انتخابات مجلس جمهوری اسلامی در شرایطی تا دو روز دیگر برگزار میشود که کانون توجه رسانهها و افکار عمومی بر سطح پایین میزان مشارکت عمومی متمرکز شده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس با انتشار گزارشی به بررسی دلایل چرایی سطح پایین مشارکت مردم ایران در انتخابات آتی پرداخته است.
این رسانه با اشاره به وضعیت کنونی ایران درباره شماری از دلایل نوشته است که نارضایتی گسترده از اقتصاد نوسانی، سالها اعتراض گسترده که پایههای حکومت را به لرزه انداخته، تنش با غرب درباره برنامه هستهای تهران و حمایت حکومت ایران از روسیه در جنگ اوکراین، باعث شده که بسیاری از مردم با خونسردی بگویند که در این انتخابات شرکت نخواهند کرد.
این خبرگزاری با ۲۱ شهروند ایرانی مصاحبه کرده است. از میان این افراد فقط ۵ نفر گفتهاند که در رأیگیری شرکت میکنند، ۱۳ نفر اعلام کردهاند که رأی نمیدهند و ۳ نفر نیز گفتهاند که هنوز تصمیم نگرفتهاند.
افزایش فراخوانهای تحریم انتخابات ایران
روز جمعه یازدهم اسفند ماه در انتخابات مجلس شورای اسلامی بیش از ۱۵هزار نامزد برای رسیدن به ۲۹۰ کرسی مجلس رقابت خواهند کرد. همچنین مردم ایران در انتخاباتی جداگانه به ۸۸ عضو مجلس خبرگان نیز رأی خواهند داد.
حکومت جمهوری اسلامی از زمان انقلاب ۱۳۵۷، مشروعیت خود را تا حد زیادی به مشارکت مردم در انتخابات گره زده است و در همین راستا، مقامات از مردم خواستهاند که در رأیگیری شرکت کنند.
این در حالی است که فراخوانهای تحریم انتخابات از سوی اقشار مختلف سیاسی، اجتماعی، دانشجویان و … در هفتههای اخیر افزایش یافته است.
آسوشیتدپرس عنوان کرده که فراخوانهای تحریم انتخابات، حکومت را تحت فشار قرار داده است تا جایی که حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، چندی پیش گفته که «مردم برای رضای خدا و حمایت از وطنشان، دین و اعتقاداتشان و رهبرشان پای صندوقهای رأی بیایند.»
برآورد سیاستمداران و رسانههای داخلی، مشارکت ۳۰ درصدی مردم است
رسانه آسوشیتدپرس در بخشی از گزارش خود نوشته که مرکز دولتی ایسپا (مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران) که همواره پای ثابت انتخاباتهای قبلی بوده است، تاکنون هیچ اطلاعاتی درباره میزان مشارکت مورد انتظار در این انتخابات منتشر نکرده است.
مرکز افکارسنجی ایسپا در مهر ماه یک نظرسنجی انتخاباتی انجام داد، اما نتایج آن را منتشر نکرد.
برآورد سیاستمداران و سایر رسانهها از مشارکت حدوداً ۳۰ درصدی مردم حکایت دارد. این در حالی است که میزان مشارکت در انتخابات ۱۳۹۸ مجلس نظام ۴۲ درصد اعلام شده بود.
همچنین میزان مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری که باعث به قدرت رسیدن ابراهیم رئیسی شد، ۴۹ درصد عنوان شده بود که کمترین میزان رأیگیری در تاریخ انتخابات ریاستجمهوری ایران محسوب میشد. این انتخابات میلیونها رأی باطله داشت.
برخی از شهروندان ایرانی در گفتگو با آسوشیتدپرس عنوان کردهاند که مشکلات اقتصادی ایران، دلیل اجتناب مردم از انتخابات است. براساس گزارشها، نرخ تورم حدود ۵۰ درصد است و نرخ بیکاری جوانان ایرانی به حدود ۲۰ درصد میرسد.