تایوان امروز اعلام کرد که طی ۲۴ ساعت گذشته مجموعاً ۶۸ هواپیمای جنگی و ۱۰ کشتی نظامی چینی به قلمرو این جزیره نزدیک شدهاند.
وزارت دفاع ملی تایوان با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «تا ساعت ۶ صبح امروز ۶۸ هواپیمای نظامی و ۱۰ کشتی متعلق به ارتش چین در اطراف تایوان شناسایی شدهاند.»
وزارت تایوان افزود که نیروهای مسلح این کشور «وضعیت را زیر نظر گرفتهاند» و «هواپیماهای گشت رزمی هوایی، کشتیهای نیروی دریایی و سامانههای موشکی مستقر در زمین را برای پاسخ به این فعالیتها آماده کردهاند.»
این وزارتخانه بعداً اضافه کرد که ۴۰ فروند از هواپیماهای چینی از خط میانی تنگه تایوان عبور کرده و وارد منطقه شناسایی دفاع هوایی جنوب غربی یا جنوب شرقی تایوان شدهاند.
روز گذشته تایوان حضور ۳۵ هواپیمای جنگی چینی را در نزدیکی جزیره گزارش داد و اعلام کرد که ۲۸ فروند از آنها از خط میانه تنگه تایوان عبور کردهاند.
علیرغم اینکه تایوان به صورت خودگردان و بر پایه اصول دموکراسی اداره میشود اما حزب کمونیست چین این جزیره را بهعنوان بخشی از قلمرو خود در آینده میبیند. با این حال تایوان به شدت با ادعاهای سرزمینی چین مخالف است.
در طول سال گذشته، حزب کمونیست چین با ارسال روزانه کشتیها و هواپیماهای جنگی به حریم این جزیره، فشار نظامی و سیاسی بر تایوان را تشدید کرده است.
روز دوشنبه، چین تشکیلات دریایی خود را به رهبری ناو هواپیمابر شاندونگ در ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرقی تایوان به حرکت درآورد. به گفته رسانههای دولتی چین، انتظار میرفت این کشتی مانورهایی را برای شبیهسازی حملات هواپیما، زیردریایی، کشتی جنگی و زمینی انجام دهد.
به گفته رسانههای دولتی این دومین باری است که چین ناو شاندونگ را در غرب اقیانوس آرام مستقر میکند. این ناو هواپیمابر در ماه آوریل، اندکی پس از ملاقات رئیس جمهور تایوان، تسای اینگ ون با کوین مککارتی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در مانورهای اطراف تایوان شرکت کرده بود. در آن زمان، حزب کمونیست چین ۹۱ هواپیمای جنگی و ۱۲ کشتی نیروی دریایی را در آخرین روز رزمایش به سمت تایوان فرستاد.
حزب کمونیست چین تمام تعاملات بین مقامات تایوانی و مقامهای خارجی را بهعنوان چالشی برای ادعای اقتدار خود بر این جزیره در نظر گرفته و میگوید که فعالیتهای نظامی چین در نزدیکی تایوان در پاسخ به همکاری ادعایی بین ایالات متحده و نیروهای استقلال تایوان است.
استقرار اخیر هواپیماهای نظامی و کشتیهای نیروی دریایی چین در نزدیکی تایوان پس از آن صورت گرفت که یک کشتی جنگی از ایالات متحده و یک کشتی از کانادا در ۹ سپتامبر از تنگه تایوان عبور کردند و در چالشی آشکار با ادعاهای ارضی پکن بودند.
نیروی دریایی ایالات متحده گفت که این عبور معمولی «نشان دهنده تعهد ایالات متحده و متحدان و شرکای ما به اقیانوس آرام و هند آزاد و باز است.»
این دومین ماموریت مشترک ایالات متحده و کانادا از ماه ژوئن بود که همزمان با حضور رهبران هر دو کشور در اجلاس گروه ۲۰ در هند انجام شد.