انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس ۷۵۲ اعلام کردهاند که خواهان بررسی ویژه پرونده شلیک جمهوری اسلامی به این هواپیمای مسافربری در دادگاه لاهه هستند.
انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس ۷۵۲ در پنجمین سالگرد کشته شدن عزیزانشان در ۱۸ دی ماه، با انتشار بیانیهای افزودهاند که این خانوادهها منتظر تشکیل جلسه اولیه بررسی پرونده شلیک جمهوری اسلامی به هواپیمای مسافربری در دادگاه لاهه و پاسخ سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی در ماههای آینده هستند.
این نهاد دادخواه در پایان نوامبر سال گذشته از سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی موسوم به ایکائو، سه خواسته را مطرح کرده بود که بعد از گذشت ۵ سال از سرنگونی عمدی پرواز پیاس ۷۵۲ توسط جمهوری اسلامی و قتل ۱۷۶ مسافر و خدمه پرواز، این اقدام جمهوری اسلامی را محکوم کند، به نفع چهار کشوری که علیه جمهوری اسلامی شکایت کردهاند، رای دهد و مقررات ضمیمه ۱۳ کنوانسیون شیکاگو را اصلاح کند تا اطمینان حاصل شود که تحقیقات درباره جنایات هواپیمایی توسط خود عاملان سرنگونی هواپیما انجام نمیشود.
همچنین این خانوادهها خواستار باز شدن پروندهی جنایی در کانادا توسط پلیس فدرال و حمایت چهار کشور از طرح پرونده در دیوان بینالمللی کیفری شدهاند.
دولتهای کانادا، بریتانیا، اوکراین و سوئد پرونده شلیک به هواپیمای اوکراینی را به دیوان بینالمللی دادگستری و سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی ارجاع دادهاند.
براساس این بیانیه بعد از گذشت ۵ سال هنوز هم جمهوری اسلامی هیچ مستندانی مبنی بر خطای انسانی در شلیک به هواپیمای اوکراینی در اختیار ندارد و در این مدت خانوادههای جانباختگان در کشورهای مختلف و به خصوص در ایران را برای پیگیری نکردن این پرونده تحت «فشارهای فزاینده» قرار داده است.
تعدادی از خانوادههای قربانیان ساکن در ایران، از همان ابتدای حادثه، شکایتی را به دستگاه قضائی جمهوری اسلامی ارائه کردند، علیزاده طباطبایی، وکیل خانواده جانباختگان در ایران به دیدهبان ایران گفته است: «خانوادهها بیش از ۲۰ جلسه در دادگاه حضور پیدا کردند، اما وقتی ناامید شدند، در دو سه جلسه آخر از شکایت خود انصراف دادند و گفتند ما اصلا علاقهای به رسیدگی این دادگاه نداریم. اما حدود ۷-۸ نفر موکلان من شکایت خود را ادامه دادند…وقتی رای صادر شد؛ ۱۰ نفر متهم شدند و حکمهای کوتاه مدت تا نهایت حبس ۱۰ ساله محکوم شدند.»
او با انتقاد از نحوه رفتار دادستان، قرار منع تعقیب متهمان اصلی پرونده و ندادن اشیای با ارزش قربانیان شامل جواهرات به خانوادههایشان افزوده است که موکلان او به سخن نماینده دادستان معترض بودند که به برخی خانواده های داغدار گفته بود: «زدیم که زدیم، خوب کاری کردیم که زدیم.»
علیزاده طباطبایی درباره مطرح شدن چرایی ممانعت از ورود یکی از مسافران آن پرواز به داخل هواپیما در دادگاه گفت: «این موضوع مطرح بود، اما هیچ کدام رسیدگی نشد. خانوادهها این را مطرح کردند که برخی از این پرواز و هواپیما جدا شدند اما به این موضوعات رسیدگی نشد و جزو نقایصی بود که ما در فرآیند رسیدگی اعلام کردیم.»
هواپیمای مسافربری پیاس۷۵۲ متعلق به یک شرکت هواپیمایی اوکراینی در بامداد ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸ فرودگاه تهران را به مقصد کییف ترک کرد؛ اما سه دقیقه بعد هدف حمله موشکی پدافند هوایی سپاه پاسداران قرار گرفت و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن جان باختند.