در ماه ژوئن، «لینکداین» به مسدود کردن اطلاعات ارسالی کاربران خود درارتباط با قتلعام میدان «تیان آن من» اعتراف کرد. اپک تایمز مطلع شده است، بزرگترین تریبون رسانهای-اجتماعی جهان که متخصصین و حرفهایها را در سراسر جهان به یکدیگر مرتبط میکند نیز به سانسور «فالون گونگ» (یا فالون دافا) که ازنظر رژیم چین موضوعی حساس بهشمار میآید، میپردازد.
«سومان سرینیواسان»، طراح و تحلیلگر ارشد شرکت «گلدمن ساکس» که قبلاً بهعنوان طراح وب با اپک تایمز همکاری میکرده است، بهتازگی از لینکداین ایمیلی دریافت کرده است مبنی بر اینکه پروفایل کاربری او دیگر در چین قابل مشاهده نیست، اما در سایر نقاط جهان قابل دسترس و رویت میباشد.
مشخصات کاربری برای سرویسهای شبکه که در لینکداین ارائه شده است، ضروری است. در لینکداین، مشترکین اطلاعاتی دربارهی سوابق کاری، علایق شخصی و دیگر اطلاعات ضروری برای ساخت وبسایتی از روابط شخصی خود که هدف اصلی لینکداین است، ارائه میدهند.
در مکالمهی تلفنی میان دو نمایندهی شرکت، به سرینیوایان گفته شد که علت مسدود شدن مشخصات کاربری وی در چین، اشارهی وی به آزار و اذیت فالون گونگ توسط رژیم چین بوده است. فالون گونگ یا فالون دافا، روشی معنوی و سنتی چینی است که بر مبنای سه اصل حقیقت، نیکخواهی و بردباری استوار است.
سرینیواسان اظهار داشت: «به من گفته شد که درصورتیکه لحن انتقادی خود دربارهی رژیم چین را از پروفایلم حذف کنم، آنها مجدداً پروفایل کاربریام را فعال میکنند».
پیشنهاد ارائه شده توسط لینکداین، نشاندهندهی انعطاف در سیاستهای آنها درخصوص فالون گونگ است. به سرینیواسان گفته شد که قبلاً هر اشارهای به فالون گونگ را مسدود میکردند.
سرینیواسان میخواست تا مردم بفهمند درچین چه بر سر افرادی که مثل او به تمرین فالون گونگ میپردازند، میآید.
سرینیواسان بیان کرد: «آزار و اذیت در چین بسیار فجیع و وحشتناک است. باید هر کاری که موجب متوقف شدن آن شود، انجام دهم».
سه کاربر دیگر نیز –دو نفر از آنها در اپک تایمز مشغول به کار هستند- از لینکداین ایمیلهایی مبنیبر سانسور مشخصات کاربریشان دریافت کردهاند. دو نفر از آنها به آزار و اذیت فالون گونگ اشاره کرده بودند و دیگری تنها گفته بود که یک تمرینکنندهی فالون گونگ است.
در این ایمیلها آمده است «بهدلیل وجود محتوایی خاص»، پروفایل، نظرات و اطلاعات به اشتراک گذاشته شدهی آنها، برای کاربران لینکداین در چین غیرقابل مشاهده خواهد بود.
«روندی متداول»
در ابتدا، جهان در اوایل ماه ژوئن، دربارهی سیاست سانسور لیکداین در بیست و پنجمین سالگرد قتلعام «میدان تیان آن من» پساز حذف پستهای مربوط به کشتار دستجمعی فعالان دموکراسی توسط رژیم چین، آگاه شد.
هنگامی که سانسور این قتلعام بهطور گستردهای توسط رسانهها مورد پوشش قرار گرفت، نمایندگان این شرکت در مصاحبههایی طولانی و تلفنی به جزئیات آن پرداختند.
آنها در پاسخ به پرسشی از اپک تایمز، تنها یک بیانیهی یک پاراگرافی ارائه کردند.
«داگ مَدِی»، مدیر ارتباطات لینکداین، تصریح کرد که در ماه فوریه، هنگامی که شرکت درحال راهاندازی وبسایتی با مشخصههایی چینی در سرزمین اصلی چین مشغول بود، مطلع شد که برای انجام تجارت با چین باید به سانسور محتوای خود براساس خواستههای رژیم چین بپردازد.
وی در ایمیلی اظهار داشت: «به ما توضیح داده شد که اگر به کاربران خود در چین و سایر نقاط جهان اهمیت میدهیم، باید به اجرای محدودیتهای دولت چین در محتوا، در هر زمان و به هر میزان مورد نیاز بپردازیم».
«جیلیان یورک»، مدیر «بنیاد مرزداران الکترونیک» که در زمینهی آزادی بیان در جهان فعالیت میکند، بیان کرد که موضوع سانسور در شرکتهای امریکایی به نفعِ دولتهای خارجی، مایهی تأسف است؛ اما روندی متداول محسوب میشود.
بهگفتهی وی، کاربردهای سانسور بسیار جدی است؛ «بدون آزادی بیان چه میتوان کرد؟»
وی اظهار داشت: «من به منافع شرکتهای امریکایی اهمیت نمیدهم؛ مسئلهی مهم از دیدگاه من، احترام آنها به اصول آزادی بیان است».
یورک گفت: « اگر شرکتها میان سانسور کردن یا مسدود شدن، حق انتخاب داشته باشند، به نظر من باید مسدود شدن را انتخاب کنند».
«صداهای خاموش»
هنوز هم جزئیات سیاست سانسورلیندکداین، بسیار مبهم است. لینکداین در پاسخ به درخواست ارائهی اطلاعات درخصوص اینکه چه کلمه یا جملهای منجر به تصمیمگیری دربارهی مسدود کردن کاربران شخصی شده است، تنها گفت: «خیر».
واضح و مبرهن است که لینکداین به سانسور دو هدف از پنج هدف اصلی رژیم چین برای سرکوبی پرداخته است: فعالان دموکراسی و تمرینکنندگان فالون گونگ.
سه گروه دیگر که معمولاً در اینترنت چین سانسور شدهاند، تبتیها، اویغورها (اقوام ترکتبار و مسلمان سنی در چین) و مدافعان استقلال تایوان هستند.
نمایندگانی از گروههای حقوق بشری تبتی و اویغور از طریق ایمیل اظهار داشتند، تا آنجایی که اطلاع دارند اعضای آنها توسط لینکداین سانسور نشدهاند.
پروفایل لینکداینِ «مایکل کورتر»، رواندرمانگری در کالیفرنیا نیز پس از اشاره به آزار و اذیت فالون گونگ سانسور شده است.
وی گفت، سانسور پروفایل او نشاندهندهی وخامت اوضاع و واقعیتهای آزار و اذیت در چین است. با اینکه این عملِ لینکداین درخصوص شفافسازی سیاستهای خود خوشایند بود، اما «این اولینبار بود که مستقیماً به این شکل انگشتنما شدهام».
وی اظهار داشت: «مثل همیشه، رژیم چین در تلاش است تا اطلاعاتی که شهروندانش اجازهی مشاهده آنها را دارند، کنترل کند».
وی با اشاره به نیاز چین به سانسور کاربران لینکداین، گفت: «این عمل آنها دلایل مشابهی با دلایل سانسور اخبار در چین دارد. نهتنها میخواهند تبلیغات و شعارهای توخالیشان رایج شود؛ بلکه درکنار آن نمیخواهند نظرات دیگران دربارهی آنها دردسترس قرار گیرد».
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.