ضربالاجلی که از سوی کنگره آمریکا برای دولت جو بایدن جهت انتشار اسناد طبقهبندیشده در مورد منشأ همهگیری کووید۱۹ تعیین شده بود بدون هیچ پاسخ روشنی به پایان رسید.
قانونگذاران در ماه مارس، «قانون منشأ کووید۱۹ سال ۲۰۲۳» را با حمایت گسترده دو حزبی تصویب کردند. این قانون به اتفاق آرا در سنا و پیش از آن در مجلس نمایندگان به تصویب رسید. بایدن این لایحه را در ۲۰ مارس، تنها ۲۰ روز پس از معرفی رسمی آن امضا کرد.
«قانون منشأ کووید۱۹» دولت بایدن را ملزم میکند که ۹۰ روز پس از اجرایی شدن آن «تا حد امکان اطلاعات بیشتری را در مورد منشأ واقعی کووید۱۹ از حالت طبقهبندی خارج کند و در دسترس عموم قرار دهد». این مهلت ۹۰ روزه تا یکشنبه ۱۸ ژوئن بود تا دولت الزامات انتشار اسناد طبقهبندیشده را برآورده کند.
این قانون به طور خاص از جامعه اطلاعاتی آمریکا میخواهد که اعلام کنند آیا مؤسسه ویروسشناسی ووهان در چین به نمایندگی از ارتش آزادیبخش خلق چین، تحقیقاتی درباره کروناویروس انجام داده است و آیا آزمایشهایی درباره کروناویروس در آزمایشگاه ویروسشناسی انجام شده است.
همچنین این قانون از جامعه اطلاعاتی خواسته است تا اسامی هر محقق مؤسسه ویروسشناسی ووهان را که در پاییز ۲۰۱۹ بیمار شده، اعم از اینکه در آزمایشهای کروناویروس شرکت داشتهاند یا نه و تاریخهای مشخصی برای شروع علائم بیماری آنها را منتشر کند.
سناتور جمهوریخواه جاش هالی که از قانون منشأ کووید۱۹ حمایت کرده بود، در تاریخ ۱۴ ژوئن نامهای به بایدن ارسال کرد و به مقامات دولت بایدن یادآوری کرد که آنها فقط چهار روز دیگر برای رسیدن به پایان مهلت خارج کردن اسناد از حالت طبقهبندی زمان دارند و هنوز «هیچ نشانهای از خارج کردن اسناد منشأ کووید از حالت طبقهبندی» مشاهده نشده است.
در بخشی از این نامه خطاب به بایدن آمده بود: «به نظر میرسد از ابتدای همهگیری، چین تمام تلاش خود را برای پنهان کردن منشأ کووید از جهان انجام داده است. مردم آمریکا سزاوار این هستند که بدانند این بیماری همهگیر چگونه آغاز شد و نمایندگان منتخب آنها نظر خود را به صورت یکپارچه بیان کردهاند. من از شما میخواهم که سد راه آنها نشوید.»
هر چند جو بایدن هنگام تایید این لایحه گفت که از امضای قانون منشأ کووید۱۹ خوشحال است اما علیرغم حمایت اولیه از تلاش برای خارج کردن اسناد منشأ کووید از حالت محرمانه، دولت بایدن هیچ اظهارنظر بعدی ارائه نکرده است.
سناتور جاش هالی نیز در یک پست توییتری از عدم پاسخ دولت بایدن به نامه خود خبر داد و نوشت: «این اختیاری نیست. این قانون است. اکنون اطلاعات را آزاد کنید.»
سناتور مایک براون نیز با انتشار بیانیهای خواهان اجرای قانون « منشأ کووید۱۹» شد.
او با اشاره به تصمیم دولت بایدن برای نادیده گرفتن مهلت انتشار اسناد طبقهبندی شده همزمان با سفر آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه به چین گفت: هیچ استثنایی مانند «وزیر امور خارجه در حال دیدار با شی جین پینگ است» در قانونی که رئیس جمهور بایدن امضا کرده وجود ندارد.
او اضافه کرد: «ما باید حقیقت را در مورد چگونگی شروع این بیماری همهگیر و نقش چین در سرپوش گذاشتن بر آن بدانیم و کاخ سفید باید به متن قانون تصویب شده در هر دو مجلس توسط نمایندگان مردم احترام بگذارد.»