- به علائمی که نشانه پریشانی در خلق و خوی و رفتارتان می باشد، توجه نمایید. هر کدام از ما علائمی را در خود میشناسیم که نشان می دهد در حال افت روحی هستیم؛ ممکن است احساس خستگی جسمی و یا ذهنی کنید و یا آنکه از لحاظ رفتاری کار کنید که نشانه خشم یا بی حوصلگی شما باشد؛ مثلا چیزی را پرت کنید و جایی را با نارضایتی ترک کنید یا اینکه مایل باشید مدتی طولانی تنها بوده و کسی را نبینید… وقتی این علائم را در خودتان شناسایی کنید، بهتر می توانید بر روش های جلوگیری از آنها هم فکر کرده و کار کنید.
- آگاه بودن در لحظه از احساس و فکر خود. می بایست در هر لحظه از فکر و احساس خود آگاه باشیم. بدین شکل، میتوانیم قبل از شروع افسردگی یا بی حوصلگی، از وقوع آن، با تغییر محیط یا تغییر فکر و فعالیت، جلوگیری کنیم. افرادی که از این تکنیک استفاده کنند به محض اینکه حس کنند در حال بیحوصلگی هستند، در پی تغییر وضعیت خود برای بهتر شدن شان بر می آیند.
- سعی کنید بین نیازهای فردی و شغلی و خانوادگی خود تعادل ایجاد کنید. بی توجهی به هر کدام از این عوامل می تواند موجب ناخشنودی و شروعی برای افسردگی ما باشد. پس بهتر است قبل از شروع احساس افسردگی، برای زندگی خود برنامه داشته باشیم و مطابق آن زندگی کنیم.
- روحیه نشاط و شوخ طبعی را در خود حفظ کنید. توجه داشته باشید که آیا در طی روز می خندید و به اندازه کافی شاد هستید. داشتن روحیه و لحظاتی شاد موجب میشود که کمتر دچار افسردگی و بی حوصلگی شوید. دیدن فیلمی کمدی، گذراندن وقت با دوست و یا فردی که شوخ طبع است هم مفید است.
- زمان هایی برای گذراندن اوقات فراغت با خانواده و یا دوستان خود داشته باشید. داشتن رابطه با انسانهای دیگر به صورت چهره به چهره نه صرفا مجازی، میتواند نیازهای عاطفی و اجتماعی ما را رفع کند.
- زمان هایی را برای کمک به دیگران و برطرف نمودن نیازها و مشکلات دیگران صرف کنید. کمک به دیگران یکی از روش های کاهش افسردگی در انسانهاست و به انسان احساس مفید بودن داده و موجب میشود پرانرژی و شاد شویم.
- فعالیت هایی در راستای سلامت خود تنظیم کنید. فعالیت های ورزشی و یا تفریحی که به شما احساس شاد بودن و نشاط می دهد را شناسایی کرده و انجام دهید.
- افرادی را برای دوستی و معاشرت انتخاب کنید که مثبت نگر بوده و در عین حال مراقبت کردن از خود و داشتن نشاط را تشویق می کنند و خودشان نیز این گونه هستند.
* دکترمعصومه خسروی دارای دکترای تخصصی در روانشناسی تربیتی، استادیار دانشگاه، با ۱۵ سال سابقه تدریس، تحقیق، تالیف و مشاوره در زمینههای تربیتی و آموزشی