Search
Asset 2

واکنش بایدن به حکم دیوان عالی: یکی از سیاه‌ترین روزهای تاریخ آمریکا بود

سخنرانی جو بایدن متعاقب رأی ۶ به ۳ دیوان عالی مبنی بر مصونیت رؤسای‌جمهور از پیگرد قضایی در قبال اقدامات رسمی انجام گرفته است.
صحبت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، با رسانه‌ها پس از صدور حکم دیوان عالی درخصوص مصونیت ریاست‌جمهوری، کاخ سفید، واشینگتن، ۱ جولای ۲۰۲۴. (Andrew Harnik/Getty Images)

جو بایدن در اول جولای در سخنانی خطاب به مردم آمریکا درباره حکم دیوان عالی درخصوص مصونیت مطلق رؤسای‌جمهور از پیگرد قضایی در قبال اقدامات رسمی ابراز ناامیدی کرد و افزود که این حکم باعث تضعیف حاکمیت قانون در کشور خواهد شد.

سخنرانی رئیس‌جمهور آمریکا متعاقب رأی ۶ به ۳ دیوان عالی مبنی بر مصونیت رؤسای‌جمهور از پیگرد قضایی در قبال اقدامات رسمی انجام گرفته است.

بایدن که در کراس هال کاخ سفید سخنرانی می‌کرد، گفت: «دولت ما بر این اصل بنا شده که در آمریکا هیچ پادشاهی وجود ندارد.»

«همه ما در برابر قانون یکی هستیم. هیچ‌کس بالاتر از قانون نیست، حتی رئیس‌‏جمهور آمریکا. اما این قضیه با حکم امروزِ دیوان عالی مبنی بر مصونیت رئیس‌جمهور به‌کلی تغییر کرده است.»

بایدن در ادامه گفت که «تصمیم دیوان عالی عملاً به این معناست که هیچ محدودیتی برای اقدامات رئیس‌جمهور وجود ندارد» و افزود که «رئیس‌جمهور دیگر توسط قانون محدود نمی‌شود و دیوان عالی هم محدودیتی برای او قائل نیست… محدودیت‌ها صرفاً توسط شخص رئیس‌جمهور اعمال خواهند شد.»

رئیس‌جمهور فعلی آمریکا با اشاره به وقایع کنگره در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ گفت: «انصافاً باید گفت که یکی از سیاه‌ترین روزهای تاریخ آمریکا بود.»

او افزود: «مردم آمریکا سزاوار این هستند که قبل از انتخابات آتی از دادگاه جواب بگیرند که با حکم امروز خیلی خیلی بعید به نظر می‌رسد.»

«اقدامات رسمی»

سخنرانی رئیس‌جمهور ساعاتی پس از رأی ۶ به ۳ دیوان عالی درخصوص مصونیت رؤسای‌جمهور از پیگرد قضایی در قبال اقدامات رسمی انجام شد. انتظار می‌رود که این حکم جلسه رسیدگی به پرونده انتخابات فدرال ترامپ در واشینگتن را به تعویق بیاندازد.

دیوان عالی کشور اعلام کرد: «براساس ساختار قانون اساسی ما که برمبنای اصل تفکیک قوا شکل گرفته، جایگاه ریاست‌جمهوری به رؤسای‌جمهور سابق مصونیت مطلق می‌دهد تا به دلیل اقداماتی که در چارچوب اختیارات قطعی و سلبی مبتنی بر قانون اساسی انجام داده‌اند، تحت پیگرد قضایی قرار نگیرند. رئیس‌جمهور همچنین بابت تمام اقدامات رسمی خود دست‌کم از مصونیت فرضی برخوردار است اما هیچ مصونیتی در قبال اقدامات غیررسمی وجود ندارد.»

این حکم پرونده انتخاباتی جک اسمیت، بازپرس ویژه، علیه ترامپ را برای بررسی بیشتر به دادگاه بدوی بازمی‌گرداند. اکنون قاضی تانیا چوتکان باید تصمیم بگیرد که اقدامات ادعایی ترامپ در کیفرخواست رسمی بوده یا غیررسمی تلقی می‌شوند.

این حکم یک پیروزی نسبی برای ترامپ است که سعی داشت مصونیت کامل‌تری از حکم نهایی قضات نصیبِ او شود. ترامپ از دادگاه خواسته بود به مصونیت او از پیگرد قضایی در قبال اقدامات رسمی حکم بدهد، مگر آن‌که کنگره او را به دلیل آن اقدامات استیضاح و محکوم کرده باشد.

ترامپ در شبکه اجتماعی تروث سوشال در پیامی با حروف بزرگ به این حکم واکنش نشان داد: «یک پیروزی بزرگ برای قانون اساسی و دموکراسی ما. افتخار می‌کنم که آمریکایی هستم!»

جان رابرتز، قاضی ارشد دیوان عالی، با نظر اکثریت موافق بود. قاضی کلارنس توماس، ساموئل آلیتو، نیل گرساچ و برت کاوانا نیز با او هم‌نظر بودند. قاضی ایمی کانی برت نیز ضمن ارائه نظر شخصی خود با بخشی از نظرات دیگر قضات موافقت کرد.

قاضی سونیا سوتومایور با اعطای مصونیت مخالفت کرد که با همراهی قاضی کتانجی براون جکسن و قاضی النا کیگن همراه شد. قاضی جکسن نیز با صدور این حکم مخالفت کرد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی