به اعتقاد کارشناسان رژیم کمونیستی چین به دنبال ایجاد قدرت دریایی در مقیاس جهانی است و احتمالاً به زودی برای احداث پایگاههای جدید در خارج از این کشور سرمایهگذاری خواهد کرد تا حضور نظامی خود را در سراسر جهان تقویت کند.
بنا به گفته برنت سادلر، محقق ارشد در اندیشکده محافظهکار بنیاد هریتیج، ساخت پایگاههای جدید در مناطق دورتر در اقیانوس آرام یا در سواحل اقیانوس اطلس در آفریقا، توانایی عملیاتی چین را تا حد زیادی افزایش میدهد.
سادلر طی یک سخنرانی در بنیاد هریتیج گفت: «مدل آنها متفاوت است، اما از بسیاری جهات نهایتاً پایگاههایی شبیه به ایالات متحده خواهند داشت.»
او با اشاره به اینکه رژیم چین در حال ایجاد گروههای حمله ناو هواپیمابر شبیه ایالات متحده است، افزود: حرب کمونیست چین برای حفظ این گروههای عملیاتی در خارج از کشور، علاوه بر پایگاهی که در سال ۲۰۱۷ در جیبوتی ساخته، به پایگاههای خارجی بیشتری نیاز دارد.
به گفته این محقق رژیم چین با ساختن پایگاهی جدید در سواحل غربی آفریقا، شاید در گینه استوایی، میتواند توانایی خود را برای تامین مهمات و سوخت به گروههای حمله و همچنین فعالیت در اقیانوس اطلس به طور نامحدود افزایش دهد.
او همچنین پیشنهاد کرد که ایالات متحده برای مقابله با اقدامات رژیم چین باید روش خود در دولتسازی را اصلاحکرده و حضور دریایی [خود] را با توسعه اقتصادی و همچنین دیپلماسی قدرتمندتر ادغام کند.
همچنین به گفته الکساندر وولی، مدیر مشارکت و ارتباطات در AidData، اندیشکدهای که کمکهای دولت به پروژههای توسعه را تجزیهوتحلیل میکند، هدایت جریان نقدینگی و سایر منابع از چین به کشورهای غرب آفریقا میتواند نشان دهد که پروژههای توسعه در این مناطق به خوبی در حال انجام است.
بر اساس گزارشی که مؤسسه AidData منتشر کرده، باتا در گینه استوایی، یکی از گزینههای اصلی برای یک پایگاه نظامی جدید چین است. بر اساس این گزارش، چین تاکنون بیش از ۶۵۹ میلیون دلار برای توسعه بندر در آنجا هزینه کرده است.
با این حال، رژیم چین با مشکلاتی مواجه است. حزب کمونیست چین بر خلاف امریکا متحدان فراوانی ندارد و این بدان معناست که تا زمانی که بتواند پایگاههای خود را بسازد، نمیتواند بهسادگی روی استقبال از حضور نظامی خود در هر نقطه از جهان حساب کند.
انتظار میرود که تعداد ناوهای نیروهای دریایی چین تا دو سال آینده به بیش از ۴۰۰ کشتی افزایش یابد و اگر گارد ساحلی چین و نیروهای شبهنظامی دریایی نیز محاسبه شوند، این تعداد به بیش از ۶۰۰ کشتی افزایش مییابد. این در حالی است که ایلات متحده تنها ۲۹۰ شناور جنگی دارد.
هرچند نزدیک به ۳۰۰ کشتی جنگی ایالات متحده از نظر فناوری پیشرفتهتر از بسیاری از ناوهای چینی هستند، اما فقط حدود یکسوم از این نیرو ممکن است در هر موقعیتی بلافاصله در دسترس باشد و بیشتر از یکسوم دیگر آن در سراسر جهان پراکنده است.
در مجموع، حدود ۶۰ کشتی جنگی ایالات متحده در منطقه هند و اقیانوس آرام مستقر هستند و آماده رویارویی با تجاوز چین در هر روز هستند. در همین حال، اکثر ناوگان چینی در حال حاضر در ۳۰۰ مایلی این کشور مستقر هستند. این بدان معنی است که اگر جنگی در اقیانوس هند و اقیانوس آرام رخ دهد، ایالات متحده با ضعف قابل توجهی روبرو است.