گروه هکری «گوستسک» (GhostSec) اعلام کرده که با موفقیت به یک نرمافزار جمهوری اسلامی که به حریم خصوصی کاربران تجاوز میکند و برای تشخیص چهره کاربرد دارد، نفوذ کرده است.
این گروه هکری نرمافزار سیستم نظارتی که به آن نفوذ کرده را «بهنما» معرفی کرد که متعلق به شرکت « ایران فناپ» است و جزئیاتی در مورد قابلیتهای نظارتی آن فاش کرد.
نشریه آمریکایی فوربز با انتشار گزارشی عنوان کرد که این گروه هکری، ۲۰ گیگابایت اطلاعات این نرمافزار شرکت فناپ را افشا کرده که شامل کدهای مربوط به سیستمهای تشخیص چهره و حسگرهای حرکتی است.
فوربز مینویسد در شرایطی که فناپ در ابتدا به عنوان یک سامانه بانکی بومی ایران تأسیس شد، ظاهراً به یک سامانه رصد (جاسوسی) جامع تبدیل شده است که حکومت جمهوری اسلامی از آن برای نظارت بر شهروندان ایرانی استفاده میکند.
گروه «گوستسک» میگوید که قصد دارد اطلاعات به دست آمده را عمومی کند و یک کانال تلگرامی اختصاصی به نام Iran Exposur برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات بیشتر راهاندازی کرده است. این گروه همچنین اعلام کرد که قصد دارد اطلاعات مربوط به حریم خصوصی افراد را که در سیستم بهنما ذخیره شده پاک کند.
گروه «گوستسک» درباره این افشاگری توضیح داده «موضوع به موارد فناوری و نرمافزار مربوط نیست، بلکه بر سر حریم خصوصی مردم، آزادیهای مدنی و توازن قدرت است.»
به گزارش «فوربس» این گروه هکری اشاره کرده که ابزارهای کشفشده، شامل نرمافزار «تشخیص چهره» در سیستم ردیابی و جیپیاس خودروهای بانک پاسارگاد است.
از دیگر اطلاعات استخراج شده از این سیستم برنامهای شامل تشخیص شماره پلاک وسایل نقلیه است که میتواند برای ارسال هشدارهای حجاب اجباری مورد استفاده قرار بگیرد. از دیگر ابزارهای کشف شده برنامه «بهنما» یک سیستم تشخیص چهره است که برای چاپ کارت شناسایی استفاده میشود.
با گسترش مخالفت با حجاب اجباری و تبدیل شدن آن به نوعی نافرمانی مدنی و یک امر فراگیر، مسئولان جمهوری اسلامی برخورد با مخالفان حجاب اجباری را افزایش دادهاند و احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی در فروردینماه امسال در گفتوگو با رسانههای ایران از شناسایی و جریمه رانندگان بیحجاب با «فناوری و تجهیزات پیشرفته» خبر داد.
نشریه آمریکایی فاکس نیوز دیماه سال گذشته با انتشار یک گزارش درباره استفاده حکومت ایران از سیستم تشخیص چهره چینی برای تحت تعقیب قراردادن منتقدان خود نوشت: «مهسا علیمردانی، محقق دانشگاه آکسفورد و فعال مدنی معتقد است شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این فناوری در حال حاضر مورداستفاده قرار گرفته است.»
در این گزارش با اشاره به اینکه چند نهاد نظامی امنیتی فناوری نظارتی را از یک شرکت چینی خریداری کردهاند، عنوان شده بود: «چندین بازوی حکومت ایران به فناوری تشخیص چهره دسترسی دارند. مقامات راهنماییورانندگی ایران از سال ۲۰۲۰ استفاده از آن را برای صدور جریمه و ارسال اخطار به زنان از طریق پیامک در مورد داشتن حجاب در داخل وسیله نقلیه آغاز کردند.»