جان کری، نماینده ویژه رئیسجمهوری آمریکا در امور تغییرات اقلیمی، طی چهار ساعت گفتگو با ژی ژنهوا، نماینده ویژه اقلیمی چین، خواستار «پیشرفت واقعی» قبل از برگزاری اجلاس اقلیمی پایان سال سازمان ملل شد.
با این حال، به نظر میرسد این نشست هیچ پیشرفتی در برطرف کردن نگرانیهای دیرینه در مورد تعهد چین به کاهش انتشار کربن و پیشبرد برنامه اقلیمی خود در سطح جهانی، نداشته است.
این نشست اولین گفتگوی مهم اقلیمی بین ایالات متحده و چین در نزدیک به یک سال گذشته بود. در آگوست ۲۰۲۲، پس از سفر نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان که خشم پکن را برانگیخت، رژیم چین ارتباط خود را با ایالات متحده در برخی امور مانند مسائل نظامی و تغییرات اقلیمی قطع کرد.
جان کری در این دیدار گفت: ضروری است که در چهار ماه قبل از بیست و هشتمین کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد که در شهر دبی، امارات متحده عربی برگزار میشود، چین و ایالات متحده پیشرفت واقعی داشته باشند.
او خواهان همکاری دو کشور آمریکا و چین برای کاهش انتشار متان و سایر گازهای گلخانهای شد.
جان کربی در تلاش برای وادار کردن چین به کاهش وابستگی خود به تولید انرژی با سوخت زغالسنگ، «کار باورنکردنی» چین را در ایجاد ظرفیت انرژی تجدیدپذیر ستود، اما گفت که با ساخت نیروگاههای جدید زغالسنگ این اقدام تضعیف شده است.
چین موافقت کرده است که از سال ۲۰۲۶ مصرف زغالسنگ را کاهش دهد که این به این معنی است که مصرف زغالسنگ در دو سال آینده همچنان افزایش خواهد یافت.
در سال گذشته، مقامات چینی تأیید کردهاند که بیشترین تعداد نیروگاههای جدید زغالسنگ را در مدت هفت سال گذشته ساختهاند.
شی جین پینگ، رهبر چین متعهد شد که انتشار کربن را کاهش دهد، اما این کار تا سال ۲۰۳۰ آغاز نخواهد شد. شی قول داد تا سال ۲۰۶۰ کشور را «کربن خنثی» کند.
قدرت نفوذ
جان کری که در ۱۶ جولای وارد پکن شد و به سومین مقام آمریکایی تبدیل شد که در کمتر از دو ماه به چین سفر میکند. با ادامه افزایش تنشها، دولت بایدن به دنبال ازسرگیری خطوط ارتباطی بین پکن و واشنگتن است.
با این وجود، پس از سفر آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه و جانت یلن، وزیر خزانهداری به چین، هیچ پیشرفت مهمی حاصل نشد. آقای بلینکن ماه گذشته گفت که با وجود درخواستهای مکرر وی در دیدار با آقای شی و دیگر دیپلماتهای ارشد در پکن، حزب کمونیست چین همچنان از برقراری مجدد خطوط ارتباطی نظامی در سطح بالا بین دو کشور خودداری میکند.
در جریان نشست مقامات آمریکا و چین، جان کری از دو کشور خواست تا تنشهای دیپلماتیک را کنار بگذارند تا بر دستور کار آب و هوا تمرکز کنند.
در همین حال، انتشار مقالهای در گلوبال تایمز که رسانه تندرو دولتی چین است، هر گونه انتظاری مبنی بر اینکه ممکن است پیشرفتی در همکاری دوجانبه پکن و واشنگتن در مورد مسائل آبوهوایی حاصل شود را کاهش داد.
در مقالهٔ رسانهٔ مذکور آمده است: «همکاری اقلیمی بین چین-آمریکا احتمالاً تنها با بازدید کری نمیتواند به نتیجهای قابل توجه منجر شود.» سپس، این مقاله با زیر سؤال بردن صداقت ایالات متحده در مورد همکاری با پکن نوشت که آیا دولت آمریکا «درباره همکاری در زمینه تغییرات آب و هوا صادق است یا خیر.»
در همین رابطه آندرس کور، مدیر شرکت مشاوره سیاسی Corr Analytics مستقر در نیویورک با انتشار مقالهای نوشت که حزب کمونیست چین از مسائل اقلیمی به عنوان اهرمی برای گرفتن امتیاز از ایالات متحده استفاده میکند.
او در این مقاله نوشت: «حزب کمونیست چین اجازه خواهد داد که جهان نابود شود مگر اینکه تایوان را تحویل دهیم و این یک اخاذی واضح و روشن است.» او همچنین گفت: «تایوان تنها امتیازی نیست که پکن برای بستن نیروگاههای زغالسنگ خود به دنبال آن است.»
آندرس کور همچنین اشاره کرد که پکن علاوه بر این از دولت ایالات متحده میخواهد که تحریمها، تعرفهها و محدودیتهای تجاری خود علیه چین را در ازای همکاری این کشور در زمینه تغییرات اقلیمی کاهش دهد.
جاهطلبیها
همچنین انجمن کارگران نفت و گاز، یک انجمن تجاری مستقل مستقر در تگزاس که به طور آشکار درباره تهدیدهای رژیم کمونیستی چین صحبت کرده است، در توییتر آمده است که بین چین و ایالات متحده درباره مسائل آب و هوا «معاملهای وجود ندارد.»
این انجمن به نقل از چاک دوور، افسر ارشد ابتکارات ملی بنیاد سیاست عمومی تگزاس نوشت: چین در حال آماده شدن برای جنگ است، نه نجات سیاره.
چاک دوور پیشتر در یک مقاله عنوان کرده بود که چین در حال «زمینهسازی» برای کاهش وابستگی خود به نفت و گاز وارداتی و در عین حال افزایش استفاده از زغالسنگ برای تولید برق است. به عبارت دیگر، پکن «به سرعت در حال جایگزینی زغالسنگ به جای سوخت مایع» است.
او در مورد تلاش چین برای جایگزینی زغالسنگ با سوخت مایع مینویسد: «به طور ساده، این تلاش چین را قادر میسازد که در برابر محاصره تنگه مالاکا توسط نیروی دریایی ایالات متحده مقاومت کند و به حزب کمونیست چین ظرفیت قابل توجهی برای ادامه تهاجم نظامی علیه همسایگان خود خواهد داد در حالی که اقتصاد خود را نیز اداره میکند.»
مرکز تحقیقات انرژی و هوای تمیز و پایش انرژی جهانی در فوریه گزارشی منتشر کرد که بر اساس آن فعالیتهای مرتبط با زغالسنگ در چین در سال ۲۰۲۲ شتاب گرفته و پروژههای ساختوساز مرتبط به صنعت زغالسنگ ۵۰ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۱ شده است. این گزارش اعلام میکند: «ظرفیت نیروگاههای زغالسنگی که در چین در حال ساخت است، شش برابر ظرفیت نیروگاههای زغالسنگ در سایر کشورهای جهان است.»