تحقیقات نشان میدهند که دریافت بیش از ۴۵ درصد از کالری روزانه بعد از ساعت ۵ عصر میتواند باعث افزایش سطح گلوکز و خطرات متابولیک شود.
دریافت بیش از ۴۵ درصد از کالری روزانه بعد از ساعت ۵ عصر به شکل قابلتوجهی سطح قند خون را بالا میبرد و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی عروقی را صرفنظر از وزن یا مقدار عضله موجود در بدن بهصورت بالقوه افزایش میدهد.
براساس یک مطالعه کوچک جدید، زمان صرف وعدههای غذایی میتواند به اندازه محتویات بشقابتان حائز اهمیت باشد.
زمان صرف غذا و تاثیر آن بر سوختوساز
این مطالعه از نقش مهم زمانبندی وعدههای غذایی در تنظیم سلامتی بویژه در رابطه با سطح گلوکز میگوید.
کاهش قند خونی بعد از وعدههای غذایی عصرانه دریافت کردهاید به زمان بیشتری نیاز دارد. داینا دیاز-ریزولو، محقق فوق دکتری و استاد دانشگاه اوبرتا دکاتالونیای اسپانیا، در بیانیهای مطبوعاتی گفت که سطح بالای قند خون در بلندمدت میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، بیماری قلبی عروقی و التهاب مزمن را افزایش دهد.
این مطالعه پا را از تحقیقات قبلی فراتر گذاشته و بر ارتباط بین صرف غذا در ساعات پایانی شب و افزایش وزن تمرکز دارد که به انتخابهای غذایی ضعیفتر نسبت داده میشود. مطالعات قبلی نشان دادند که وقتی خارج از ساعات روز غذا میخورید، هورمونهای تنظیمکننده سیری و گرسنگی مختل میشوند.
با اینحال، مطالعه اخیر نشان میدهد که این زمانبندیِ وعدههای غذایی است که بر سوختوساز گلوکز تأثیر منفی میگذارد و میزان کالری دریافتی روزانه یا وزن فرد ارتباطی با این قضیه ندارد.
۲۶ داوطلب ۵۰ تا ۷۰ ساله که اضافه وزن داشتند یا چاق بودند و با پیشدیابت یا دیابت نوع ۲ دستوپنجه نرم میکردند، در این مطالعه حضور داشتند.
داوطلبان وعدههای غذایی خود را با استفاده از یک اپلیکیشن موبایلی کنترل کردند. آنها به دو گروه تقسیم شدند: زودخورها، که بیشترین کالری را قبل از غروب دریافت میکردند؛ و دیرخورها، که ۴۵ درصد یا مقدار بیشتری از کالریشان را بعد از ساعت ۵ عصر دریافت میکردند.
بهرغم دریافت کالری یکسان از طریق غذاهای مشابه، دیرخورها صرفنظر از ابتلا یا عدم ابتلا به دیابت نوع ۲ تحمل گلوکز ضعیفتری داشتند.
به گفته دیاز-ریزولو، دلیل اول ممکن است این باشد که توانایی بدن برای سوزاندن گلوکز در طول شب کاهش مییابد.
او در بیانیه مطبوعاتی خود گفت: «ترشح انسولین کمتر میشود و حساسیت سلولهای ما به این هورمون بهدلیل ریتم شبانهروزی- که به واسطه ساعت مرکزی مغز و در هماهنگی با ساعات روز و شب تعیین میشود- کاهش مییابد.»
براساس این یافتهها، دیاز-ریزولو توصیه میکند که وعدههای غذایی را در ساعات روز میل کنید. او همچنین توصیه میکند که از مصرف محصولات فوقفرآوریشده، فستفودها و غذاهای پرکربوهیدرات بویژه درحوالی عصر خودداری کنید.