عکسی از دو ورزشکار چینی که پس از پایان مسابقه خود در بازیهای آسیایی هانگژو یکدیگر را در آغوش گرفته بودند به دلیل اینکه شمارههای آنها یادآور قتلعام میدان تیان آن من در سال ۱۹۸۹ بود در چین سانسور شد.
پس از پایان مسابقه فینال مسابقه دو ۱۰۰ متر با مانع زنان دربازیهای آسیایی هانگژو در ۱ اکتبر، لین یووی و وو یانی یکدیگر را در آغوش گرفتند. شماره روی لباس این دو ورزشکار ۴ و ۶ بود.
این اعداد «۴ و ۶» میتواندعنوان اشارهای به تاریخ ۴ ژوئن ۱۹۸۹ تلقی شود. در آن تاریخ، نیروهای نظامی حزب کمونیست چین به تظاهرکنندگان ضد دیکتاتوری که خواستار دموکراسی بودند شلیک کردند و بر اثر این حادثه، دهها هزار دانشجوی بیگناه کشته شدند.
در همین مورد China Digital Times گزارش داد که وقتی عکس در آغوش گرفتن این دو ورزشکار در Weibo که یکی از محبوبترین شبکه اجتماعی در چین است را جستجو کنید، مربعهای خاکستری رنگ نمایش داده میشود.
ترکیبهای اعداد، مانند ۶–۴، ۶۴، ۶۳+۱، ۶۵–۱، و سایر عبارات جستجو که میتوانند به ۴ ژوئن ۱۹۸۹ اشاره کنند، در رسانههای اجتماعی چین سانسور شدهاند. مقامات اطلاعات مربوط به این حادثه را محدود کرده اند، وب سایت ها و بحث های رسانه های اجتماعی در این خصوص را مسدود می کنند و سانسور شدیدی را روی کلمات کلیدی و محتوای مرتبط با آن واقعه اعمال کرده اند.
رسانههای تحت کنترل دولت چین در ابتدا از حساسیت عکس در آغوش این دو زن ورزشکار بیاطلاع بودند و آن را در شبکههای اجتماعی رسمی و وبسایتهای خبری خود منتشر کردند.
اخبار تلویزیون مرکزی چین (CCTV)، بزرگترین شبکه تلویزیونی دولتی در چین، ابتدا این عکس را در حساب کاربری Weibo خود با ۱۳۲ میلیون دنبال کننده به اشتراک گذاشت. شین هوا، یکی دیگر از خبرگزاری های دولتی نیز این تصویر را در مقاله ای درباره مسابقه فینال زنان منتشر کرده است. تلویزیون CCTV بعداً این عکس را از حساب Weibo خود حذف و شین هوا نیز کل مقاله اصلی را حذف کرد.
دیگر رسانههای دولتی عکسهایی از این دو ورزشکار از زوایای دیگری منتشر کردند که شماره لباس آنها مشخص نباشد.
در واکنش به سانسور این عکس، بسیاری از کاربران اینترنتی از رژیم چین انتقاد کردند. یکی از کاربران شبکههای اجتماعی نوشت: «تنها کسانی که مرتکب اعمال غیر وجدان شدهاند از تاریخ میترسند». فرد دیگری این رویداد ورزشی را «بازیهای آسیایی ۱۹۸۹» نامید.
سال گذشته، در سی و سومین سالگرد کشتار میدان تیانآنمن، آستین لی، یکی از محبوبترین اینفلوئنسرهای چین، با ۴۲ میلیون دنبال کننده، تحت سانسور قرار گرفت. پخش برنامه آقای لی زمانی قطع شد که او کیکی به شکل یک تانک را در پخش زنده خود نشان داد.
تصویری که معمولاً به آن «مرد تانکی» میگویند یکی از نمادینترین عکسهای مرتبط با اعتراضات میدان تیانآنمن در سال ۱۹۸۹ در پکن است.
این عکس یک مرد چینی ناشناس را نشان میدهد که در ۵ ژوئن ۱۹۸۹ و یک روز پس از سرکوب خشونتآمیز تظاهرکنندگان توسط رژیم چین در مقابل ستونی از تانکها که قصد دارند میدان تیانآنمن را ترک کنند ایستاده است.
این تظاهرات لحظه مهمی در تاریخ چین بود، زیرا هزاران دانشجو، روشنفکر و شهروند در میدان تجمع کردند تا خواهان اصلاحات سیاسی، آزادی بیان و پایان دادن به فساد شوند. در مقابل پاسخ حزب کمونیست چین به اعتراضات، سرکوب نظامی وحشیانهای بود که منجر به کشته شدن افراد زیادی و اعمال سانسور شدید شد.
قتلعام میدان تیان آن من تنها موضوع ممنوع در چین نیست. فالون گونگ یکی دیگر از موضوعات حساس است. این روش معنوی از سال ۱۹۹۹ توسط حزب کمونیست چین ممنوع شده است. بنا بر اعلام مرکز اطلاعات فالون دافا، از آن زمان، میلیونها نفر از پیروان این روش معنوی بازداشت شدهاند و صدها هزار نفر در حبس شکنجه شدهاند.