سه عضو برجسته کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در نامه به وزیر خارجه، جمهوری اسلامی و روسیه را دو عنصر خطرناک برای جهان خواندند و با اعلام اینکه تهدید فزاینده ناشی از مشارکت روسیه و ایران مستلزم واکنش فوری است، خواستار بهکارگیری تمام توان و ظرفیت آمریکا برای جلوگیری از پیشرفت روابط نظامی آنها شدند.
مایکل مککال، جو ویلسون و توماس کین، در نامه خود با اشاره به گسترش روابط نظامی و تسلیحاتی جمهوری اسلامی و روسیه از آغاز تهاجم پوتین به اوکراین خواستار آن شدند تا ایالات متحده تحریمهای جدیدی را در پاسخ به معاملات نظامی میان دو کشور علیه جمهوری اسلامی وضع کند.
آنها با اشاره به اینکه روابط نظامی میان ایران و روسیه در طول ماههای اخیر منجر به پیشرفتهای نظامی نگرانکننده جمهوری اسلامی شده است، این نکته را تهدیدی برای امنیت شرکا و متحدان ایالات متحده دانستند و خواستار آن شدند که شرکای ایالات متحده شرایطی را فراهم کنند تا اوکراین کمکهای نظامی لازم برای پیروزی قاطع در جنگ با روسیه را هر چه زودتر دریافت کند.
پیشتر لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، با اشاره به ارسال پهپادهای ایرانی از سوی جمهوری اسلامی به روسیه گفت: «کشورهای منطقه خاورمیانه «بسیار نگران» همکاری نظامی ایران و روسیه هستند و این رابطه بسیار نگرانکننده است و ما باید مراقب آن باشیم و حکومت ایران را از این نوع فعالیت در آینده منصرف کنیم.»
سه عضو برجسته کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کردند که از زمان آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین، تهران بهعنوان یکی از مهمترین منابع تأمین تسلیحات و تجهیزات کرملین عمل کرده و صدها پهپاد مرگبار، راکت و گلولههای خمپاره را برای استفاده در اوکراین از جمله برای حمله به زیرساختهای غیرنظامی در اختیار روسیه قرار داده است.
در این نامه همچنین به پروژه مشترک جمهوری اسلامی و روسیه در ساخت تأسیسات مشترک تولید پهپاد در داخل روسیه و گزارشهایی که ایران ممکن است در صورت پایان تحریم موشکی سازمان ملل در ماه اکتبر، موشکهای بالستیک کوتاهبرد به نیروهای روسیه بدهد نیز اشاره شده است.
به عقیده نویسندگان این نامه روسیه سطح بیسابقهای از پشتیبانی نظامی و فنی را در حوزههای مختلف از موشک و الکترونیک گرفته تا دفاع هوایی به ایران ارائه میکند و جمهوری اسلامی را در مسیر دریافت پیشرفتهترین جت جنگنده روسیه، سوخو-۳۵، تا پایان سال ۲۰۲۳ قرار داده است که تواناییهای نیروی هوایی ایران را نسبت به همسایگانش بهبود میبخشد.
در اوایل دیماه گذشته مسئولان اطلاعاتی غرب اعلام کردند که روسیه در حال آمادهشدن برای تحویل ۲۴ جت جنگنده «سوخو-۳۵» به ایران در آینده نزدیک است. دو هفته پیش از آن نیز جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، در یک نشست خبری با استناد به ارزیابیهای اطلاعاتی آمریکا در مورد گسترش همکاریهای نظامی و تسلیحاتی دو کشور همسایه گفته بود روسیه مشغول آموزش خلبانان ایرانی برای استفاده از جنگنده سوخو-۳۵ است و جمهوری اسلامی قادر خواهد بود ظرف یک سال این نوع جنگنده را از مسکو تحویل بگیرد.
مایکل مککال، جو ویلسون و توماس کین، در نامه خود از دولت آمریکا درخواست کردند تا تمام توان و ظرفیتهای خود را به کار بندد تا مانع از پیشرفت روابط نظامی این دو عنصر خطرناک در جهان شوند و اعلام کردند که تهدید فزاینده ناشی از مشارکت روسیه و ایران مستلزم واکنش فوری است و باید اطمینان حاصل کرد که شرکا و متحدین ما اهمیت و تهدید این اتحاد نامقدس را درک میکنند.