همزمان با سیزدهمین سالگرد اعتراضات سوریه، هزاران نفر در شمال غرب این کشور که تحت کنترل مخالفان حکومت است، علیه بشار اسد و حاکمان گروههای جهادی منطقه شعار سردادند.
سرکوب اعتراضات سال ۲۰۱۱ توسط حکومت بشار اسد منجر به یک جنگ داخلی شد که بیش از نیم میلیون انسان را کشت، سبب جذب ارتشهای خارجی و گروههای جهادی شد و این کشور را در معرض تجزیه قرار داد.
هیات تحریر الشام اکنون بخش قابل توجهی از شمال غرب سوریه را تحت کنترل دارد، جایی که صدها نفر طی هفتههای اخیر علیه ابومحمد الجولانی، رهبر این گروه به خیابانها آمدهاند. این گروه در گذشته وابسته به القاعده بودند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، صدها معترض با حمل پرچم در شهر ادلب راهپیمایی کردند و پلاکاردهایی را با شعار «مرگ بر بشار اسد و مرگ بر جولانی» به اهتزاز درآوردند.
منطقه تحت کنترل مخالفان در اطراف ادلب میزبان حدود سه میلیون نفر است که بسیاری از آنها از مناطق تحت حاکمیت بشار اسد گریختهاند.
رسانههای حکومتی سوریه هیچ خبری درباره این تجمع منتشر نکردند.
مطالبات برای صلح، آزادی و کرامت در سوریه پابرجاست
در شهر جنوبی سویدا که تحت کنترل حکومت سوریه است، صدها نفر برای گرامیداشت سالگرد اعتراضات به خیابانها آمدند.
از سال ۲۰۲۰، اعتراضات علیه وخامت شرایط اقتصادی به طور پراکنده در سویدا شروع شده است که آخرین موج پس از قطع یارانه سوخت توسط دولت در ماه اوت سال گذشته آغاز شد.
ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان با انتشار بیانیهای مشترک به مناسبت سالگرد اعتراضات اعلام کردند که تظاهرات سویدا نشان میدهد که مطالبات صلح، آزادی و کرامتی که ۱۳ سال پیش منجر به اعتراضات شد، پایدار است.
جنگ در سوریه تمام نشده است
این چهار کشور با اشاره به بمباران مناطق تحت کنترل مخالفان توسط حکومت سوریه و همچنین حملات داعش تاکید کردند که «جنگ در سوریه تمام نشده است.»
آنها تاکید کردند که تا وقتی «پیشرفتی واقعی، معنادار و پایدار به سوی راه حل سیاسی حاصل شود» هرگونه عادیسازی روابط با رژیم اسد را که سال گذشته مجدداً در اتحادیه عرب پذیرفته شد رد خواهند کرد.
گیر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه، روز جمعه هشدار داد که پس از ۱۳ سال جنگ، همچنان این کشور فاقد چشمانداز سیاسی است.
پدرسن گفت که ما باید صلح را در اولویت قرار دهیم. اگر این کار را نکنیم، روند نزولی تاسفبار در تقریباً همه شاخصها طی سال آینده در سوریه ادامه خواهد داشت.
میلیونها آواره سوری به محافظت بشردوستانه نیاز دارند
جنگ داخلی سوریه باعث آواره شدن حدود ۷.۲ میلیون نفر شده و میلیونها نفر دیگر از کشور گریختهاند.
سازمان ملل متحد گفته است که امسال ۱۶.۷ میلیون نفر در سوریه به نوعی کمک یا حفاظت بشردوستانه نیاز دارند که بیشترین تعداد از زمان آغاز درگیری در سال ۲۰۱۱ است.
بر اساس آمار سازمان ملل، حدود ۹۰ درصد مردم سوریه در فقر زندگی میکنند.
به گفته آژانس رفاه کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف، تقریباً ۷.۵ میلیون کودک در سوریه در سال ۲۰۲۴ به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت که این رقم بیش از هر زمان دیگری در طول جنگ است.