ احترامی برای فعالیت‌‏های بشردوستانه، خدمات بهداشتی، سازمان‌‏های غیردولتی، روزنامه نگاران و فعالان حقوق زنان قائل نیستند. این مردم هستند که در قندوز مورد تهاجم طالبان قرار گرفته‌‏اند.»
گیتا بشردوست هم زنی است که به مدت پنج سال با یک مرکز بین‌‏المللی در زمینه تخصیص امکانات مالی برای زنان در قندوز کار کرد. او با بسیاری از روحانیون و رهبران مذهبی درباره برابری حقوق زنان و صلح دیدار کرده بود.
خانم بشردوست که به دلیل شغلش به خوبی در جامعه شناخته شده بود، می‌‏دانست که آنها سرانجام به قصد او می‌‏آیند، بنابراین برقع به تن کرد و به پایتخت گریخت.
طالبان به رسانه‌‏های قندوز نیز حمله کردند؛ دفاتر آنها را مورد غارت و سرقت قرار داده یا تجهیزاتشان را از بین بردند.
کمیته امنیت روزنامه نگاران افغان، یک سازمان خصوصی است که برای دست کم ۶۵ خبرنگار فرار کرده از قندوز، بودجه اضطراری و محل اقامت فراهم کرده است.
نجیب شریفی، مدیر این نهاد، می‌‏گوید: «خبرنگاران از این که تحت ضرب و شتم طالبان قرار گیرند و یا توسط آنها کشته شوند، در هراس به‎‌‏سر می‌‏برند.»
او افزوده: «مفاهیم ابراز آزادی و آزادی بیان مخالف ایدئولوژی آنها است.»
روزنامه نگاران افغان می‌‏گویند که آنها اغلب توسط طالبان به علت گزارش نکردن ادعای پیروزی‌‏های این گروه در میدان جنگ، که در بسیاری از موارد یا تأییدشان غیر ممکن بوده و یا مبالغه‌‏آمیز است، تهدید می‌‏شوند.
تصرفات طالبان در قندوز هر چند کوتاه بود، اما سبب شد تا اعتماد عمومی نسبت به رئیس‌‏جمهور اشرف غنی، که حدود یک سال پیش با وعده‌‏هایی مبنی بر خاتمه جنگ انتخاب شد، ضربه‌‏ای بزرگ بزند.

 

اپک‌‌‌‌‌‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‌‌‌‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی