Search
Asset 2

مطالعه مقدماتی: رژیم‌های غذایی سرشار از چربی‌های سالم می‌توانند سرعت گسترش سرطان پروستات را کاهش دهند

محققان دریافتند که رژیم‌های غذایی حاوی اسید چرب امگا-۶ اندک و امگا-۳ فراوان با مکمل‌های روغن ماهی برای مردان مبتلا به سرطان پروستات که تحت نظارت فعال قرار دارند، مفید هستند.
(Freepik)

براساس یک مطالعه جدید، اصلاح دقیق رژیم غذایی می‌تواند سرعت پیشرفت سرطان پروستات را بدون مداخله فوری پزشکی کاهش دهد.

براساس یافته‌های محققان دانشگاه کالیفرنیا-لس‌آنجلس (یو‌سی‌ال‌ای)، ترکیب رژیم‌های غذایی حاوی اسید چرب امگا-۶ اندک و امگا-۳ فراوان با مکمل‌های روغن ماهی، می‌تواند سرعت گسترش سلول‌های سرطانی را در بیمارانی که روند بیماری خود را- به‌جای درمان- کنترل می‌کنند، کاهش دهد؛ رویکردی که تحت عنوان نظارت فعال شناخته می‌شود.

دکتر ویلیام آرونسون، استاد اورولوژی مدرسه پزشکی دیوید گفن در یو‌سی‌ال‌ای و نویسنده ارشد مطالعه، در بیانیه‌ای گفت: «گام مهمی در فهم تأثیر رژیم غذایی بر نتایج سرطان پروستات برداشته‌ایم.»

رهگیری تکثیر سلول‌های سرطانی

این مطالعه دوسوکور که در مجله سرطان‌شناسی بالینی انتشار یافت، با حضور ۱۰۰ داوطلب مرد انجام گرفت که با سرطان پروستات کم‌خطر یا متوسط- چیزی بین گروه کم‌خطر و پرخطر-دست‌و‌پنجه نرم می‌کردند و نظارت فعال را به‌جای درمان فوری انتخاب کرده بودند. این یعنی به‌جای این‌که فوراً تحت درمان قرار بگیرند و جراحی یا پرتودرمانی کنند، ترجیح دادند که سرطان را به دقت زیر نظر بگیرند.

سرطان پروستات شایع‌ترین نوع سرطان در بین مردان آمریکایی است و اکنون دومین علت مرگ‌و‌میر ناشی از سرطان در این کشور است. سن شایع‌ترین عامل خطر است اما تبار آفریقایی-آمریکایی و پیشینه خانوادگی نیز از جمله عوامل مؤثر محسوب می‌شوند.

به‌طور تصادفی از داوطلبان خواسته شد تا رژیم غذایی معمول خود را ادامه دهند یا ۱ سال از یک رژیم غذایی حاوی امگا-۶ اندک و امگا-۳ فراوان به همراه روغن ماهی استفاده کنند.

محققان سپس تغییر سطح نشانگر زیستی کی‌.آی.۶۷ را کنترل کردند. این شاخص نشان می‌دهد که سلول‌های سرطانی با چه سرعتی تکثیر می‌شوند و نقش بسزایی در پیش‌بینی روند پیشرفت سرطان، گسترش (متاستاز) بیماری و احتمال بقای بیمار دارد.

گروه امگا-۳ فراوان و امگا-۶ اندک با کند شدن روند گسترش سرطان مواجه شدند

براساس یافته‌ها، گروهی که رژیم غذایی حاوی امگا-۶ اندک و امگا-۳ فراوان داشتند و روغن ماهی مصرف می‌کردند، با کاهش ۱۵ درصدی شاخص کی‌.آی.۶۷ مواجه شدند. در مقابل، گروه کنترل با افزایش ۲۴ درصدی شاخص کی‌.آی.۶۷ مواجه شدند.

محققان در دیگر نشانگرهای رشد سرطان که اغلب برای کنترل پیشرفت سرطان پروستات مورد استفاده قرار می‌گیرند، تفاوتی مشاهده نکردند. از جمله می‌توان به نمره گلیسون اشاره کرد که تفاوت بین سلول‌های سرطانی بافت نمونه (بیوپسی) را با سلول‌های طبیعی پروستات نشان می‌دهد.

آرونسون در بیانیه مطبوعاتی خود گفت: «این اختلاف بزرگ نشان می‌دهد که تغییر رژیم غذایی می‌تواند به کند شدن روند گسترش سرطان کمک کند و عملاً نیاز شما را به درمان‌های تهاجمی‌تر به تعویق بیندازد و حتی از آن جلوگیری کند.»

روغن‌های سرشار از اسیدهای چرب امگا-۳ شامل ماهی، کریل، جگر ماهی و روغن جلبک هستند. روغن جلبک انتخاب گیاه‌خواران است و از جلبک گرفته می‌شود. غذاهای سرشار از امگا-۳ شامل ماهی‌های چرب، گردو و سبزیجات برگ‌سبز هستند. از سوی دیگر، روغن آفتابگردان، گلرنگ، سویا، کنجد و ذرت، منبع اسیدهای چرب امگا-۶ هستند.

با این‌حال، محققان هشدار می‌دهند که برای تأیید فواید طولانی‌مدت اسیدهای چرب امگا-۳ و کاهش مصرف امگا-۶ در کنترل سرطان پروستات به تحقیقات بیشتری نیاز داریم.

آرونسون گفت: «بسیاری از آقایان برای کنترل سرطان و جلوگیری از پیشرفت بیماری به تغییر سبک زندگی از جمله رژیم غذایی روی می‌آورند. یافته‌های ما نشان می‌دهند که کاری به سادگی اصلاح رژیم غذایی می‌تواند جلوی گسترش سرطان را بگیرد و زمان انجام مداخلات تهاجمی‌تر را به تعویق بیندازد.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی