به دنبال افزایش تنش بین رژیم کمونیستی چین و آمریکا، منابع متعددی خبر دادند که دولت بایدن در حال آمادهسازی طرحهایی برای تخلیه شهروندان آمریکایی ساکن تایوان است.
یک مقام ارشد اطلاعاتی ایالات متحده که نخواست نامش فاش شود به رسانههای غربی گفته است که این برنامهریزی از ۶ ماه پیش در جریان بوده اما طی دو ماه گذشته با شدت بیشتری پیگیری شده است.
او با اشاره به اینکه «افزایش سطح تنشها» باعث چنین برنامهریزی شده، افزود: «البته این چیزی مخفی نیست و در اخبار میتوان مشاهده کرد که تعداد نیروها در حال افزایش است و چین نیز در حال همسویی با روسیه در مورد اوکراین است.»
منبع دیگری که با این موضوع آشناست، از حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ به عنوان دلیل اصلی برنامهریزی برای خروج شهروندان آمریکایی از تایوان یاد کرد و گفت: «جنگ اوکراین باعث بازنگری در بسیاری از طرحها شده است.»
این طرحها به طور علنی توسط دولت ایالات متحده مورد بحث قرار نگرفته است. همچنین «مارتین ماینر» سخنگوی پنتاگون از اظهارنظر مستقیم در مورد این برنامهریزی خودداری کرد و گفت: «ما درگیری در تنگه تایوان را قریبالوقوع یا اجتنابناپذیر نمیبینیم.»
یک منبع دیگر افزود که این برنامهریزی به صورت محرمانه انجام شده بود، زیرا این موضوع برای دولت تایوان حساسیت داشت. همچنین یک کارمند سابق وزارت امور خارجه گفت: حتی صحبت کردن درباره یک «طرح خروج» باعث میشود که مردم فکر کنند که اتفاقی در حال رخدادن است، حتی اگر این موضوع صرفاً برنامهریزی احتیاطی باشد.
بر اساس گزارش سازمان همکاری اقتصادی و توسعه در سال ۲۰۲۰، کمتر از ۵۰۰۰ آمریکایی در تایوان زندگی میکردند. با این حال، با احتساب مسافران تجاری و گردشگران روزانه که از این جزیره بازدید میکنند، تعداد آمریکاییهایی که در تایوان حضور دارند بیشتر از برآوردهای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه است.
تنشها بین ایالات متحده و چین در ماههای اخیر و به دنبال سفر متقابل مقامات دو کشور ایالات متحده و تایوان افزایش یافت، همچنین اوایل سال جاری میلادی، زمانی که یک بالن چینی از ایالات متحده عبور کرد، روابط این دو کشور تیره شد. واشنگتن میگوید این یک بالن جاسوسی بوده در حالی که پکن مدعی است که فقط برای مقاصد غیرنظامی استفاده شده است.
به دنبال این اتفاق، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا سفر رسمی خود به چین را لغو کرد در حالی که پکن سرنگونی این دستگاه را محکوم کرد.
تایوان به صورت دموکراتیک اداره میشود، رژیم چین، تایوان را بهعنوان یک استان جدا شده میداند و متعهد شده است که در صورت لزوم این جزیره را با زور تحت کنترل خود درآورد. تایپه میگوید که مردم تایوان تنها کسانی هستند که میتوانند سرنوشت کشور را تعیین کنند.
ایالات متحده یک سیاست ابهام استراتژیک را درباره این جزیره در پیش گرفته و در مورد اینکه آیا در صورت حمله چین از این جزیره دفاع خواهد کرد رسماً موضعگیری نکرده اما چندین بار جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده تایید کرده است که اگر رژیم چین به تایوان حمله کند، این اقدام بی پاسخ نخواهد ماند و ایالات متحده در صورت حمله چین از تایوان دفاع خواهد کرد.