Search
Asset 2

واکنش‌ها به خبر هشدار محرمانه آمریکا به ایران درباره حمله داعش در کرمان

واکنش‌ها به گزارش وال استریت ژورنال درباره حمله کرمان
بمب‌گذاری‌ در مراسم سالگرد قاسم سلیمانی در ۱۳ دی ۱۴۰۲ در کرمان (Farsnews)

بعد از انتشار گزارش‌ها مبنی بر اینکه دولت آمریکا به طور محرمانه به مقامات جمهوری اسلامی درباره حمله قریب‌الوقوع داعش به کرمان اطلاع داده بود؛ فعالان رسانه‌ای و سیاسی به این موضوع واکنش نشان داده‌اند.

تا لحظه نوشتن این مطلب، هنوز مقامات جمهوری اسلامی به طور رسمی اظهارنظری نکرده‌اند.

روزنامه وال استریت ژورنال روز پنجشنبه گزارش داد که چند روز قبل از بمب‌گذاری‌ها در مراسم سالگرد قاسم سلیمانی در کرمان، مقامات آمریکایی به‌طور محرمانه به جمهوری اسلامی اطلاع داده بودند که داعش در حال برنامه‌ریزی حمله تروریستی در کرمان است.

این مقامات آمریکایی گفته‌اند که با توجه به اطلاعاتی که به مقامات جمهوری اسلامی داده بودند، آن‌ها فرصت کافی برای خنثی کردن حمله یا کاهش تعداد تلفات را داشتند.

ساعاتی بعد از انتشار این خبر، خبرگزاری جمهوری اسلامی بدون افشای نام منبع خود به نقل از «یک مقام امنیتی آگاه» گزارش داد که این مقام ارسال چنین پیامی را از سوی آمریکا رد کرده و افزوده است که «اگر پیامی امنیتی از سوی آمریکا ردوبدل شده باشد، با هدف در امان ماندنش از پاسخ ایران بوده است.»

سی‌بی‌اس به نقل از منابع آمریکایی گزارش داده است که آمریکا در هشداری که برای مقامات جمهوری اسلامی فرستاد، از سیاست دیرینه خود مبنی بر اینکه باید به دولت‌ها در زمینه خطرات حملات مرگبار هشدار بدهد، پیروی کرده است.

در بخشی از وظایف مربوط به نهادهای اطلاعاتی آمریکا آمده است که اگر این نهادها اطلاعات موثق و مشخصی درباره حملات قریب‌الوقوع شامل کشتار افراد، آسیب‌های بدنی یا آدم‌ربایی فرد یا گروهی از افراد را دریافت و جمع‌آوری کنند، بدون توجه به ملیت قربانیان، وظیفه دارند که به آن‌ها هشدارهای لازم را بدهند.

طبق گزارش رسانه‌های آمریکایی، مقامات کاخ سفید از ارائه جزئیات بیشتر در مورد ماهیت این اطلاعات و واکنش مقامات جمهوری اسلامی به این هشدارها خودداری کرده‌اند.

«انقلاب به خون نیاز دارد»

انتشار این خبر با واکنش‌های تعدادی از فعالان رسانه‌ای و کارشناسان سیاسی همراه بوده است.

سعید قاسمی‌نژاد، مشاور ارشد در بنیاد دفاع از دموکراسی در واکنش به گزارش وال استریت ژورنال در صفحه ایکس خود نوشته است که «جمهوری اسلامی می‌دانست در آن روز قرار است در کرمان حادثه تروریستی رخ دهد، مقامات را از آنجا دور کرد و حامیان خود را به کشتن داد.»

وی یک روز بعد از حمله تروریستی در کرمان در گفتگو با شبکه تلویزیونی منوتو گفته بود که سه نکته درباره حمله کرمان اهمیت دارد. «نکته اول اینکه، اطلاع جمهوری اسلامی از اینکه در آن روز قرار بود، اتفاقی در کرمان بیفتد. دوم، دستگاه امنیتی نیاز ندارد حتما مجری یک عملیات باشد، در بسیاری موارد کافی است علی‌رغم اطلاع، مانع از اجرای یک عملیات نشود. سوم، سیاست مخرب جمهوری اسلامی در افغانستان در حمایت از گروه‌های تروریستی مثل طالبان و القاعده برای سال‌ها حتی پس از سقوط جمهوری اسلامی منافع و امنیت ملی ایران را تهدید خواهد کرد.»

تعدادی از کاربران شبکه‌های اجتماعی، تصویر یک پست از حسین صارمی، یک خبرنگار در رسانه‌های داخلی ایران را منتشر می‌کنند که در آن وی گفته است: «خبر وال استریت ژورنال و ادعای ایالات متحده مبنی بر اینکه پیش از حادثه کرمان به ایران هشدار داده، با مشاهدات مطابقت دارد. خاطرم هست که در همان زمان یکی دو برنامه رئیس جمهور دچار تغییر یا لغو شد. عدم حضور اشخاص مهم هم بعید است که بی‌ارتباط با گزارش‌های قبلش باشد.»

آرش سیگارچی خبرنگار نیز در این‌باره نوشته است: «وال استریت جورنال می‌گوید آمریکا به طور مخفیانه درباره حمله داعش در ایران هشدار داده بود. می‌نویسیم پس جمهوری اسلامی می‌دانست و فقط به خواص خود (خانواده سلیمانی و مقامات سپاه) گفت به کرمان نروند. مردم؟ نه انقلاب به خون نیاز دارد.»

علی حسین قاضی‌زاده، روزنامه‌نگار نیز در این‌باره نوشته است: «گزارش وزارت خارجه آمریکا درباره هشدار همراه با ارائه جزییات حمله تروریستی در مراسم قاسم سلیمانی، به ج.ا. پیش از وقوع آن، پاسخ بسیاری از پرسش‌های‌مان را روشن کرد. ما اکنون می‌دانیم که چرا هیچ مسئولی در کرمان حاضر نشد. ما می‌دانیم که چرا حتی اعضای خانواده سلیمانی به آنجا نرفتند. ما می‌دانیم که ج.ا. حتی با وجود این همه تهدید نه قادر به خنثی کردن آن شد و نه حاضر شد مراسم را لغو کند. ما می‌دانیم که از همان لحظه نخست هم می‌دانستند که‌ این عملیات تروریستی، کار داعش خراسان است و ما می‌دانیم که داشتن اشراف اطلاعاتی نظام به تهدیدات منطقه‌ای، چیزی در حد کشک است.»

رسانه‌ها در روز سیزدهم دی ماه امسال گزارش دادند که در سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی، دو انفجار در مسیرهای منتهی به قبرستان محل دفن قاسم سلیمانی در کرمان به وقوع پیوست. مقامات جمهوری اسلامی، تعداد کشته‌شدگان این حادثه را حدود ۸۰ نفر اعلام کردند و در ساعاتی اولیه بعد از حادثه، حملات را به اسرائیل نسبت دادند.

مقامات آمریکایی در واکنش اعلام کردند که دست داشتن اسرائیل در این حادثه بعید به نظر می‌رسد و از احتمال نقش داعش در این حملات سخن گفتند.

خبرگزاری رویترز گزارش داد که گروه دولت اسلامی یا داعش اعلام کرده است که دو عضو این گروه به نام‌های عمرالموحد و سیف‌الله المجاهد دو عامل انتحاری بودند که کمربندهای انفجاری خود را در میان جمعیت منفجر کردند. داعش تعداد کشته و زخمی‌های این حملات را ۳۰۰ نفر اعلام کرد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی