معاون عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد گفت که مخالفت و تلاشهای جدی مردمی در این استان منجر به ابطال مجوز ساخت سد خرسان سه شده است، اما توقف سدسازی باید در استان چهارمحال و بختیاری صورت گیرد.
عیسی شهامت در گفتگو با ایلنا ضمن بیان این مطلب افزوده است قبل از اینکه ساخت سد خرسان سه به فاجعه محیط زیستی منجر شود، تلاشهای مردمی باعث شد که مجوز ساخت این سد توسط دادگاه باطل شود، اما به دلیل اینکه تاسیسات سد در استان چهارمحال و بختیاری است، باید ساخت سد در این استان متوقف شود.
رسانههای داخلی در هفتم بهمن ماه امسال از رای دادگاه تجدیدنظر این استان برای لغو مجوز ساخت سد خرسان سه خبر دادند.
پیش از این حسین آخانی، استاد بومشناسی دانشگاه تهران درباره تبعات ساخت سد خرسان سه هشدار داده و گفته بود که این پروژه سدسازی بخش مهمی از جنگلهای بلوط را قطع میکند، میلیونها درخت نابود خواهد شد و باعث آسیبهای جدی به زیستبوم زاگرس و خشکاندن رودخانه خرسان میشود.
اما فعالان محیط زیست در کهگیلویه و بویراحمد میگویند که این بخشی از تبعات ساخت سدخرسان سه است و پیامدهای بسیار وسیعتری برای ایران و منطقه دارد و ساخت این سد باعث افزایش رطوبت دنا میشود و اکوسیستم منطقه را نیز مختل میکند.

ماجرای مخالفت مردمی با سدسازیهای بیرویه
جواد هادی اصل، فعال محیط زیست در گفتگو با ایلنا اظهار داشت: «احداث سد خراسان ۳ در حقیقت شروعی دوباره برای نابودی زیست کره «دنا» بود، سدی که با همه چالشهای زیست محیطیاش، باعث تشدید حرکت گسلها و زمینهساز وقوع بحرانهای ناگوار ناشی از زلزله و ویرانیهای پس از آن میشود.»
به گفته او، استان کهگیلویه و بویراحمد با داشتن ۱۴۰۰ کیلومتر آب خروشان و رودخانههای وسیعی شامل مارون، ۱۱ درصد از آبهای شیرین ایران را تامین میکند و وجود ظرفیتهای آبی منحصر به فرد در این استان باعث شده است که وزارت نیرو به دنبال سدسازیهای بیرویه در کهگیلویه و بویراحمد باشد.
این فعال محیط زیست ادامه داد که شروع اعتراضات جوامع محلی و دوستداران محیط زیست به سدسازیهای بیرویه در این استان از سال ۱۴۰۱ آغاز شد و در نهایت یک تیم ده نفره به شعبه نهم دادگاه یاسوج به ریاست قاضی رضا بهمنی، مراجعه کردند و شکایتی علیه عوامل اجرایی این پروژه سدسازی مطرح کردند که رضا بهمنی در دادگاه بدوی، رای بر محکومیت عوامل اجرایی و کارفرمای سدخرسان سه داد و سپس این حکم در دادگاه تجدیدنظر با رای دو قاضی به نامهای مصطفی محمودی مقدم و ساجد صدری تایید شد.

هادی اصل با اشاره به تلاشهای سدسازان برای توقف دادخوهیهای مردمی گفت: «مافیای سدسازی با ترفندهای خاص خودشان و از طریق تامین مالی افراد مختلف را وادار میکردند که وعدههای دروغین منتشر کنند و ادعای پرداخت ۱۶ میلیارد تومان به هر خانواده در ازای نقل مکان به محل دیگری که در مسیر سد نباشند، را مطرح کردند تا از این طریق مردم را آواره کنند، در حالیکه این وعدههای پولی دروغ مطلق بود. وقتی که این یاوهگوییها را در جلسهی دادگاه عنوان کردیم، نماینده حقوقی شرکت سدساز به راحتی این مسأله را کتمان و توپ را به زمین استانداری انداخت که باید فکر مردمشان باشد.»
براساس این گزارش، سد خرسان۳ با ۲۴ کیلومتر مربع وسعت، ۱۵۵ متر ارتفاع، یک میلیارد و ۱۸۵ میلیون مترمکعب حجم و ۳۹ کیلومتر طول یکی از بزرگترین سدهای بتنی است که عملیات اجرایی این طرح از سال ۸۶ آغاز شده است.
معاون اجرایی رئیس جمهوری اسلامی در بهار سال گذشته به استان کهگیلویه و بویراحمد سفر کرد و از تعدادی از سدهای استان کهگیلویه و بویراحمد بازدید کرد که یکی از این سدها، پروژه سد در حال ساخت خرسان سه بود.
به گفته رئیس آب منطقهای استان کهگیلویه و بویراحمد، بعد از این سفر، یازده پروژه بزرگ که عموما پروژههای بهرهبرداری از سدها در این استان است، در لیست طرحهای اولویتدار کشوری قرار گرفت. بهرهبرداری از سد آبریز، سد خرسان سه و سد چمشیر از جمله این پروژهها بود.