اسرائیل از حکومت کمونیستی چین به دلیل عدم محکومیت کشتار وحشیانه شهروندان اسرائیل توسط حماس و به رسمیت نشناختن حق اسرائیل برای دفاع از خود در برابر ترور، انتقاد کرد.
پس از حمله حماس به اسرائیل که دستکم ۱۳۰۰ کشته به جای گذاشت، حزب کمونیست چین در بیانیهای، از اسرائیل و فلسطین خواست تا آرامش خود را حفظ کنند و در عین حال خواستار «راه حل دو کشوری» شد و اینکه با ایجاد «دولت مستقل فلسطینی» به درگیری پایان دهند. پکن این حمله را محکوم نکرد.
وزارت امور خارجه اسرائیل اکنون «ناامیدی عمیق خود را از اظهارات [چین] درباره رویدادهای اخیر که در آن هیچ محکومیت صریح و روشنی بهدلیل کشتار در خاک اسرائیل وجود ندارد، ابراز کرده است.»
رافی هارپاز، سفیر اسرائیل روز پنجشنبه در گفتگو با نماینده چین در امور خاورمیانه گفت بیانیههای چین حاوی هیچگونه اظهار حمایت از حق اسرائیل برای دفاع از خود و شهروندانش نیست، در حالی که این حق بنیادین هر کشور مستقلی است که به شدت مورد حمله قرار گرفته است.
سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل به اپک تایمز گفت: «اکنون زمان بی طرفی نیست. در اینجا حیوانهای انسان نمایی هستند که نوزادان را کشته و میسوزانند، مردم را بسته و اعدام میکنند. اکنون زمانی مناسبی نیست که بگوییم ما راه میانه را پیش گرفتهایم.»
زمانی که خبرنگار اپک تایمز عنوان کرد که چین سالهاست که از جمهوری اسلامی، حزبالله و حماس حمایت میکند و هرگز بیطرف نبوده، از چنین کشوری چه انتظاری دارید؟ سخنگوی وزارت امور خارجه پاسخ داد: «ما سالها به این موضوع نپرداختیم و یا نگفتم اما اکنون زمان گفتن آن فرا رسیده است. آنها از خطوط قرمز عبور کردند.»
در همین حال، وزارت خارجه اسرائیل روز جمعه اعلام کرد که یک کارمند اسرائیلی که در سفارت اسرائیل در پکن کار میکرد مورد حمله قرار گرفت. این حمله در محوطه سفارت صورت نگرفت. مصدوم در بیمارستان تحت مداوا قرار دارد و وضعیت او مساعد است. اسرائیل در حال بررسی جزئیات این حمله است.
ویدئویی از این حادثه که در فضای مجازی به اشتراک گذاشته شده است نشان میدهد که مردی مسلح به چاقو به کارمند اسرائیلی چندین بار چاقو میزند در حالی که این کارمند از خود دفاع میکند.
نیکلاس برنز سفیر ایالات متحده در چین نیز روز گذشته در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما از حمله امروز به یک دیپلمات اسرائیلی در پکن شوکه شدهایم. من با ایریت بن عبا، سفیر اسرائیل در چین صحبت کردم و حمایت کامل خود را از سفارت اسرائیل و جامعه اسرائیل در چین اعلام کردم.»
موضع چین در قبال حمله حماس
انتقاد اسرائیل از رژیم چین پس از آن مطرح شد که در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی در ۹ اکتبر، یک خبرنگار از مائو نینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین پرسید که آیا رژیم چین اقدام حماس در کشتار و ربودن غیرنظامیان اسرائیلی را اقدامات تروریستی میداند.
او پاسخ داد: «ما عمیقاً نگران تشدید تنشها و خشونت هستیم و از تلفات غیرنظامی ناشی از درگیری ناراحت هستیم.»
خبرنگار دیگری پرسید که چرا چین اقدامات خشونتآمیز حماس را محکوم نمیکند. سخنگوی به این سؤال پاسخ نداد و در عوض تکرار کرد که پکن «از تلفات غیرنظامیان ناشی از درگیری ناراحت است. ما با خشونت و حملات علیه غیرنظامیان مخالفیم و محکوم میکنیم.»
چین، فلسطین و ایران
چین به طور سنتی از آرمان فلسطین حمایت کرده است. شی جین پینگ، رهبر چین، در دیدار ژوئن با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، گفت که حزب کمونیست چین از آرمان مردم فلسطین برای احیای حقوق ملی خود حمایت میکند و راهحلی را برای حل مناقشه با اسرائیل پیشنهاد کرده است.
در مقابل، آقای عباس گفت که تشکیلات خودگردان فلسطین از تلاشهای «اتحاد ملی» رژیم چین برای تحت کنترل درآوردن تایوان و هنگکنگ تحت کنترل پکن حمایت میکند.
چین همچنین علاقه بیشتری به جمهوری اسلامی، به عنوان حامی حماس، نشان داده است. حکومت ایران و چین در سال ۲۰۲۱ برای تقویت اتحاد اقتصادی و سیاسی خود قرارداد همکاری امضا کردند. در ماه مارس نیز عربستان سعودی و ایران در توافقی که با میانجیگری چین انجام شد، توافق کردند روابط دیپلماتیک خود را از سر بگیرند.
گوردون چانگ، نویسنده کتاب «چین به جنگ میرود» در مصاحبهای گفت: «ما باید به روابط چین با ایران توجه کنیم، زیرا حکومت ایران اغلب نماینده پکن بوده است و البته حماس نماینده جمهوری اسلامی است؛ بنابراین واقعاً چیزی که ما اینجا داریم این است که چین به این حملات وحشیانه و این تهاجم به اسرائیل دامن میزند.»
او گفت: «من مطمئنم که سلاحهای چینی در میدان نبرد ظاهر میشوند و البته، این حمله به خاطر پول چینیها ممکن شده است.»
پیوند چین با گروههای تروریستی
چین سابقه طولانی در حمایت از گروههای تروریستی فلسطین دارد. از دهه ۱۹۶۰، رژیم چین تامین مقادیر زیادی سلاح و مهمات برای سازمان های تروریستی در فلسطین را آغاز کرد.
یاسر عرفات، رئیس سازمان آزادیبخش فلسطین به مجله پکن ریویو گفته بود: «چین بزرگترین تأثیر در حمایت از انقلاب ما و تقویت ارادهٔ ما داشته است.»
همچنین جورج حبش، رهبر جبهه مردمی برای آزادی فلسطین، در سال ۱۹۷۰ گفته بود: «بهترین دوست ما چین است. چین میخواهد اسرائیل از روی نقشه محو شود، زیرا تا زمانی که اسرائیل وجود دارد، هیچ پایگاه امپریالیستی تهاجمی در سرزمینهای عربی وجود نخواهد داشت.»
سازمان فتح که قبلاً به عنوان جنبش آزادیبخش ملی فلسطین شناخته میشد، در دهه ۷۰ به اعضا توصیه کرد که «کتاب قرمز» مائو را که حاوی نقلقولهایی از این دیکتاتور است بخوانند.
به گفته افرایم حلوی، رئیس سابق موساد، اسرائیل تلاش کرد حمایت چین از دشمنان خود را محدود کند. با این حال، تلاشهای این کشور با استقبال مثبت پکن مواجه نشد، زیرا همچنان به تامین تسلیحات برای حماس و حزبالله و همچنین تسلیح ایران و سوریه ادامه میدهد.