دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در نخستین سفر دورهای خود به کشورهای خلیج فارس، موفق به جلب تعهد ۶۰۰ میلیارد دلاری از عربستان سعودی برای سرمایهگذاری در آمریکا شد.
به گزارش رویترز، در مراسمی با حضور محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان، دو طرف تفاهمنامههایی در حوزه انرژی، دفاع، معادن و دیگر بخشها به امضا رساندند.
براساس این گزارش، کاخ سفید اعلام کرد که آمریکا بستهای تسلیحاتی نزدیک به ۱۴۲ میلیارد دلار به عربستان خواهد فروخت؛ بزرگترین توافق همکاری دفاعی در تاریخ روابط دو کشور، که شامل مشارکت بیش از دوازده شرکت دفاعی آمریکایی در حوزههای پدافند هوایی، نیروی هوایی، فضا، امنیت دریایی و ارتباطات میشود.
بنسلمان در نشست «انجمن سرمایهگذاری عربستان و آمریکا»، گفت: «امروز به توافقهایی به ارزش ۳۰۰ میلیارد دلار دست یافتهایم و انتظار داریم ارزش کل فرصتهای سرمایهگذاری به ۶۰۰ میلیارد دلار برسد و در ماههای آینده، وارد فاز دوم خواهیم شد تا این رقم را به یک تریلیون دلار افزایش دهیم.»
رویترز در ادامه نوشت که دو کشور در حال بررسی فروش جنگندههای پیشرفته لاکهید مارتین اف۳۵ به عربستان هستند؛ موضوعی که سالها در دستور کار ریاض قرار داشته است، اگرچه هنوز مشخص نیست این معامله در توافق اعلامشده، گنجانده شده باشد.
خالد الفالح، وزیر سرمایهگذاری عربستان، با اشاره به تحول روابط اقتصادی میان دو کشور گفت: «در حالی که انرژی همچنان سنگبنای این روابط است، اما فرصتهای سرمایهگذاری بهطور چشمگیری گسترش یافتهاند… همکاریهای مشترک میان عربستان و آمریکا همواره منجر به دستاوردهای بزرگ شده است.»
ترامپ در سخنرانی خود در این نشست ضمن «دوست» خواندن ولیعهد سعودی و تمجید از روابط شخصی با او، اظهار داشت سرمایهگذاری عربستان در آمریکا به ایجاد شغل در ایالات متحده کمک خواهد کرد.
پیمان ابراهیم
به گفته آسوشیتدپرس، عربستان سعودی همواره بر این موضع پافشاری کرده است که شناسایی اسرائیل تنها در صورتی ممکن است که مرزهای آن بر اساس خطوطی باشد که پیش از جنگ ششروزه (ژوئن ۱۹۶۷) میان اسرائیل و کشورهای عربی وجود داشته است. در دوران دولت بایدن، تلاشهایی برای واداشتن عربستان به شناسایی اسرائیل بهعنوان بخشی از یک توافق دیپلماتیک گسترده در جریان بود.
با این حال، حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ گروه حماس به اسرائیل، این طرحها را برهم زد و منطقه را وارد یکی از پرتنشترین دورههای دیپلماتیک سالهای اخیر کرد.
پیمان ابراهیم، که در نخستین دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ شکل گرفت، منجر به شناسایی اسرائیل از سوی بحرین و امارات متحده عربی شد. سپس مراکش و سودان نیز در قالب توافقهایی جداگانه به این روند پیوستند.
ترامپ در اینباره گفت: «امید و آرزوی قلبی من، حتی رویای من این است که عربستان سعودی بهزودی به پیمان ابراهیم بپیوندد.»
او با اشاره به اینکه «عربستان این کار را در زمان خودش انجام خواهد داد» افزود: «اما آن روز، روزی خاص در خاورمیانه خواهد بود؛ روزی که تمام جهان نظارهگر پیوستن عربستان سعودی به ما خواهد بود.»
به گفته رویترز، در مجموع، سفر ترامپ به خاورمیانه بیش از آنکه رنگوبوی امنیتی داشته باشد، بر مسائل اقتصادی و احیای روابط شخصی و استراتژیک با قدرتهای منطقهای متمرکز شده است.