Search
Asset 2

گزارش اکسیوس از به نتیجه نرسیدن تلاش‌ها برای نشست محرمانه میان تهران و واشنگتن

اکسیوس گزارش داده است که دونالد ترامپ به همراه اردوغان در تلاش بودند تا این هفته نشستی محرمانه میان مقامات ارشد آمریکا و جمهوری اسلامی در استانبول تشکیل دهند.
رئیس‌جمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان، در جریان یک نشست خبری مشترک با رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ. (Alex Wong/Getty Images)

اکسیوس گزارش داده است که دونالد ترامپ به همراه اردوغان در تلاش بودند تا این هفته نشستی محرمانه میان مقامات ارشد آمریکا و جمهوری اسلامی در استانبول تشکیل دهند، اما به دلیل اینکه علی خامنه‌ای «از ترس کشته شدن»، مخفی شده بود و برای تایید نهایی در دسترس نبود، هیئت ایرانی نتوانست در این نشست شرکت کند.

این رسانه آمریکایی این خبر را به نقل از سه مقام آمریکایی و یک منبع آگاهی که به طور مستقیم در جریان موضوع بوده نقل کرده است.

براساس این گزارش این جزئیات تازه نشان می‌دهد که ترامپ تا چه اندازه برای مذاکره مستقیم با جمهوری اسلامی فشار آورده و حتی اعلام کرده بود که در صورت لزوم، خودش شخصاً در نشست شرکت خواهد کرد، به این امید که راهی برای دستیابی به توافق جدید هسته‌ای و جلوگیری از ورود نظامی آمریکا به جنگ بیابد.

به گفته این مقامات بعد از به نتیجه نرسیدن تلاش برای برگزاری این نشست، ترامپ و تیم امنیتی‌اش به حل‌وفصل دیپلماتیک مناقشه هسته‌ای جمهوری اسلامی خوش‌بینی چندانی ندارند و بیش از گذشته به این نتیجه رسیده‌اند که ایالات متحده چاره‌ای ندارد، جز اینکه برای از بین بردن برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، وارد جنگ شود.

این گزارش با اشاره به مهلت دو هفته‌ای که ترامپ به جمهوری اسلامی برای حل مناقشه هسته‌ای داده، افزوده است که طی این دو هفته، رئیس جمهور ایالات متحده در مورد ورود آمریکا به جنگ در ایران تصمیم می‌گیرد.

همزمان با نهمین روز جنگ، همچنین ترامپ در شامگاه شنبه با تیم امنیت ملی خود در «اتاق وضعیت» کاخ سفید جلسه اضطراری درباره جنگ اسرائیل و جمهوری اسلامی برگزار می‌کند.

پشت پرده اتفاقات سیاسی هفته گذشته

اکسیوس در این گزارش به بررسی اتفاقات هفته گذشته پرداخته و نوشته است که در روز دوشنبه هفته ای که گذشت زمانی که ترامپ در اجلاس جی ۷ در کانادا شرکت کرده بود، اردوغان طی یک تماس تلفنی به رئیس جمهور آمریکا پیشنهاد داد که فردای آن روز نشستی بین مقامات ایرانی و آمریکایی در استانبول برگزار شود تا راه‌حلی دیپلماتیک برای جنگ بیابند.

ترامپ این پیشنهاد را پذیرفت و اعلام کرد که آماده است معاونش و استیو ویتکاف را بفرستد و حتی خودش نیز برای ملاقات با مسعود پزشکیان، رئیس دولت جمهوری اسلامی حاضر است که به ترکیه برود. در مقابل مقامات جمهوری اسلامی سیگنالهایی فرستاده بودند مبنی بر اینکه می‌خواهند مذاکره کنند.

سپس رئیس جمهور و وزیر خارجه ترکیه این پیشنهاد را به رئیس دولت جمهوری اسلامی و عباس عراقچی مطرح کردند.

به گفته دو مقام آمریکایی، زمانی که پزشکیان و عراقجی تلاش کردند با رهبر جمهوری اسلامی تماس بگیرند تا شاید بتوانند تایید او را برای انجام این سفر و نشست بگیرند، نتوانستند او را بیابند، زیرا خامنه‌ای در جایی مخفی شده بود و در دسترس نبود، بنابراین تلاش‌ها به نتیجه نرسید و مقامات جمهوری اسلامی به مقامات ترکیه اطلاع دادند که نتوانسته‌اند تایید خامنه‌ای را برای این سفر و نشست با آمریکایی‌ها بگیرند، در نتیجه این نشست لغو شد.

ترامپ بعد از به نتیجه نرسیدن این تلاش‌ها، در صفحه تروث سوشال خود نوشت: «ایران باید آن توافقی را امضا می‌کرد که از آن‌ها خواسته بودم. (عدم توافق) چقدر تأسف‌آور است و باعث از بین رفتن جان افراد می‌شود. به‌صراحت بگویم  ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند. بارها این را گفته‌ام! همه باید فوراً تهران را ترک کنند!»

یک مقام ارشد کاخ سفید در این‌باره گفت هر چند این پست ترامپ، نتیجه مستقیم شکست تلاش‌ها برای گفتگوی مستقیم در هفته گذشته نبود، اما درخواست رئیس جمهور آمریکا برای تخلیه تهران «با هدف حفظ جان غیرنظامیان ایرانی» بوده است.

مقامات جمهوری اسلامی در روزهای اخیر، به‌طور رسمی و غیررسمی اعلام کرده‌اند تا زمانی که حملات اسرائیل متوقف نشود، حاضر به مذاکره مستقیم با آمریکا نیستند.

ترامپ در روز جمعه گفت: «خیلی سخت خواهد بود» که جنگ را متوقف کرد تا مذاکره مستقیم انجام شود، چون اسرائیل در حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران «موفق» بوده است.

روز شنبه، اردوغان در استانبول با عباس عراقچی دیدار کرد و از او خواست مستقیماً با دولت ترامپ وارد مذاکره شود. دفتر ریاست‌جمهوری ترکیه اعلام کرد که ترکیه آماده میزبانی فوری این مذاکرات است.

اکسیوس در ادامه با اشاره به تازه‌ترین رویدادهای سیاسی گزارش داده است شش فروند بمب افکن بی ۲ از پایگاه خود در میسوری آمریکا به سمت غرب حرکت کردند. این بمب‌افکن‌ها که توان حمل بمب‌های نفوذی ۳۰ هزار پوندی را دارند، می‌توانند نقش اصلی را در حمله احتمالی آمریکا به تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم فردو داشته باشند.

ترامپ درباره تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم فردو گفته است که اسرائیل توان محدودی برای آسیب زدن به تأسیسات فردو دارد و آن‌ها می‌توانند بخش کوچکی از این تاسیسات را تخریب کنند، اما توان تخریبی وسیع را ندارند. باید دید که چه می‌شود، شاید اصلاً نیازی به این کار (تخریب تاسیسات) نباشد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی