در کنفرانس برگزار شده در ۱۸ فوریه در مونیخ آلمان، بیل گیتسِ میلیاردر اعلام کرد که سویه اومیکرون در سراسر جهان با سرعتی بالاتر از سرعت انتشار واکسنهای کووید۱۹ در حال گسترش بوده و خود، «نوعی واکسن» به شمار میرود که به افراد ایمنی سلولی میبخشد. وی همچنین پیشبینی کرد که نوعی بیماری همهگیر دیگر در راه است و اقداماتی را که به عقیدهاش باید «دفعه بعد» انجام شود، به اشتراک گذاشت.
در کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۲۲، با حضور کارشناسان امنیتی، سیاستمداران، و افراد پرنفوذ سراسر جهان، از بنیانگذار مایکروسافت پرسیده شد: «به نظر شما در حال حاضر در چه مرحله ای از شکست کووید۱۹ قرار داریم؟»
گیتس پاسخ داد: «متأسفانه، خودِ ویروس بهویژه سویه اومیکرونِ آن، به عنوان نوعی واکسن، هم ایمنی ناشی از سلول B و هم سلول T ایجاد کرده و از نظر سرعت انتقال به جمعیت جهان از واکسنهای ما پیشی گرفته است.
ایمنی ناشی از سلولهای B و T که به آن ایمنی سلولی نیز گفته میشود، علاوه بر تولید آنتی بادی، مکانیسمهای دیگری از ایمنی را نیز دربردارد. یک تحقیق منتشر شده در مجله نیچر (Nature) اثبات کرده است که سلولهای T سیستم ایمنی با «به یاد آوردن برخوردهای گذشته با سایر انواع کروناویروسهای انسانی» میتوانند در برابر کووید۱۹ از بدن محافظت کنند.
براساس اطلاعات موجود در مقاله چاپ شده در مجله پزشکی Cell، «SARS-CoV-2 باعث ایجاد پاسخی دقیق و گسترده ناشی از سلول T خاطره میشود و این مواجهه طبیعی با عفونت میتواند از عود و بازگشت مکرر بیماری کووید۱۹ شدید جلوگیری کند».
گیتس در این کنفرانس گفت به دلیل مواجهه افراد با انواع مختلف ویروس SARS-CoV-2، خطر ابتلای شدید به کووید۱۹ به طور چشمگیری کاهش یافته است.
وی در ادامه گفت: «اگر در کشورهای آفریقایی، مطالعات سرولوژیکی انجام دهید، مشاهده خواهید کرد که بیش از ۸۰ درصد افراد در معرض واکسن یا واریانت های مختلف ویروس قرار گرفتهاند و این یعنی احتمال ابتلای شدید – که عمدتاً ناشی از سالخوردگی و چاقی یا دیابت است – به طور چشمگیری رو به کاهش است.»
سویه اومیکرون، از زمان شناساییاش در نوامبر ۲۰۲۱، به سرعت در سراسر جهان گسترش یافته و به غالبترین نوع کروناویروس تبدیل شده است، هرچند به طور کلی علائم بسیار خفیفتری در افراد ایجاد میکند.
گیتس که از طریق بنیاد بیل و ملیندا گیتس در تحقیقات حوزه واکسن سرمایهگذاری کرده است، در رابطه با واکسنها خاطرنشان کرد: «دو سال طول کشید تا بازار را اشباع کنیم.»
او گفت: «امروز عرضه واکسنهای کوید۱۹ بیش از تقاضاست» و افزود: «مایه تاسف است که در حوزه درمانی کار بزرگی انجام ندادیم و حال که دو سال گذشته، به درمان خوبی رسیدهایم.»
وی همچنین گفت: «توسعه واکسن بسیار بیشتر از آنچه که باید، طول کشید» و پیشنهاد کرد «این زمان باید دفعه بعد، به جای دو سال، به شش ماه تقلیل یابد».
گیتس افزود: «مسلماً، برخی از رویکردهای پلتفرم استاندارد، از جمله mRNA، این کار را برایمان مقدور خواهند کرد.»
«یک بیماری همهگیر دیگر خواهیم داشت»
وقتی از او در مورد احتمال وقوع بیماری همهگیر دیگر پرسیدند، پاسخ داد: «خب، ما بیماری همهگیر دیگری هم خواهیم داشت که عاملش، پاتوژن متفاوتی خواهد بود.»
گیتس گفت پاتوژن فعلی، یعنی ویروس SARS-CoV-2 در سطوح معمولی آنفولانزای فصلی با «چند بازگشت» ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه واکسنهای فعلی کووید۱۹ قادر به جلوگیری از ابتلای افراد واکسینه شده نیستند، گفت: «ما ابزاری برای ریشهکنی نداریم.»
گیتس گفت باید بودجهای اختصاص یابد تا واکسنی تولید شود که بتواند «خانوادههای ویروسهای تنفسی از جمله آنفولانزا و کروناویروس را از بین ببرد.»
او گفت: «فکر میکنم در دهه آینده بتوانیم واکسن ریشهکنی ایجاد کنیم.» «این یک آرزو است، نه تضمین… در حال حاضر کارهای زیادی روی واکسن جهانی آنفولانزا انجام شده است، و تاریخ حصول آن جای بسی امید دارد.»
گیتس گفت: «میزان مرگ و میر، که هنوز هم در سرتاسر جهان و با گذر موج اومیکرون شاهدش هستیم، در آینده در این سطح نخواهد بود.»
بنیاد بیل و ملیندا گیتس در ۱۹ ژانویه متعهد به پرداخت ۳۰۰ میلیون دلار به ولکام تراست بریتانیا شد تا از ائتلاف برای نوآوریهای آمادگی همهگیری (CEPI) حمایت کند.
مطالب دیگر:
آمریکا در حال گرایش بهسمت سیستم اعتبار اجتماعی چین است
خشونت پلیس علیه معترضین در اتاوا؛ کامیونها از اتاوا خارج میشوند
جنایات برداشت اعضای بدن در چین باعث نگرانی در طول بازیهای المپیک زمستانی شده است