اجلاس چهارجانبهی ژنو، با توافق کشورهای شرکتکننده بر سر بحران اوکرین پایان یافت.
طرفین اجلاس در نشست روز پنجشنبهی خود، بر سر خلع سلاح شبهنظامیانی که ساختمانهای دولتی را به تصرف خود در آورده بودند به توافق رسیدند.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجهی روسیه، پس از پایان این نشست به خبرنگاران گفت: «طی توافقنامهی این اجلاس، تمامی کسانی که ساختمانهای دولتی را به تصرف خود درآورند باید خلع سلاح شده و ساختمانها را تخلیه کنند.» وی ضمن بیان اینکه بحران باید از سوی مردم اوکراین حل شود، از اجرای قانون عفو عمومی معترضان در مناطق شرقی اوکراین خبر داد.
«جان کری»، وزیر امور خارجهی آمریکا نیز بیان کرد که در این اجلاس، بر سر پایان خشونتها از سوی طرفین درگیر به توافق رسیدند. وی افزود: « کسانی که مرتکب تخلفات سنگینی شدند، مورد عفو قرار نخواهند گرفت.»
جان کری در ادامهی سخنان خود هشدار داد که اگر در روند کاهش بحران اوکراین پیشرفتی حاصل نشود، تحریمهای بینالمللی علیه روسیه بیشتر خواهد شد.
وی پیشتر نیز در حاشیهی اشغال ۳ ساختمان دولتی در شرق اوکراین توسط شورشیان، طی مکالمهی تلفنی با لاوروف هشدار داده بود که هرگونه کوشش روسیه برای ایجاد اغتشاش در اوکراین، تحریمهای بیشتری برای روسیه در پی خواهد داشت.
از سوی دیگر روز پنجشنبه «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه طی یک برنامهی تلویزیونی اعلام کرد که روسیه هیچگونه دخالتی در بحران شرق اوکراین نداشته است.
به گزارش بیبیسی، پوتین خطاب به شهروندان کریمه که به تازگی جزء روسیه شناخته شدهاند گفت: «پاکسازی تظاهرکنندگان از ساختمانهای دولتی توسط نیروهای نظامی اوکراین، عملی جنایتکارانه است.»
«سازمان همکاری و امنیت اروپا» نیز قول همکاری و مساعدت برای حل بحران اوکراین داد. اوکراین امیدوار است پس از تصمیماتی که در این نشست گرفته شده، صلح و آرامش به کشورش بازگردد.
در این دیدار «جان کری»، وزیر امور خارجهی امریکا، «کاترین اشتون»، رئیس سیاست خارجی اتحادیهی اروپا، «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجهی روسیه و «آندری دشچیتسیا»، از اوکراین شرکت داشتند.
مروری بر آغاز درگیریهای اوکراین
پساز اینکه «ویکتور یانووکویچ» رئیسجمهور سابق اوکراین، سال گذشتهی میلادی از امضای «توافق همگرایی» با اتحادیه اروپا امتناع کرد، موجی از اعتراضهای مردمی را برانگیخت. این درگیریها در نهایت منجر به برکناری وی شد. از سویی دیگر ارتش روسیه به بهانهی حمایت از روستباران مقیم کریمه، اقدام به اشغال نظامی این بخش از خاک اوکراین و تحریک مردم آنجا برای پیوستن به روسیه کرد. این مسأله در نهایت منجر به برگزاری یک رفراندوم در کریمه و الحاق این منطقه به خاک روسیه شد.
پساز پیوستن کریمه به خاک روسیه، آمریکا و اتحادیه اروپا اقدام به وضع تحریمهایی علیه روسیه کردند. از جملهی این تحریمها میتوان به معلق کردن عضویت روسیه در گروه هشت کشور صنعتی موسوم به G8، تحریم بانکهای روسی و تحریم ۳۳ مقام رده بالای روسی برای ممنوعیت ورود به اروپا و همچنین مسدود شدن داراییهای آنان.
سران کشورهای هشت گروه صنعتی موسوم به G8، در نشستی اضطراری در لاهه اعلام کردند که درصورت مداخلهی نظامی روسیه در شمال و شرق اوکراین، تحریمهای بیشتری علیه این کشور اعمال خواهند کرد.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.