دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، اعلام کرد که با مارک کارنی، نخستوزیر کانادا، تلفنی گفتوگو کرده و این دو رهبر قصد دارند «بلافاصله» پس از انتخابات فدرال کانادا با یکدیگر دیدار کنند.
ترامپ در تاریخ ۲۸ مارس در شبکهٔ تروث سوشال نوشت: «این تماس بسیار سازنده بود، ما در بسیاری از مسائل با هم توافق داریم» و افزود که آنها «بلافاصله پس از انتخابات آیندهٔ کانادا برای کار روی موضوعات سیاسی، تجاری و سایر عوامل» با یکدیگر دیدار خواهند کرد.
ترامپ همچنین گفت که گفتوگوی بین این دو رهبر «در نهایت به سود ایالات متحدهٔ آمریکا و کانادا خواهد بود.»
دفتر نخستوزیری کانادا در گزارشی اعلام کرد که کارنی و ترامپ «گفتوگویی بسیار سازنده دربارهٔ روابط میان دو کشور» داشتهاند. رهبران توافق کردند که پس از انتخابات، «مذاکرات جامع» دربارهٔ یک رابطهٔ جدید اقتصادی و امنیتی را آغاز کنند.
در بیانیهٔ دفتر نخستوزیری آمده است: «نخستوزیر به رئیسجمهور گفت که در ماه آینده سخت تلاش خواهد کرد تا شایستگی نمایندگی کانادا در این مذاکرات را به دست آورد.»
تا آن زمان، توافق شد که گفتوگوها میان دومینیک لوبلان، وزیر بازرگانی بینالمللی کانادا، و هاوارد لاتنیک، وزیر بازرگانی ایالات متحده، «برای رسیدگی به نگرانیهای فوری شدت یابد.»
دفتر نخستوزیری کانادا اعلام کرد که کارنی همچنین به ترامپ اطلاع داده است که اتاوا پس از اعلام اقدامات تجاری جدید آمریکا در تاریخ ۲ آوریل، تعرفههای تلافیجویانهای اعمال خواهد کرد.
ترامپ نیز بعداً در کاخ سفید به خبرنگاران گفت که او و کارنی «گفتوگویی بسیار خوب» داشتهاند و ایالات متحده «در نهایت روابط بسیار خوبی با کانادا و بسیاری از کشورهای دیگر خواهد داشت.»
ترامپ در تاریخ ۲۶ مارس اعلام کرد که بر تمامی خودروها و برخی قطعات خودرو که به ایالات متحده وارد میشوند، تعرفهای ۲۵ درصدی اعمال خواهد کرد. این تعرفههای خودرویی قرار است از ۳ آوریل، یعنی یک روز پس از اعمال تعرفههای متقابل بر تمامی شرکای تجاری آمریکا، اجرایی شوند. تعرفه بر قطعات خودرو نیز از ۳ مه به اجرا درخواهد آمد.
ترامپ در تاریخ ۴ مارس نیز تعرفهای ۲۵ درصدی بر کانادا و مکزیک اعمال کرد؛ اما اندکی بعد اعلام کرد که برای مدت یک ماه، تعرفهها بر تمامی محصولاتی که با توافق ایالات متحده–مکزیک–کانادا (USMCA) مطابقت دارند، به حالت تعلیق درمیآید. ترامپ همچنین در تاریخ ۱۲ مارس، بر تمامی واردات فولاد و آلومینیوم – از جمله از کانادا – تعرفهای ۲۵ درصدی وضع کرد.
پس از نشست کمیتهٔ مشترک کابینهٔ آمریکا و کانادا در تاریخ ۲۷ مارس، کارنی اعلام کرد که در روزهای آینده با ترامپ تماس تلفنی خواهد داشت؛ او گفت که در این تماس روشن خواهد کرد که «بهترین مسیر برای دو کشور، همکاری و احترام متقابل» است.
نخستوزیر در جریان آن نشست خبری گفت که دولت او در حال بررسی «گزینههای متعدد» برای واکنش به تعرفههای جدید است و تأکید کرد که این اقدامات باید «بیشترین تأثیر را در ایالات متحده و کمترین تأثیر را در داخل کانادا داشته باشند.»
کارنی افزود که کانادا باید خود را برای «جهانی بهشدت متفاوت» آماده کند؛ جهانی که در آن دیگر نمیتواند بر ایالات متحده تکیه کند. او گفت: «رابطهٔ قدیمی ما با ایالات متحده – که بر پایهٔ تعمیق ادغام اقتصادی و همکاریهای امنیتی و نظامی نزدیک استوار بود – به پایان رسیده است.»
کارنی پیشتر در تاریخ ۲۴ مارس گفته بود که تماس تلفنی با ترامپ تا پس از انتخابات آیندهٔ کانادا در ۲۸ آوریل انجام نخواهد شد؛ زیرا معتقد است رئیسجمهور آمریکا «منتظر نتیجهٔ انتخابات» مانده تا «ببیند چه کسی از حمایت قاطع مردم کانادا برخوردار است.»
کارنی، که در تاریخ ۱۴ مارس پس از پیروزی در رقابت رهبری حزب لیبرال به عنوان نخستوزیر سوگند یاد کرد، گفت این تماس باید «بر اساس شرایط ما به عنوان یک کشور مستقل انجام شود، نه آنگونه که او وانمود میکند ما هستیم»؛ اشارهای به اظهارات مکرر ترامپ که گفته بود کانادا باید با ایالات متحده ادغام شود.
پییر پولیِو، رهبر حزب محافظهکار کانادا، در یک نشست خبری در نانایمو، استان بریتیش کلمبیا، گفت امیدوار است کارنی و ترامپ «گفتوگویی موفقیتآمیز» داشته باشند و مشتاق است نتایجی را که «در آن گفتوگو برای کاناداییها به دست آمده» بشنود.
رهبر حزب محافظهکار همچنین افزود که امیدوار است «تغییری در لحن» روابط میان کانادا و ایالات متحده ایجاد شود و این دو کشور بتوانند «به این آشوب دیوانهوار تعرفهها پایان دهند.»
پولیِو گفت: «ما بهترین رابطهٔ تجاری در تاریخ جهان را داریم. چرا این رابطهٔ تجاری را بهعنوان دو کشور جداگانه و مستقل ادامه ندهیم و گسترش ندهیم؟»
او افزود: «تجارت آزاد واقعی، بدون تعرفه، به هر دو اقتصاد ما اجازه میدهد تا بهطور جداگانه قویتر شوند تا بتوانیم ارتشهای نیرومندتر و مرزهای امنتری را تأمین مالی کنیم و قارهٔ خود را در برابر تهدیدات واقعیِ فرامنطقهای ایمن سازیم.»