جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، میگوید این کشور برای دستیابی به هدف ناتو مبنی بر اختصاص ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی به هزینههای دفاعی تا سال ۲۰۳۲ در «مسیری روشن» قرار دارد. این درحالی است که کانادا برای افزایش ظرفیت نظامی خود روی سرمایهگذاریهای «ملموس» تمرکز کرده است.
ترودو در ۲۵ نوامبر در مجمع پارلمانی ناتو در مونترآل گفت: «ما برای دستیابی به هدف ۲ درصدی خود در سالهای آتی در مسیری روشن قرار داریم، زیرا میدانیم که جهان درحال تغییر است و کانادا و متحدان آن باید آماده تغییر باشند.»
نخستوزیر کانادا افزود که از زمان روی کار آمدن لیبرالها در سال ۲۰۱۵، بودجه نظامی کشور ۱۷۵ میلیارد دلار افزایش یافته و دولت او همیشه به شیوه خرجکرد این بودجه توجه داشته است. او با تمرکز بر دفاع از قطب شمال، نوسازی نوراد (فرماندهی دفاع هوافضای آمریکای شمالی) و خودروهای زرهی جدید، هواپیماها و زیردریاییها گفت: «مطمئن شدیم که سرمایهگذاریهای ما تا حد امکان ملموس هستند.»
پیر پالیو، رهبر حزب محافظهکار، گفته که بدهیهای بالا و افول اقتصادی کانادا تحت حکمرانی لیبرالها باعث شده اینکه کانادا بتواند به اختصاص ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی به بودجه دفاعی مورد نیاز ناتو جامه عمل بپوشاند، در هالهای از ابهام قرار بگیرد.
کانادا یکی از هشت کشور ائتلاف ۳۲ کشوری ناتو است که نتوانسته هدف ناتو را محقق کند. این کشور ۱.۳۷ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را در سال جاری صرف هزینههای دفاعی خواهد کرد و برای دستیابی به هدف ناتو قبل از برنامه ترودو برای سال ۲۰۳۲ با فشار فزایندهای روبهروست. جیم ریش، سناتور آمریکایی، چندی پیش در فروم امنیت بینالملل هالیفاکس گفت که زمانبندی کانادا باید بهتر از اینها باشد.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل وقت ناتو، در ماه ژوئن یکبار دیگر خواستار آن شد که کانادا «در بحبوحه خطرناکترین فضای امنیتی سالهای اخیر» به هدف ۲ درصدی خود دست پیدا کند. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آتی آمریکا، نیز از کشورهایی که نتوانستهاند به هدف بودجه خود دست پیدا کنند بشدت انتقاد کرده و آنها را «وظیفهنشناس» خوانده است.
ترودو گفت کانادا با ارائه کمکهای نظامی و مالی برای تقویت نظم بینالمللی قانونمحور- که از همه کشورها حفاظت میکند- به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد. او گفت: «تهاجم نامشروع روسیه صرفاً با هدف ترسیم دوباره خطوط روی نقشه در همسایگی خود انجام نگرفته است. روسیه میخواهد این ایده را که سالها پیش منسوخ شده، از نو به جهان قالب کند که «حق با کسی است که زور دارد.»»
بیل بلر، وزیر دفاع کانادا، همان روز در مؤسسه امور جهانی کانادا سخنرانی کرد و گفت که این کشور باید بودجه نظامی خود را افزایش دهد. او افزود که کانادا در سرعت بخشیدن به فرایند تدارکات برای دستیابی سریعتر به هدف ۲ درصدی به کمک نیاز دارد. بلر گفت که قصد دارد از دولت آتی آمریکا درخواست کمک کند تا کانادا «راهی هوشمندانهتر و سریعتر برای تأمین بودجه» پیدا کند.