حبیبالرحمان حکمتیار گفته است که طالبان از مدل حکومت کمونیستها برای اداره افغانستان استفاده میکنند و به سرنوشت حکومت کمونیستی سابق افغانستان گرفتار خواهند شد.
فرزند گلبدین حکمتیار از شخصیتهای جهادی و سیاسی افغانستان روز دوشنبه ۱۴ آوریل با انتشار تصویری از دستور جدید طالبان در صفحه ایکس خود نوشته است که پیش از این طالبان به طور رسمی فعالیت احزاب را در افغانستان منع کردند و تمامی رسانههای دیداری و نوشتاری و موسسات مربوط به احزاب را بستند و اکنون در فرمان جدید خود اعلام کردهاند که نباید هواداران حزب، عکس رهبر حزبشان را منتشر کنند و در رسانههای اجتماعی فعالیت کنند. کتابهای مربوط به رهبر حزبشان را اجازه ندارند بخوانند یا به دیگران بدهند.
او افزوده است طالبان به آنها گفتهاند: «در بین خود نیز اگر بنشینید از حزب اسلامی حرف بزنید و حمایتش کنید، توقیف میشوید و تا توبه نکنید، در زندان خواهید ماند!!!»
حبیبالرحمان حکمتیار با اشاره به شباهتهای میان شیوه طالبان در سرکوب آزادیها با حکومتهای کمونیستی سابق در افغانستان نوشته است: «همان کار کمونیستها را تکرار میکنند، حزب دموکراتیک خلق که اصلا به دموکراسی و انتخابات باور نداشت، میگفتند یا با ما هستید یا دشمن ما، حکومت کردن فقط حق کمونیستها بود، آنها میلیونها تن را مجبور به فرار از کشور کردند.»
او افزوده است: «کمونیستها ناکام و شرمنده شدند، اینان نیز همان تجربه شرمندهها و ناکامها را تکرار میکنند. کمونیستها هم از ملت ترس داشتند و برای غلبه بر ترسشان از وحشت کار میگرفتند اینان نیز از صدای مردم میترسند و فضای رعب و ترس ایجاد میکنند. تصور کنید چقدر احمقانه و بزدلانه خواهد بود که شما را به خاطر حمایت از یک شخص، به خاطر داشتن حلقهای از دوستان و به خاطر اصلاحات برای خیر وطن به زندان ببرند؟»
به گفته او، «چرا طالب از صدای مردم میترسد؟ چرا حکومتهایی که به رای مردم اهمیت میدهند، اختلاف در ان امر طبیعی است و باعث پیشرفت و بهبود وضعیت میشود، اما در حکومتهای دیکتاتور و اقتدارگرا باعث میشود احساس ناامنی و ترس کنند و مردم را مجبور به سکوت می کنند تا نظامشان از بین نرود و فضای رعب وترس را حاکم میسازند؟ دلیلش واضح است، زیرا قدرت اصلی از آن مردم است و اینان مشروعیت مردمی ندارند، میترسند هر انتقاد و حرکت کوچکی به سرعت سرتاسری شود.»
بعد از کودتای داوودخان، پسر عموی ظاهرشاه، علیه سلطنت در تابستان ۱۳۵۲ شمسی، دورههایی از بحرانهای سیاسی در افغانستان بوجود آمد. به گفته عباس میلانی، پژوهشگر تاریخ، محمدرضاشاه پهلوی این کودتا علیه ظاهرشاه در افغانستان را توطئهای از سوی شوروی سابق و زمینهسازی برای تهاجم به این کشور میدانست، اما پیشنهاد او برای برگرداندن ظاهرشاه به قدرت با مخالفت پادشاه سابق افغانستان مواجه شد.
حدود ۵ سال بعد از این کودتا، دو حزب کمونیستی خلق و پرچم تحت حمایت شوروی، حکومت داوودخان را سرنگون و حکومت کمونیستی در افغانستان ایجاد کردند. در این دوره زنجیرهای از سرکوبها و اعدامهای دستهجمعی از اقشار مختلف مردم افغانستان توسط کمونیستهای انقلابی به وقوع پیوست و گورهای دستهجمعی در افغانستان پدید آمدند. در نهایت، شوروی سابق با حمله به افغانستان درصدد حمایت از حکومت کمونیستی برآمد که این جنگ حدود ۹ سال طول کشید و مصادف با جنگ ایران و عراق بود.