صدها نفر از والدین نگران و فعالان حقوق بشر، در مخالفت با اجرای طرح فعالیت موسسات کنفوسیوس در مدارس تورنتو، روز چهارشنبه ۱۱ ژانویه ۲۰۱۴، همزمان با برگزاری جلسهای در این خصوص، در مقابل انجمن مدارس شهر تورنتو (TDSB) تجمع کردند.
معترضان در اعتراض به وجود سانسور در رژیم چین، نوارهای سیاهی بر روی دهان خود چسبانده بودند. به گفتهی آنها رژیم چین راه خود را برای اشاعهی افکار خود در نظام آموزشی از طریق این موسسات باز کرده است.
گفته شده که این موسسات درجهت تبلیغ و اشاعهی فرهنگ و زبان چین راهاندازی شدهاند؛ اما در واقع توسط سازمانهای اطلاعاتیِ تحت نظارت رژیم کمونیست چین بهعنوان بخشیاز تلاش نرم آنها برای گسترش قدرت خود در جهان ایجاد شدهاند. بودجهی این موسسات توسط رژیم چین تأمین شده و تحت نظارت آنها هستند.
دستورجلسهی نشست « انجمن مدارس تورنتو» که تعداد محدودی از اعضا در آن شرکت داشتند، مورد بازنگری قرار گرفت تا مسئلهی فعالیت موسسات کنفوسیوس در مدارس تورنتو را مورد بحث قرار دهند.
اعضای این کمیته، به سخنان برخی از والدین و همچنین نمایندگانی از روش معنوی فالوندافا (یا فالونگونگ که توسط رژیم کمونیست چین مورد آزار و اذیت قرار گرفته است) و جامعهی تبت در مورد نگرانیشان درخصوص افزایش نفوذ و کنترل رژیم چین در نظام آموزشی تورنتو گوش دادند.
«سونیا ژائو» که در مقام استاد این موسسه در دانشگاه مکمستر، از چین به کانادا آمده بود، به اعضای این کمیته گفت که در هنگام امضای قرارداد با او و دیگر استادان این موسسه، از آنها تعهد گرفته شد که حق تمرین روش معنوی فالونگونگ را ندارند. ژائو که خود یک تمرینکنندهی فالونگونگ است در دادگاه اونتاریای کانادا، بهدلیل تبعیض و نقض حقوق بشر، از موسسهی کنفوسیوس شکایت کرده است. دانشگاه مکمستر، درنهایت بهخاطر شیوههای استخدام این موسسات تصمیم به قطع روابط خود با آنها کرد.
سخنران بعدی «لی چانگچون»، رئیس سابق تبلیغات حزب کمونیست چین بود. وی از موسسات کنفوسیوس بهعنوان «بخش مهمی از تبلیغات حزب در خارج از چین» نام برد.
یکی از شرایط ذکر شده در وبسایت دانشگاه شهر «هونان» برای داوطلبان متقاضی تدریس در تورنتو این است که «آنها بهلحاظ ایدئولوزی سیاسی مورد ارزیابی قرار میگیرند».
«شیلا وارد»، یکی از اعضای انجمن مدارس تورنتو میگوید که او بسیار نگران مسائل مطرح شده توسط والدین شده است.
وارد اظهار داشت: «والدین نیازی به اثبات حرفهای خود ندارند؛ این وظیفهی ماست که به آنها ثابت کنیم که نگرانیهای آنها را جدی گرفتهایم و باید پاسخ مناسبی به پرسشهای مطرحشدهی آنها بدهیم».
پس از جلسهای طولانی، اعضای این انجمن به درخواست مطرح شده توسط «ماری روتکا»، یکی از اعضای شهر «ویلودیل»، رأیگیری را تا زمانی که هیئت مدیره تحقیقات کاملی را در خصوص این موسسات انجام نداده، به تعلیق انداختند. رأیگیری درخصوص این تصمیم، مجدداً در جلسهی آتی انجمن در ۱۸ ژوئن انجام خواهد شد.
«مایکل لوئیس»، یکی از سازماندهندگان این تجمع اظهار داشت: «اعضای انجمن از بحثها و نگرانیهای مطرح شده از سوی ما حمایت کردند و گفتند که آنها نیاز به اطلاعات بیشتری در این خصوص دارند؛ زیرا متوجه شدند که از برخی مسائل بیاطلاع هستند.»
لوئیس که دخترش دانشآموز یکی از مدارس دولتی تورنتو است، بعد از پی بردن به اختلاف نظرهای پیرامون این مسئله، کمپینی علیه حضور موسسات کنفوسیوس به راه انداخت. وی با راهاندازی وبسایت SayNoToCI.ca، درخواستی آنلاین برای مخالفت با موسسات کنفوسیوس مطرح کرد که به گفتهی وی در هفتهی اول ۶۰۰ نفر آن را امضا کردهاند.
در دسامبر گذشته انجمن اساتید دانشگاههای کانادا (CAUT)، با صدور بیانیهای از دانشگاهها و کالجها خواست تا روابط خود را با موسسات کنفسیوس قطع کنند. در این بیانیه آمده است که این موسسات «بودجهی خود را از دولت مستبد چین تأمین کرده و تحت نظارت آن هستند».
«جیمز ترک»، مدیر اجرایی این انجمن اظهار داشت: «این موسسات بحث آزاد دربارهی مقامات چینی را در دانشگاههای ما ممنوع کردهاند؛ به همین دلیل نباید در دانشگاههای ما حضور داشته باشند».
هیئت مدیره و دفتر موسسهی کنفوسیوس هنوز پاسخی به تماسهای ما برای انجام مصاحبه ندادهاند. «کریس بولتون»، رئیس انجمن مدارس تورنتو که در امضای قرارداد با موسسهی کنفوسیوس، نقش موثری داشته است، اظهار داشت که وی تا آخر ژوئن وقت انجام مصاحبه ندارد.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.