Search
Asset 2

نیویورک تایمز: یک مقام سوئدی اتحادیه اروپا بیش از ۵۰۰ روز در ایران زندانی است 

زندانی شدنی یک شهروند سوئدی در ایران که برای دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا کار می‌کند
پرچم اتحادیه اروپا (Public Domain) و یوهان فلودروس (Twitter)

منابع خبری گزارش دادند که یک شهروند سوئدی که برای دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا کار می‌کند بیش از ۵۰۰ روز است که در ایران زندانی شده و به یک ابزار مهم برای امتیازگیری تهران از غرب تبدیل شده است. 

نیویورک تایمز با انتشار گزارشی در این زمینه عنوان کرد که این دستگیری بیش از یک سال توسط مقامات سوئد و اتحادیه اروپا مخفی نگه داشته شده است , به نظر می‌رسد بخشی از یک الگوی در حال گسترش باشد که به «دیپلماسی گروگان‌گیری» جمهوری اسلامی معروف شده است. 

در ادامه این گزارش آمده که تهران با فرصت‌طلبی شهروندان ایرانی دو تابعیتی یا خارجی‌ها را با اتهامات غیرمنصفانه دستگیر کرده و تلاش می‌کند تا آنها را با ایرانیان محبوس در اروپا یا ایالات متحده مبادله یا از آنها به عنوان ابزاری برای دریافت پول و دیگر امتیازات استفاده کند. 

جدیدترین مورد از این دست اقدامات که قبلاً جزئیاتی از آن مطرح نشده، بازداشت یک مقام اتحادیه اروپا است. این فرد یوهان فلودروس ۳۳ساله و تبعه سوئد معرفی شده که چندین سِمت در مؤسسات اتحادیه اروپا داشته است. 

فلودروس در بهار گذشته در سفری که افراد آشنا به این پرونده به عنوان یک سفر توریستی خصوصی توصیف کردند، همراه با چند دوست سوئدی از ایران دیدن کرد و در ۲۸ فروردین‌ماه سال ۱۴۰۱ قصد داشت تهران را ترک کند که در فرودگاه بازداشت شده است. 

در ژوئیه سال گذشته، حکومت ایران با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که یک تبعه سوئدی را به اتهام جاسوسی دستگیر کرده است. او اکنون در زندان اوین در پایتخت ایران نگهداری می‌شود. 

وزارت امور خارجه سوئد اعلام کرد که به دلیل محرمانه بودن موضوع در مورد جزئیات این پرونده اظهار نظر نخواهد کرد و فقط تایید کرد که «یک شهروند سوئدی – مردی حدوداً ۳۰ساله – در آوریل ۲۰۲۲ در ایران بازداشت شد. وزارت امور خارجه و سفارت سوئد در تهران به شدت روی این پرونده کار می‌کنند 

این وزارتخانه افزود: «ما درک می‌کنیم که علاقه‌ای به این موضوع وجود دارد، اما بر اساس ارزیابی ما، اگر این وزارتخانه به طور علنی درباره اقدامات خود صحبت کند، رسیدگی به این پرونده پیچیده می‌شود 

فلودروس در زمان اخیر به عنوان مشاور کمیسیونی اروپایی مسئول مهاجرت، یلوا یوهانسون، از سال ۲۰۱۹ خدمت می‌کرد. در سال ۲۰۲۱ به خدمت کمیته عملیات خارجی اروپا، کمیته دیپلماتیک اتحادیه، پیوست. 

یوهان فلودروس از سال ۲۰۱۹ به عنوان دستیار کمیسر مهاجرتی اروپا خدمت کرد و در سال ۲۰۲۱ به سرویس اقدام خارجی اروپاــ سرویس دیپلماتیک و وزارت ترکیب‌شده خارجه و دفاع اتحادیه اروپاــ پیوست. 

در شرایطی که منابع آگاه به پرونده این شهروند سوئدی سفر او را شخصی دانستند، در بیانیه جمهوری اسلامی مبنی بر دستگیری یک تبعه سوئدی در سال ۲۰۲۲ اشاره شده که این فرد قبلاً به ایران سفر کرده و این بازدیدها را به عنوان شواهدی مبنی بر فعالیت‌های شرورانه ذکر کرده است. 

سرویس اقدام خارجی اروپا در پاسخ به درخواست اظهارنظر درباره وضعیت این زندانی گفت که پرونده تبعه سوئدی بازداشت‌شده در ایران را «از نزدیک» دنبال می‌کند، اما عنوان نکرد که فرد موردنظر برای این سرویس کار می‌کرده یا اینکه یوهان فلودروس پیش از این نیز از سوی اتحادیه اروپا به ایران سفر کاری داشته است یا خیر. 

ریچارد رتکلیف، همسر نازنین زاغری، شهروند دو تابعیتی که به مدت شش سال در ایران به اتهام جاسوسی زندانی بود، گفت: «این دستگیری در سال ۲۰۲۲ نشان‌دهنده تشدید اقدام‌های جمهوری اسلامی است. برای من تکان‌دهنده است که دولت سوئد و مقام‌های اروپایی آن را مخفی نگه داشته‌اند.» 

یک امدادگر بلژیکی به نام اولیویه واندکاستیل که او هم به اتهام جاسوسی ۴۵۵ روز در تهران زندانی بود، به‌تازگی بدون نام بردن از یوهان فلودروس به او ادای احترام کرد. واندکاستیل پس از آزادی طی مبادله زندانیان در ماه مه، در کنسرتی که ماه ژوئن به افتخارش در بروکسل برگزار شد، به یکی از هم‌سلولی‌های سوئدی‌اش در زندان اوین اشاره کرد و گفت: «ما در زندان مثل برادر بودیم و به هم قول دادیم هر کس زودتر آزاد شد، به خانواده و دوستان آن یکی کمک کند 

در حال حاضر روابط ایران و سوئد در وضعیت شکننده‌ای قرار دارد. دادگاه سوئد ژوییه ۲۰۲۲ حمید نوری را به دلیل نقش داشتن در اعدام هزاران ایرانی و ارتکاب جنایات جنگی به حبس ابد محکوم کرد. با این اتفاق، جمهوری اسلامی فشار بر سوئد و شهروندان این کشور را تشدید کرد. 

دولت‌های غربی برای جلوگیری از نظارت و فشار افکار عمومی سعی می‌کنند که مذاکره با مقام‌های جمهوری اسلامی را مخفی نگه‌دارند. 

در مذاکرات با مقامات جمهوری اسلامی، دولت‌ها اغلب تلاش می‌کنند تا مخفی نگه‌داشتن مسائل را در طی فرایند مذاکره، به‌عنوان ‌بخشی از استراتژی خود، به منظور جلوگیری از نظارت و فشارهای عمومی داشته باشند. 

منتقدان بر این باورند که این مخفی نگه‌داشتن همچنین به دولت‌ها این امکان را می‌دهد تا در مذاکرات با جمهوری اسلامی اولویت‌های دیگری را بدون نیاز به پاسخگویی به افکار عمومی پیگیری کنند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی