بنا بر نوشتههای پژوهشگران، یک گزارش موردیِ جدید درباره مردی که واکسن کووید۱۹ مبتنی بر mRNA دریافت کرده است، نشان میدهد که مصرف این واکسن «ممکن است باعث ایجاد هپاتیت ناشی از ایمنی شود».
این گزارش موردی اشارهای به احتمال وقوع چنین حالتی نکرده است، اما پژوهشگران میگویند چنین وضعیتی «از جمله عوارض جانبی نادر» شناخته میشود که «در آزمایشهای اولیه شناسایی نشده است».
این گزارش که اواخر آوریل در مجله هپاتولوژی منتشر شده است، مورد ابتلای مردی ۵۲ ساله در آلمان را شرح میدهد که دو تا سه هفته پس از دریافت واکسن کووید۱۹ مبتنی بر mRNA از شرکت فایزر بیواِنتِک (واکسن BNTb163b2)، به هپاتیت حاد (التهاب کبد) مبتلا شد.
این پژوهشگران میگویند که دریافتهاند آن دسته از سلولهای T که فعالیتشان تشدید شده، پس از دریافت واکسن کووید ۱۹، «روی هم انباشته شده و به طور مساوی در بخشهای مختلف» کبد این مرد پخش شده و موجب هپاتیت حاد شدهاند. سلول های T از انواع گلبولهای سفید هستند که بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن را تشکیل میدهند. وظیفه اصلی این سلولها مبارزه با عفونتهای جدید است.
بیمار حدود ۱۰ روز پس از اولین دوز واکسن دچار حالت تهوع و خستگی شد و متعاقباً مشخص شد که هپاتیت حاد دارد. هپاتیت وی پس از حدوداً سه روز خود به خود برطرف شد. او ۴۱ روز پس از دریافت اولین دوز خود، دوز دوم واکسن را نیز دریافت کرد. علائم تهوع و خستگی پس از ۲۰ روز دوباره پیدا شد و به او یک داروی استروئیدی خوراکی داده شد و در ابتدا بهبود یافت. ۳۹ روز بعد، بیماریاش مجدداً عود کرد که بعد از آن با شیوه درمانی سرکوبکننده سیستم ایمنی که باز هم شامل استروئیدها بود، با موفقیت درمان شد. آزمایش عملکرد کبدی وی «در عرض ۸ هفته به حالت عادی بازگشت».
به گفته پژوهشگران، پاسخ ایمنی این مرد به واکسن کووید۱۹ ممکن است در التهاب کبد او نقش داشته باشد. آنها در این گزارش موردی گفتند که واکسن کووید۱۹ شرکت فایزر «ممکن است از طریق مکانیسمهای مرتبط با ایمنی سلولیِ ناشی از واکسن، باعث ایجاد هپاتیت ناشی از ایمنی شود.»
میان سلولهای T یافتشده در کبد مرد، دانشمندان «متوجه افزایش آن دسته از سلولهای T شدند که به کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ واکنش نشان میدهند؛ این امر نشان میدهد این سلولها که با واکسن تحریک شدهاند، با این شرایط میتوانند در التهاب کبد نقش داشته باشند».
نوعی از سلولهای T به نام سلولهای T سرکوبگر (CD8 T) به طور خاص، «فراوانترین زیرمجموعه سلولهای ایمنی» موجود در کبد بیمار بوده است. پژوهشگران نوشتهاند:«تحلیل ما نشان میدهد که سلولهای T کشنده نوع CD8 T، از جمله سلولهای CD8 T مخصوص پروتئتین اسپایک (سنبله) که با واکسن تحریک میشوند، میتوانند در بیماریزایی نقش داشته باشند.»
«بر اساس افزایش و تقویت این سلولها… حدس ما این بود که سلولهای CD8 T میتوانند محرک التهاب کبد باشند.»
نویسندگان این مورد را موردی نامیدند که به نظر میرسد هپاتیت خودایمنی باشد، اما اینطور نیست.
آنها نوشتهاند:«بیماری شبه هپاتیت خودایمنی ناشی از واکسیناسیون علیه کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ اکنون یک عارضه جانبی نادر شناخته میشود که در آزمایشات اولیه شناسایی نشده است. استفاده گسترده از واکسن با تجویز صدها میلیون دوز در سراسر جهان، مسئله وجود انگیزه در مقابل تصادفی بودن را نیز مطرح میکند.»
نویسندگان نوشتهاند که تمایز قائل شدن بین هپاتیت خودایمنی و هپاتیت ناشی از پاسخ ایمنیای که ناشی از واکسن کووید۱۹ است، اهمیت دارد. طبق اشاره آنها، مورد اول در بسیاری از بیماران به طور مادام العمر نیازمند شیوههای درمانی سرکوبکننده ایمنی است، در حالی که دومی احتمالاً گذرا است.
مطالب دیگر:
کارشکنی «دولت پنهان» در زمانی که ترامپ در حال مقابله با ویروس کرونا بود (بخش ۱)
استفان مور: بخشودگی وامهای دانشجویی توسط بایدن موجب «تشدید تورم» میشود
پیامدهای سیاسی خرید توییتر توسط ایلان ماسک