Search
Asset 2

ابرهزینه اجاره مسکن باعث مهاجرت نسل «زِد» شده است

تورم مسکن به میزانی صعودی است که جوانان این نسل امیدی به خانه‌‌دار شدن ندارند و این موضوع بخش عمده‌‌ای از آنها را به فکر مهاجرت انداخته است.
بام تهران، ۳۰ ژوئن ۲۰۲۴. (SASAN/Middle East Images/AFP via Getty Images)

تورم مسکن در کلان‌شهرهای ایران به میزانی صعودی است که جوانان این نسل امیدی به خانه‌‌دار شدن ندارند و این موضوع بخش عمده‌‌ای از آنها را به فکر مهاجرت به شهرستان یا مهاجرت خارجی انداخته است.

روزنامه «دنیای اقتصاد» در گزارشی با پرداختن به بحران هزینه‌های مسکن برای نسل جوان نوشته است که تداوم «تورم مسکن» در سطح بالاتر از «رشد درآمد» به ویژه در تهران باعث «مهاجرت نیروی‌‌کار متخصص جوان و نسل «زِد» به کشورهای خارجی خواهد شد.»

این روزنامه به تغییر نزولی سبک‌‌زندگی نیروی کار «کم‌‌سن اما متخصص» در تهران به خاطر «هزینه مسکن» و شیوع «سه مستاجر در یک واحد» برای صرف حداکثر ۳۰‌درصد درآمد ماهانه جهت هزینه اجاره مسکن پرداخته است.

طبق این گزارش، شاغلان جوان در تهران -و احتمالا خیلی دیگر از شهرهای بزرگ- بابت «رشد هزینه دسترسی به مسکن» تاوان پرداخت می‌کنند. جوانان به‌دلیل ناامیدی از صاحب‌‌خانه شدن، سبک ‌زندگی‌ خود را تغییر دادند، به این معنا که سن ازدواج افزایش پیدا کرده و «زندگی مجردی» باب شده است.

بررسی‌های «دنیای ‌اقتصاد» همچنین  نشان می‌دهد که حدود ۷۵درصد از درآمد ماهانه نسل «زِد» شاغل در پایتخت، توسط «اجاره‌بها» بلعیده می‌شود و خیلی از این دسته شاغلان برای دورزدن این «ابرهزینه»، به شکل گروهی «دو مستاجری» یا «سه مستاجری» سکونت دارند تا سهم هزینه اجاره را به حداکثر ۳۰درصد برسانند.

به نوشته این روزنامه، نسل «زِد» سهم بالای ۴۰درصد از نیروی‌ کار خیلی از شرکت‌های رو به رشد را به‌ خود اختصاص داده که البته نقش آنها در شرکت‌های نوآور به مراتب بیشتر است.

از نگاه کارشناسان، تداوم روند صعودی اجاره‌بها باعث «مهاجرت به مبدأ» یا تشدید مهاجرت به خارج از کشور خواهد شد.

«دنیای‌ اقتصاد» در بررسی پیامدهای منفی سهم بالای اجاره‌‌بها از درآمد جوانان نوشته است که تداوم این رویه علاوه بر تبعات منفی اجتماعی و خانوادگی با از دست رفتن نیروی کار مستعد و توانمند به زیان شرکت‌های استارت‌آپی است که بخش عمده‌‌ای از نیروی کار خود را از جوانان تامین می‌کنند و در ادامه زیان این شرکت‌ها به زیان بدنه اقتصادی کشور تمام خواهد شد.

طبق گزارش بانک مرکزی، متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در تهران در خرداد ماه امسال ۸۵.۹ میلیون تومان بوده که نسبت به اردیبهشت امسال ۱.۴ درصد و در مقایسه با خرداد پارسال ۹.۷ درصد افزایش داشته است.

طی ماه‌های گذشته، روزنامه «دنیای اقتصاد» از وجود پنج میلیون خانوار فاقد مسکن در ایران خبر داده بود.

در فروردین ماه امسال، همچنین رسانه‌های داخل ایران گزارش‌هایی درباره سبقت تورم اجاره از تورم عمومی و افزایش بی‌سابقه ۴۲ درصدی اجاره خانه منتشر کرده بودند.

گروه مسکن روزنامه «دنیای اقتصاد» اواخر فروردین ماه امسال از شکسته شدن رکورد تاریخی افزایش اجاره‌ بها در ایران خبر داده بود.

در حالی که سخنگوی اقتصادی دولت وقت مدعی شده بود که رویکرد حکومت در حوزه مسکن سبب تنظیم اجاره بها شده، این رسانه اقتصادی اعلام کرد که رکورد تاریخی افزایش اجاره بها در ایران شکسته شده است.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی