آیورودا یک علم درمانی است و برای افزایش خوشبختی، سلامت بشر مفید است.
از طریق مطالعه آموزشهای آیورودا هر کسی می تواند دانش خوددرمانی را بهدست آورد. با تعادل مناسب میان تمام انرژیها در بدن ، می توان به سلامت رسید.
دانش آیورودا از آگاهی کیهانی سرچشمه می گیرد. کاشفان این سیستم پزشکی درک کردند که آگاهی، انرژی ای است که به شکل پنج عامل یا عنصر اولیه یعنی،اتر(فضای خالی)،هوا،آتش،آب و خاک نمود مییابد.
وقتی متخصصین امروزی سلامتٰٔ، درباره یک رژیم غذایی متعادل صحبت میکنند، منظورشان این است که ترکیب معقولی از پروتئینها، کربوهیدراتها، ویتامینها و مواد معدنی در وعده غذاییتان موجود باشد. هرچند وقتی این سوال را از یک درمانگر آیورودیک بپرسید، نوع کلمات کاملاً تغییر میکند. دراینجا، مفهوم یک رژیم غذایی متعادل بر اساس آن چیزی بیان میشود که پرزهای چشایی شما شدیداً به آن نیاز دارد.
دوشاها
اتر،هوا،آتش،آب و خاک،پنج عنصر اولیه در بدن انسان به شکل ۳ اصل اساسی یا مزاج که به عنوان «دوشا » شناخته می شوند،ظاهر می گردند.
از ترکیب دو عنصر اتر و هوا،اصل هوا که « واتا » خوانده می شود، نمود پیدا می کند.
دو عنصر آتش و آب همراه یکدیگر در بدن، اصل آتش که « پیتا » خوانده می شود را پدید می آورند.
دو عنصر خاک و آب به عنوان طبع آبکی که « کافا » خوانده می شود، ظاهر می گردند.
تیپ بدنی خودتان را شناسایی کرده و تشخیص بدهید این سه طبع ( واتا ، پیتا ، کافا ) همه اعمال بیولوژیکی،روانی و آسیب شناسی فیزیولوژیکی مربوط به بدن، ذهن و آگاهی را درست انجام میدهند. وقتی که خارج از تعادل باشند، به بیماری منجر میشوند.
دیدگاه آن ساده است: طبیعت به هر موجود زندهای، هوشی ذاتی میبخشد؛ که کمک میکند تا آنچه را برای آنها خوب و سالم است، تشخیص دهند. درنتیجه وقتی پنج عنصری که سه دوشا «مزاج» اصلی را تشکیل میدهند، متعادل هستند، طبیعتاً به غذاهایی تمایل دارید که برایتان مغذیاند. این وضعیت مناسبی است تا شما بتوانید تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت کنید؛ بدوناینکه مجبور باشید گرمها یا میلیگرمهای پروتئین وکربوهیدراتهای غذای خود را حساب کنید.
غذاهای تلخ پرزهای چشایی را تحریک میکنند، باعث میشوند آنزیمها، صفرا و شیرههای گوارشی جریان سالمی داشته باشند:
اما تلفیقی از استرس، آلودگی و رادیکالهای آزاد، تعادل دوشا را بههم میریزد. این وضعیت، توانایی طیبعی ذهن و بدن برای یک انتخاب خوب را، خراب میکند. که نتیجه آن، یک رژیم غذایی ناسالم است. مثلاً، پیتا «یکی از سه دوشا» را درنظربگیرید. این دوشا از ترکیب آتش و آب تشکیل شده است. افرادی که دوشای پیتا در آنها غالب است، باید خودشان را از شرایط مستعد «التهاب»، محافظت کنند. شرایطی مثل: کهیرها و جوشها،تاولها، ازدیاد اسید معده، سوزش سردلٰ و عصبانیت. پس بهطورمنطقی، افراد این دسته، باید از غذاهای پرادویه و تند بپرهیزند.
برای تسهیل بازگشت بدن تان به هوش ذاتی خود، آیورودا به شما پیشنهاد میکند که دوباره به عملکرد پرزهای چشایی خود تمرکز کنید. بگذارید وعدههای غذاییتان شامل طعمهای متفاوتی باشند. جالب است که حتی ازلحاظ مواد غذایی مدرن، شش طعم، بخش زیادی از نیازهای اصلی تغذیهای را فراهم میکند. مثلا غذاهای شیرین، سرشار از چربیها، پروتئینها، کربوهیدراتها و آب هستند؛ درحالیکه غذاهای تلخ و تند وتیز، مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی دارند.
البته منظور این نیست که هر کس باید حتما ً یک دسر سنگین، خامه ترش یا چیزهایی از این قبیل را در رژیم روزانه خود جای دهد. مقدار کمی از هر یک از این طعمها کافی است. و اغلب یک چاشنی چاتنی «نوعی ترشی هندی» که خوب تهیه شده باشد، میتواند حدود چهار طعم را تامین کند. مثلا یک چاتنی خوشمزه و تند که شامل گیاه و لیموست، طعمهای شیرین، ترش، شور و تند مزه را تقویت میکند.
ولی درباره غذاهای تلخ چطور؟ چرا باید در وعده غذایی هر کسی، جز اصلی محسوب شوند؟ اولاً مطمئن باشید که در آیورودا، «تلخ» به معنای غذاهای نامطلوبی که بهسختی قابل خوردن باشند، نیست. در حقیقت، بعضی از این غذاهایی که در دسته «تلخ» طبقه بندی شدند، شاید از قبل در لیست غذاهای مورد علاقهتان باشند! چند نمونه:
- تخم مرغ
- شنبلیله
- برگسبزهایی مثل: کلمبرگ، شابانک«نوعی گیاه برای سالاد»، کاسنی قرمز، بخشهای سبزرنگ قاصدک
- کدوی تلخ «خربزه تلخ»
- بروکلی
- چغندرها
- جو
- زردچوبه
- آلوئه ورا
چگونه غذاهای تلخ سلامتی میبخشند:
- غذاهای تلخ پرزهای چشایی را تحریک میکنند؛ باعث میشوند آنزیمها، صفرا و شیرههای گوارشی جریان سالمی داشته باشند. وقتی غذا بهخوبی هضم شود، مواد مغذی آن نیز بهتر جذب میشود.
- اغلبِ این غذاها مجموعهای از مواد معدنی و ویتامینهای ضروری هستند. برای مثال، کلمبرگ منبع خوبی از بتاکاروتن، کلسیم، آهن، ویتامین C، پتاسیم، منیزیوم و فولات است.
- بهدلیل مقادیر بالای فیبر، اثر پاک کنندگی در دستگاه گوارش دارند.
- ترکیباتی شامل سولفور، در این غذاها وجود دارد که باعث سوختوساز چربی شده و به سمزدایی کبد کمک میکند.
- طبق اصطلاحات آیورودیک، این غذاها به تشدید تعادل دوشای پیتا و کاپا کمک میکنند.
- درنتیجه، با کمی زیادهروی در مصرف روزانه غذاهای تلخ، از داشتن سلامتی شیرین، بهرهمند خواهید شد.