شورای اتحادیه اروپا اعلام کرد که با توجه به حمایت نظامی حکومت ایران از جنگ روسیه و همچنین گروهها و نهادهای مسلح در خاورمیانه و منطقه دریای سرخ، تحریمهای خود را علیه ۲۱ فرد و نهاد مرتبط با جمهوری اسلامی تمدید میکند.
این شورا امروز با انتشار بیانیهای عنوان کرد که تحریمها و اقدامات محدودکننده علیه حکومت ایران را تا ۲۷ ژوئیه ۲۰۲۵ تمدید خواهد کرد. تحریمهای موجود سالانه بازنگری خواهد شد.
طبق این بیانیه، این تحریمها علیه ۱۲ شخص و ۹ نهاد اعمال میشود و افراد تحریمشده مشمول مسدود شدن داراییها هستند و ارائه وجوه یا منابع اقتصادی به طور مستقیم یا غیرمستقیم برای آنها یا به نفع آنها ممنوع است. علاوه بر این، ممنوعیت سفر به اتحادیه اروپا برای اشخاص حقیقی اعمال میشود.
اواخر ماه می سال جاری، شورای اتحادیه اروپا اعلام کرد که با توجه به حمایت نظامی جمهوری اسلامی از جنگ روسیه علیه اوکراین و گروههای مسلح در منطقه خاورمیانه، تحریمها علیه حکومت ایران را گسترش میدهد.
این شورا که سال گذشته صادرات قطعات مورد استفاده در ساخت و تولید پهپاد به ایران را ممنوع کرد، تصمیم گرفته بود که دامنه چارچوب تحریمهای اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی را به حوزه فعالیتهای موشکی حکومت ایران نیز گسترش دهد.
اتحادیه اروپا پیشتر در ماه ژوئیه سال گذشته نیز، تحریمهایی در حوزه برنامه پهپادی حکومت ایران وضع کرده بود که طبق آن، محدودیتهایی برای سفر و داراییهای افراد مسئول، حامیان یا فعالان در برنامه پهپادی جمهوری اسلامی اعمال میشد.
شورای اروپا در اواخر ماه مارس ۲۰۲۴ از ایران خواسته بود تا فورا حمایت مادی از جنگ روسیه علیه اوکراین را متوقف کند.
این شورا همچنین اواسط ماه آوریل ۲۰۲۴ بر تعهد خود به اتخاذ تدابیر محدودکننده بیشتر علیه ایران به ویژه در رابطه با صنایع پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی تاکید کرد.
در اواسط ماه می، اتحادیه اروپا اعلام کرد که شش فرد و سه نهاد جمهوری اسلامی را به دلیل نقش آنها در ارسال پهپادها برای جنگ در اوکراین، انتقال پهپاد و موشک به خاورمیانه و دریای سرخ تحریم کرده است.
براساس فهرست منتشر شده در وبسایت شورای اروپا، قرارگاه مرکزی خاتمالانبیا، شرکت کاوان الکترونیک بهراد و نیروی دریایی سپاه پاسداران، سه نهادی است که توسط اتحادیه اروپا تحریم شد.
اتحادیه اروپا بدون آوردن نام اعلام کرد که یکی از فرماندهان قرارگاه خاتم الانبیا، مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت الکترونیک بهراد نیز در لیست تحریمها هستند.
همچنین محمدرضا قرایی آشتیانی، وزیر دفاع جمهوری اسلامی، اسماعیل قاآنی، فرمانده سپاه قدس و افشین خواجه فرد، رئیس صنایع هوانوردی جمهوری اسلامی تحریم شدند.
اواسط ماه اکتبر ۲۰۲۳، شورای اتحادیه اروپا در آستانه فرارسیدن مهلت یکی از بندهای برجام که تحریمهای موشکی و تسلیحاتی جمهوری اسلامی را لغو میکرد، اعلام کرد که این تحریمها را ادامه خواهد داد.
براساس یکی از بندهای برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» که در تیرماه سال ۱۳۹۴ امضا شد، قرار بود تحریمهای موشکی علیه جمهوری اسلامی، در ۲۶ مهر ماه سال گذشته پایان یابد.
اما شورای اتحادیه اروپا با انتشار بیانیهای اعلام کرد که «دلایل معتبری برای خودداری از لغو این محدودیتها» دارد.
در بیانیه این شورا تأکید شده بود که «طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سال ۲۰۱۹ ایران به تعهدات خود بر اساس برجام عمل نکرده و با توجه این موضوع تصمیم شورای اتحادیه اروپا مطابق با مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد و برجام است.»