براساس مطالعه جدیدی که در اندوکرینز منتشر شده است، نشانگرهای زیستی خون در جوانان مبتلا به دیابت نشان میدهند که این افراد در آینده در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماریهای عصبی مانند آلزایمر هستند.
آلیسون شاپیرو، سرپرست تیم تحقیقاتی و استادیار امراض اطفال و غدد درونریز در دانشکده پزشکی دانشگاه کلرادو، در اطلاعیهای گفت: «شواهد اولیه از آسیبشناسی عصبی پیشبالینی آلزایمر در افرادی حکایت دارند که در جوانی به دیابت مبتلا شدند. این دادهها نشان میدهند که خطر ابتلا به آلزایمر در افرادی که در کودکی یا نوجوانی به دیابت مبتلا میشوند بیشتر است.
خانم شاپیرو و همکارانش گفتند که جوانان دیابتی علائم بیولوژیکی مشابهی با بیماران آلزایمری دارند. این نشانگرهای زیستی شامل علائم عصبتباهی در خون و تجمع پروتئینهای آمیلوئید و تاو در مغز هستند. پروتئین بتا-آمیلوئید باعث ایجاد پلاکهایی در مغز شده و به ظهور علائم و نشانههای سنتی عصبتباهی در بیماری آلزایمری دامن میزند.
مسیر «نگرانکننده»
تحقیقات قبلی روی دیابتیهای بالای ۴۰ سال متمرکز بودند که ۶۰ تا ۸۰ درصد بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به زوال عقل قرار دارند. اما مطالعه حاضر با حضور ۸۰ فرد ۱۵ تا ۲۸ ساله انجام گرفته است. داوطلبان از مطالعه «جستجوی دیابت در جوانان» انتخاب شدند و شامل افرادی بودند که با دیابت نوع ۱ یا ۲ دستوپنجه نرم میکردند یا اصلاً دیابت نداشتند. محققان شروع به ارزیابی نشانگرهای زیستی و تصاویر پت اسکن کردند تا از وجود علائم عصبتباهی در جوانان دیابتی مطمئن شوند.
خانم شاپیرو افزود: «افرادی که در جوانی دیابت میگیرند، با تجمع پروتئینهای آمیلوئیدی در نقاطی از مغز مواجه میشوند که بیماری آلزایمر از آنجا کلید میخورد.»
او همچنین تأکید کرد که جوانان دیابتی ممکن است نشانگرهای زیستی آلزایمر را داشته باشند اما این بدان معنا نیست که از علائم عصبتباهی نیز برخوردار باشند.
خانم شاپیرو گفت: «نمیگوییم این افراد آلزایمر دارند یا از اختلال شناختی رنج میبرند. حرف ما این است که با مسیر نگرانکنندهای روبهرو هستیم.»
اپیدمی چاقی باعث عصبتباهی میشود
خانم شاپیرو و تیم او خاطرنشان کردند که افزایش نرخ چاقی خطر ابتلا به بیماریهای عصبی را دوچندان میکند.
او گفت: «به دلیل شیوع چاقی در بین جوانان، در آستانه ورود به دنیای متفاوتی از مراقبتهای بهداشتی هستیم. جوانان در زمینه امراض به پای بزرگسالان رسیدهاند و شاهد هستیم که بیماریهای مرتبط با سالخوردگی در جوانان شیوع بیشتری پیدا کرده است.»
چاقی به مشکلات سلامتی دامن میزند که از جمله میتوان به فشار خون بالا، کلسترول بالا، مشکلات تنفسی مانند آسم و دیابت نوع ۲ اشاره کرد. به گزارش انجمن دیابت آمریکا، حدود ۳۵۲هزار آمریکایی کمتر از ۲۰ سال دیابت دارند.
خانم شاپیرو برای کمک به این افراد پیشنهاد میکند که متخصصان مراقبتهای بهداشتی بهطور منظم آزمایشهای شناختی مرسوم برای افراد سالخورده را روی جوانان انجام دهند.
خانم شاپیرو گفت: «اهمیت انجام آزمایشات شناختی در قالب معاینات بالینی در رابطه با مراقبت از دیابت آشکار شده و این مسئله باید در مورد دیابت زودهنگام نیز در نظر گرفته شود.»
خانم شاپیرو خاطرنشان کرد که پیگیری داوطلبان برای درک عوامل خطر و عوامل محرک آلزایمر و مطلع کردن متخصصان مراقبتهای بهداشتی و بیماران در رابطه با مراقبت از بیمارانی که در جوانی دیابت میگیرند، ضرورت دارد.