بحث بر سر سالم یا مضر بودن گوشت قرمز دوباره نقل محافل شده است، چرا که یک مطالعه جدید نشان داده که هیچ ارتباطی بین مصرف گوشت قرمز یا فرآوریشده و بیماریهای قلبی وجود ندارد.
این مطالعه جدید نشان میدهد که مصرف گوشت قرمز یا فرآوریشده ارتباطی با افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی ندارد. این یافتهها با روند اخیر تحقیقات بهداشتی که میگویند افرادی که رژیم غذاییشان حاوی مقدار زیادی گوشت قرمز یا فرآوریشده است، با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی روبرو هستند، مغایرت دارند.
تیمی متشکل از پژوهشگران چینی به بررسی دادههای بانک اطلاعات پزشکی بریتانیا (بیوبانک) پرداختند که شامل اطلاعات بیش از ۱.۸ میلیون نفر میشد: حدود ۴۶۰هزار نفر گوشت فرآوریشده، گوشت خوک، گوشت گاو و گوشت گوسفند میخوردند. کسانی که سابقه بیماری قلبی عروقی داشتند، از مطالعه حذف شدند.
به گفته تیم پژوهشی، افرادی که گوشت فرآوریشده مصرف میکردند، هیچ خطری در رابطه با بیماریهای قلبی تهدیدشان نمیکرد. نسبتهای شانس ابتلا به بیماری قلبی عروقی، بیماری عروق کرونر، سکته مغزی، نارسایی قلبی یا فیبریلاسیون دهلیزی ناچیز بودند.
نسبت شانس ۱.۰۰ به این معنی است که خوردن گوشت با نخوردن گوشت تفاوت چندانی ندارد. نسبت شانس بالاتر از ۱.۰۰ نشان میدهد که فرد بیشتر در معرض خطر است و نسبت شانس پایینتر از ۱.۰۰ به این معنی است که فرد در معرض خطر کمتری قرار دارد یا اینکه مداخله تأثیر مراقبتی دارد.
ارتباط بین مصرف گوشت گاو و بیماری قلبی با نسبت شانس ۰.۷ برای ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی بهمراتب کمتر بود. افرادی هم که گوشت گاو میخوردند، شانس کمتری برای ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی (نسبت شانس ۰.۸۵) و نارسایی قلبی (نسبت شانس ۰.۸۰) داشتند؛ اما خطر بیشتری برای ابتلا به سکته مغزی تهدیدشان میکرد (نسبت شانس ۱.۲۹).
افرادی که گوشت خوک مصرف میکردند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به نارسایی قلبی (نسبت شانس ۱.۷۱)، سکته مغزی (نسبت شانس ۱.۱۵) و بیماری عروق کرونر (نسبت شانس ۱.۲۵) قرار داشتند. با اینحال، محققان هنوز پیوستگی علّی این نتایج را ناچیز میدانند.
اعضای تیم پژوهشی دریافتند که مصرف گوشت گوسفند هیچ خطری برای ابتلا به بیماری قلبی ندارد. گوشت گوسفند مثل گوشت فرآوریشده خطر اندکی برای ابتلا به بیماری قلبی عروقی، بیماری عروق کرونر، سکته مغزی، نارسایی قلبی یا فیبریلاسیون دهلیزی به دنبال دارد.
اعضای تیم پژوهشی نوشتند: «این یافتهها با نتایج مطالعات مشاهدهای پیشین مغایرت دارند. طی یک دهه گذشته، چندین مطالعه مقطعی درخصوص ارتباط بین مصرف گوشت قرمز و فرآوریشده با بیماریهای قلبی عروقی انجام شده است. نتایج حاصل از دادههای موجود ضدونقیض هستند.» با اینحال، محققان گفتند که برای تأیید یافتههای خود به تحقیقات بیشتری نیاز دارند.
تحقیقات سالهای اخیر درخصوص اینکه مصرف گوشت قرمز به قلب آسیب میزند یا خیر، نتایج متفاوتی داشتهاند. انجمن قلب آمریکا به مطالعه سال ۲۰۲۲ اشاره میکند که نشان میدهد میکروبهای باقیمانده در روده پس از مصرف گوشت قرمز به شیوع بیماریهای قلبی عروقی دامن میزنند. مطالعه سال ۲۰۲۳ در مجله علوم غذایی و تغذیه نشان میدهد که مصرف گوشت بهطور کلی، بدون توجه به نوع گوشت یا مقدار چربی اشباع آن، بر سلامت انسان تأثیر میگذارد.
بیماری قلبی، قاتل بزرگ
بیماری قلبی علت اصلی مرگومیر زنان و مردان آمریکایی است. براساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (سیدیسی)، بیماری قلبی هر ۳۳ ثانیه جان یکنفر را میگیرد. در سال ۲۰۲۱، حدود ۷۰۰هزار نفر بر اثر بیماری قلبی جان خود را از دست دادند که نشان میدهد از هر ۵ مرگ ۱ مورد بر اثر بیماری قلبی رخ میدهد. این بیماری بسیار پرهزینه هم هست.
بسیاری از مشکلات زیر چتر بیماری قلبی قرار میگیرند که از جمله میتوان به بیماری عروق کرونر قلب، نارسایی قلبی، آریتمی، و بیماری ساختاری قلب اشاره کرد. به گزارش سیدیسی، درحالیکه برخی با بیماری قلبی (مادرزادی) متولد میشوند، این بیماری معمولاً نتیجه سبک زندگی و رژیم غذایی فرد است. فشار خون بالا، کلسترول بالا و مصرف سیگار از جمله عوامل اصلی خطر ابتلا به این بیماری هستند. عوامل دیگر عبارتند از دیابت، اضافهوزن یا چاقی، مصرف بیش از حد الکل، عدم تحرک بدنی و رژیم غذایی ناسالم.
مقدار توصیهشده گوشت قرمز و فرآوریشده
سازمانهای بهداشتی در سراسر جهان توصیه میکنند که مقدار مصرف گوشت- بویژه گوشتهای فرآوریشده- را به حداقل برسانیم. برای نمونه، صندوق بینالمللی تحقیقات سرطان جهانی توصیه میکند که مصرف گوشت قرمز را محدود و از مصرف گوشت فرآوریشده اجتناب کنیم، چرا که برخی از مطالعات مصرف آن را با سرطان روده مرتبط میدانند. توصیهها متفاوت هستند اما پیشنهاد سازمان تحقیقات سرطان این است که مصرف گوشت را به سه وعده ۳۵۰ تا ۵۰۰ گرمی در هفته محدود کنیم.
با اینحال، اجتناب کامل از مصرف گوشت قرمز توصیه نمیشود، زیرا گوشت قرمز منبعی سرشار از پروتئین، آهن، روی و ویتامین ب۱۲ است.