یک روز بعد از پایان دور چهارم مذاکرات هستهای، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به سه قدرت اروپایی درباره فعالسازی مکانیسم ماشه علیه تهران هشدار داد.
عباس عراقچی، در شامگاه یکشنبه ۱۱مه، پیامی به زبان فرانسوی در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد و در آن، فعالسازی مکانیسم «ماشه» را اقدامی تنشزا با پیامدهای جدی خواند.
پس از پایان دور چهارم مذاکرات در مسقط، رویترز گزارش داد تهران بهطور علنی بر ادامه غنیسازی تاکید دارد و طرفین مذاکره اعلام آمادگی کردهاند که اختلافات هستهای را از طریق دیپلماسی حل کنند.
در گزارش رویترز همچنین تأکید شده که اختلافات عمیق بر سر خطوط قرمز تهران و وانشگتن همچنان پابرجاست و رسیدن به یک توافق نهایی، مستلزم عبور از این موانع اساسی است؛ موانعی که در صورت باقیماندن، میتوانند مسیر را به سوی درگیری نظامی سوق دهند.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در پایان دور چهارم مذاکرات در عمان تاکید کرد: «غنیسازی برای ما یک اصل غیرقابل چانهزنی است. ممکن است بهمنظور اعتمادسازی، مانند گذشته در میزان و سطح آن محدودیتهایی را بپذیریم، اما اصل حق غنیسازی، تحت هیچ شرایطی موضوع مذاکره نخواهد بود.»
عراقچی همچنین در یادداشتی برای رسانه فرانسوی لپوینت که روز یکشنبه و همزمان با برگزاری دور چهارم گفتگوهای هستهای با آمریکا منتشر شد، از آمادگی خود برای سفر به پایتختهای اروپایی با هدف گشودن فصل جدیدی از گفتوگو خبر داد و اعلام کرد که مذاکرات اولیه در سطح معاونان وزرا آغاز شده است.
او افزود فرصت برای دیپلماسی محدود است و نحوه تصمیمگیری اروپا در این مقطع حساس، میتواند سرنوشت روابط آینده با ایران را رقم بزند.
ژان نوئل بارو، روز دوشنبه ۲۸ آوریل، گفته بود که این کشور به همراه آلمان و بریتانیا «لحظهای در بازگرداندن همه تحریمهای لغوشده درنگ نخواهد کرد» اگر امنیت اروپا به خطر افتد.
وزیر امور خارجه فرانسه در ادامه بیان کرد که جمهوری اسلامی از تمامی مرزهایی که متعهد به رعایت آنها بود، عبور کرده است و در آستانه «دستیابی به سلاح هستهای» قرار دارد.
فرانسه، بریتانیا و آلمان که بهطور مشترک به عنوان «تروئیکای اروپایی» شناخته میشوند، از امضاکنندگان توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با جمهوری اسلامی هستند؛ توافقی که در تاریخ ۲۶ مهر به پایان میرسد و این کشورها تا آن زمان امکان «فعالسازی مکانیسم ماشه» در شورای امنیت را دارند.
آمریکا و متحدان کلیدی اروپایی آن در نشست شورای امنیت سازمان ملل در دسامبر سال گذشته، جمهوری اسلامی را به تشدید فعالیتهای هستهای خود متهم کردند و درباره احتمال فعالسازی «مکانیسم ماشه» علیه تهران، هشدار داده بودند.
یکی از شروط توافق برجام در سال ۲۰۱۵، «مکانیسم ماشه» بود که در صورت فعال شدن آن، تحریمهای سازمان ملل علیه حکومت ایران به صورت خودکار اجرا خواهد شد.
بر اساس توافق برجام، تهران موافقت کرد که غنیسازی اورانیوم را به سطوح لازم برای استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای در ازای لغو تحریمهای اقتصادی محدود کند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا در سال ۲۰۱۸، آمریکا را از این توافق خارج کرد.