آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا، پیش از سفر سه روزه خود به پکن، گفت که عضویت در طرح کمربند و جاده چین منافع اقتصادی مورد انتظار را برای این کشور به همراه ندارد.
آنتونیو تاجانی در یک گفتگوی تلویزیونی گفت: «کشورهای اروپایی که در «ابتکار کمربند و جاده» شرکت ندارند از ما بهتر عمل میکنند و به همین دلیل، ایتالیا تصمیم میگیرد که آیا باید در این پروژه باقی بماند یا خیر.»
او با اشاره به اینکه این توافق توقعات ایتالیا را برآورده نکرده است افزود: «پارلمان ایتالیا در حال بررسی وضعیت است در پارلمان، احزاب زیادی با پروژه «ابتکار کمربند و جاده» چین مخالف هستند.»
پروژه «ابتکار کمربند و جاده» با هدف اتصال آسیا، اروپا و آفریقا از طریق «جاده ابریشم جدید» با استفاده از سرمایهگذاری بزرگ در زیرساختها طراحی شده است و منتقدان آن را روشی برای افزایش قدرت ژئوپلیتیکی و تأثیر اقتصادی حزب کمونیست چین توصیف کردهاند.
وزیر امور خارجه ایتالیا افزود: «پیام ایتالیایی بسیار واضح است: ما میخواهیم با چین کار کنیم، میخواهیم در بازار چین حضور داشته باشیم، ما برای سرمایهگذاری چینی آماده هستیم، اما همانطور که گفتم، مهم است که زمینبازی مساوی داشته باشیم.»
او که پیشتر ریاست پارلمان اروپا، کمیسر اتحادیه اروپا و پست معاونت نخستوزیر ایتالیا را نیز بر عهده داشته ادامه داد: «ما میخواهیم به همکاری نزدیک با چین ادامه دهیم، اما باید صادرات را نیز تجزیهوتحلیل کنیم، پروژه «ابتکار کمربند و جاده» نتایجی را که ما انتظارش را داشتیم به دست نیاورده است.»
ایتالیا تنها کشور عضو G7 است که در«ابتکار کمربند و جاده» چین مشارکت دارد و خروج از آن به معنای یک شکست بزرگ برای پکن محسوب میشود.
این کشور اروپایی قرار است تا پایان سال در مورد تمدید مشارکت در این پروژه تصمیمگیری کند. چین و ایتالیا بر اساس قراردادی پنجساله در «ابتکار کمربند و جاده» با یکدیگر همکاری میکنند و اگر در مارس ۲۰۲۴ از این مشارکت کنار نرود، قرارداد آنها به مدت ۵ سال دیگر تمدید خواهد شد.
این اولین بار نیست که مقامات ایتالیایی به طور علنی از «ابتکار کمربند و جاده» چین ابراز ناامیدی میکنند و برخی از مقامات ایتالیایی اخیراً گفتهاند که سایر کشورها بدون چنین مشارکتی روابط خوبی با چین دارند و مزایای این پروژه را زیر سؤال بردهاند.
گیدو کروستو، وزیر دفاع ایتالیا در اوایل مردادماه تصمیم کشورش برای پیوستن به برنامه «کمربند و جاده چین» را بداهه و بیرحمانه خواند و گفت که این پروژه نفعی برای ایتالیا نداشته است و «صادرات چین به ایتالیا را چند برابر کرد، اما تأثیر مشابهی بر صادرات ایتالیا به چین نداشت.»
او به روزنامه ایتالیایی «کوریره دلا سرا» گفت: «مسئله امروز این است که چگونه میتوان بدون آسیب رساندن به روابط با پکن از این طرح عقبنشینی کرد، زیرا درست است که چین یک رقیب است، اما یک شریک نیز است.»
وزیر دفاع ایتالیا همچنین عنوان کرد: «ما یک بار به چین پرتقال صادر کردهایم. آنها طی سه سال صادرات خود را به ایتالیا سه برابر کردهاند. مضحکترین چیز در آن زمان این بود که پاریس بدون امضای هیچ معاهدهای در آن روزها هواپیماهایی را به قیمت دهها میلیارد به پکن فروخت.»
پیشتر جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، در جریان دیدار با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در کاخ سفید به خبرنگاران گفت که ایتالیا قبل از دسامبر درباره ادامه همکاری با پکن در «ابتکار کمربند و جاده» چین تصمیمگیری خواهد کرد.
او به این «تضاد» اشاره کرد که ایتالیا تنها کشور عضو G7 است که در پروژه «ابتکار کمربند و جاده» چین مشارکت دارد با این حال در میان کشورهای G7 بیشترین روابط تجاری را با پکن ندارد.
خانم ملونی خاطرنشان کرد: «ما فکر میکردیم که تجارت آزاد بدون قوانین میتواند مشکلات ما را حل کند، میتواند ثروت را توزیع کند و میتواند سیستمهایی را که کمتر از ما دموکراتیک هستند دموکراتیک کند اما این اتفاق نیفتاد.»