حمید پیروی، روانشناس و نایبرئیس جمعیت علمی پیشگیری از خودکشی ایران، از افزایش آمار خودکشی و رها شدن ۱۰۰ هزار نفر پس از اقدام به خودکشی بدون دریافت حمایتهای روانی و درمانی خبر داد.
بر اساس گزارش روزنامه «هممیهن»، پیروی اعلام کرد که در دو سال اخیر، آمار خودکشی در ایران روند افزایشی داشته است. در حالی که آمار جهانی خودکشی به طور کلی در حال کاهش است، ایران شاهد رشد این پدیده بوده و در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل از آن، آمار خودکشی با افزایش ۱۱ درصدی مواجه بوده است.
این روانشناس همچنین به عدم پیگیری کامل اقدامکنندگان به خودکشی اشاره کرد و گفت که سالانه ۱۴۰ هزار مورد اقدام به خودکشی در کشور ثبت میشود، اما وزارت بهداشت فقط ۴۰ هزار نفر از این افراد را تحت پیگیری قرار میدهد.
او افزود؛ به این معنا که ۱۰۰ هزار نفر پس از اقدام به خودکشی بدون دریافت حمایتهای روانی و درمانی رها میشوند که ممکن است منجر به افزایش مجدد خطر خودکشی شود.
اسدالله چراغی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس به وضعیت نگرانکننده استان ایلام در زمینه آمار خودکشی اشاره کرد و گفت که آمار خودکشی در این استان سه برابر میانگین کشوری است.
او این معضل را ناشی از فقدان امکانات تفریحی و بهداشتی، عدم اشتغال و مهاجرت نخبگان استان دانست و از دولت خواست که برای حل این مشکلات برنامهریزی ویژهای انجام دهد.
اوایل مرداد ماه تنها در طول یک هفته، سه نفر در شهرستان چوار ایلام دست به خودکشی زدند. دو نفر آنها کارگران پیمانکاری پتروشیمی بودند که بیکار شدند و نفر سوم، همسر یکی دیگر از کارگران بیکارشده این پتروشیمی بود.
طبق گزارش ایلنا، دلیل خودکشی این کارگران، بیکاری و فقر عنوان شد که موجب معضلات معیشتی بسیاری برای خانواده آنها شده بود.
مهدی صابری، رئیس بخش معاینات روانپزشکی پزشکی قانونی در این گزارش به خودکشی بیماران در بیمارستانهای روانپزشکی اشاره کرد.
او اظهار داشت که هر ساله تعدادی از بیماران روانپزشکی حتی در بیمارستانها اقدام به خودکشی میکنند. این موضوع به چالشی برای کادر درمان تبدیل شده است، زیرا باید اقدامات مراقبتی بیشتری در این بیمارستانها انجام شود تا چنین مواردی کاهش یابد.
محمد خدایاریفر، روانشناس بالینی و عضو هیات علمی دانشگاه تهران با اشاره به مبحث «واکسیناسیون روانی»، به اهمیت آموزش مهارتهای زندگی به افراد، بهویژه در خانوادهها، پرداخت.
او گفت که استفاده از ابزارهایی مانند موسیقی، ورزش و حتی رقص بهعنوان فعالیتهای مثبت میتواند به نوعی مانند واکسیناسیون روانی عمل کند و افراد را در برابر خطرات روانی از جمله خودکشی مقاومتر کند.
روزنامه «شرق» در هفتههای گذشته نوشت که میزان شیوع اختلالات روانی در ایران افزایش چشمگیری داشته است و حدود ۳۰ درصد از مردم کشور در معرض ابتلا یا مبتلا به نوعی از اختلالات روانشناختی هستند.
امیرحسین جلالی، روانپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، با اشاره به تأثیرات زندگی مدرن و فناوری، به خطرات فضای مجازی و فناوریهای نوین بر سلامت روان اشاره کرد.
او گفت که زندگی در فضای مجازی و جهان شبکهای، احساس ناکامی، اضطراب و انزوای بیشتری در افراد به وجود میآورد و این وضعیت میتواند به افزایش میزان افسردگی و خودکشی در میان افراد، بهویژه جوانان، منجر شود.
یکی دیگر از نکات مهم مطرح شده در این گزارش، کاهش سن اقدام به خودکشی و افزایش موارد در میان زنان بود.
کارشناسان هشدار دادند که سن افراد اقدامکننده به خودکشی به طور نگرانکنندهای در حال کاهش است و جوانان و نوجوانان بیشتری به این کار دست میزنند. همچنین آمارها نشان میدهد که خودکشی در میان زنان نیز افزایش یافته است.
در این گزارش، تحلیلگران و روانشناسان از نقش فشارهای اقتصادی، بیکاری و مشکلات معیشتی در افزایش آمار خودکشی صحبت و تأکید کردند که وضعیت اقتصادی نامناسب و نبود چشمانداز روشن برای آینده، افراد را به سمت اقدام به خودکشی سوق میدهد.
همچنین ضعف در سیستمهای حمایتی اجتماعی و عدم دسترسی به خدمات رواندرمانی مناسب از دیگر عوامل این معضل عنوان شد.
رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران اواخر بهمن سال گذشته، درباره آمار بالای خودکشی در میان رزیدنتها (دستیاران تخصصی پزشکی در کشور) ابراز نگرانی کره بود.